Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα


Αποτίμηση προγράμματος


Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2021-2022 υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα»,
το οποίο σχεδιάστηκε το 2014 από το «Διάζωμα», την Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης και την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας.

Η αξία του προγράμματος αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρχαία θέατρα της περιοχής τους αλλά και άλλων περιοχών, να μάθουν για τη γέννηση και την εξέλιξη του θεάτρου, να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της μέριμνας για την ανάδειξη και την προστασία των αρχαίων μνημείων, να εκπονήσουν εργασίες μελέτης του αρχαίου θεάτρου και να οργανώσουν δράσεις βίωσης του θεάτρου, του ωδείου ή του σταδίου με δρώμενα παρόμοια με αυτά της αρχαιότητας.

Βασικός στόχος είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν, να αγκαλιάσουν και να προστατεύσουν τα αρχαία θέατρα, αυτό το κορυφαίο επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εκεί όπου συντελέστηκε η έκρηξη και η άνθιση της πολιτιστικής και πνευματικής ελληνικής δημιουργίας. Επιπλέον, η γνωριμία και η εξοικείωση των μαθητών με τα αρχαία ελληνικά θέατρα τους δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούν ότι το παρόν συνδέεται άρρηκτα με το παρελθόν και ότι οι σύγχρονες εκφάνσεις της πολιτιστικής αλλά και καθημερινής ζωής συνιστούν αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής τέχνης και εν γένει του ελληνικού πολιτισμού. Επιπροσθέτως, με την ανάπτυξη ποικίλων δράσεων οι μαθητές θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν πτυχές της προσωπικότητάς τους που ενδεχομένως δεν εξωτερικεύουν εύκολα στο σχολικό περιβάλλον και να διαμορφώσουν μια διαφορετική είδους σχέση και επικοινωνία με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους.

Το σχολείο μας υιοθέτησε το το αρχαίο θέατρο του Θορικού στο Λαύριο και οργάνωσε ομάδες μαθητών (19 στο σύνολο από την Α΄ και Β΄ Λυκείου) υπό την επίβλεψη των φιλολόγων Αλεξόπουλου Μαρίας, Κρεμμύδη Φιλιππίνας και Παπαλιώση Βασιλικής προκειμένου να αναπτύξουν ποικίλες δράσεις στο εν λόγω θέατρο.

Οι συναντήσεις μας πραγματοποιούνταν κάθε Τετάρτη εντός του σχολικού χώρου και κατά τη λήξη του σχολικού ωραρίου (2-3.30 μ.μ). Αρχικά δόθηκε στους μαθητές σχετική βιβλιογραφία και σχετικοί ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι για τη συλλογή πληροφοριών για την ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου και ιδιαίτερα για το δήμο του Θορικού στην αρχαία Ελλάδα και τη σημασία του στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Το υλικό οργανώθηκε σε μορφή ξενάγησης και ο κάθε μαθητής ανέλαβε να ξεναγήσει τους συμμαθητές του στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού.

Επίσης, ομάδα μαθητών εκπαιδεύτηκε στην εκτέλεση χορικών ασμάτων προκειμένου να παρουσιαστούν στο αρχαίο θέατρο του Θορικού δρώμενα που υμνούν την Αθήνα, το μεγαλείο της και τις πνευματικές απολαύσεις που χάριζε στους πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων.

Επιπλέον, η ομάδα των μαθητών του προγράμματος συμμετείχε στην εκδρομή της Γ' Λυκείου που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ψυρρή. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν το κτίριο που φιλοξένησε το πρώτο νεότερο θέατρο της Ελλάδας στην πλατεία Θεάτρου και να συνειδητοποιήσουν την άρρηκτη συνέχεια του θεατρικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της χώρας μας. Υλικό από την εκδρομή αυτή έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου (Εκδηλώσεις 2021-2022, Εκδρομή στο κέντρο Γ' Λυκείου)

Την 1η Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση των μαθητών της Α'και Β' Λυκείου από τους μαθητές – ξεναγούς του προγράμματος στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού και ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση του χορικού-δρώμενου. To φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο επιμελήθηκε ο πληροφορικός κος Αναστόπουλος Βασίλης, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.



Τέλος, ενημερώθηκε το σωματείο «Διάζωμα» και εντάχθηκε η ομάδα του σχολείου μας στο Generationd , τη νέα Γενιά του Διαζώματος, όπου αναρτήθηκε δελτίο Τύπου για τη δράση του σχολείου μας και το οπτικοακουστικό υλικό της ξενάγησης. Οι μαθητές και το 2ο Λύκειο Γέρακα έλαβαν επαίνους από τον Πρόεδρο του Διαζώματος κ. Σταύρο Μπένο τα οποία απονεμήθηκαν στην παρουσίαση των πολιτιστικών προγραμμάτων 2021-2022 κατά την τελετή λήξης του σχολικού έτους προκειμένου να γίνει διάχυση των δράσεων στην τοπική κοινωνία.










[Κεντρική Σελίδα] [Προγράμματα]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2022