Ξενάγηση Γ τάξης στο κέντρο της Αθήνας

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 οι μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της παλαιάς Αθήνας και μυήθηκαν στα μυστικά της όμορφης πόλης. Ξεναγός σε αυτό τον περίπατο ήταν η κ.'Αρτεμις Σκουμπουρδή, αθηναιογράφος και συγγραφέας.

Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της "ΨΥΡΡΗ - Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ" , ο μίτος της Κλειούς ξετυλίγεται και αναδεικνύονται η ξεχασμένη ύστατη αρχαιότητα και η ηρωική παλαιότητα της θρυλικής συνοικίας του Ψυρρή. Αποκαλύπτεται η «μικρή» ιστορία που αγκαλιάζει ήρωες, ανθρώπινα πάθη και πόθους, γραφικότητες, παραδόσεις, σεπτά μνημεία, αξίες και δρώμενα, όλα όσα είχε σκεπάσει το πέπλο της λήθης στα χρόνια του ναδίρ, της δουλείας και της δύστηνης καθημερινότητας. Από την «Κόρη των Αθηνών», τη νεραϊδογέννητη Τερέζα Μακρή, τον Μπάυρον και τους τολμηρούς ήρωες του '21 έως τους ανυπότακτους αυτοαποκαλούμενους «ήρωες» του Ψυρρή. Ιδιαίτερης μνείας απολαμβάνει ο κοσμοκαλόγερος της γειτονιάς, ο «Άγιος της λογοτεχνίας», Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Παράλληλα, καταγράφεται μέσα από μαρτυρίες η «μείζων» Ιστορία της Αθήνας και των Αθηναίων, το έπος της Εξέγερσης του '21, οι χαρμολύπες των Αγώνων και των θυσιών στις πολιορκίες του ένδοξου «Κάστρου» της Ακροπόλεως και, εν τέλει, η απελευθέρωση των Αθηναίων και του Γένους.

Έχουμε την ευτυχία να ζούμε σε μία πόλη μαγική! Κάτω από τη σκιά του Ιερού Βράχου με τον κορυφαίο Παρθενώνα, ξεδιπλώνεται η Αθήνα με τη σαγήνη της. Κάθε γωνιά της και μια ιστορία, κάθε μνημείο και ένας θρύλος. Χωρίς να είναι δόκιμος ο όρος «Παλαιά» Αθήνα, συνήθως, έτσι ονομάζουμε τις τρεις μεγάλες αρχαιότερες αθηναϊκές γειτονιές: Πλάκα, Μοναστηράκι και Ψυρρή. Οι ίδιες αυτές γειτονιές, με διαφορετικές ονομασίες, συγκροτούσαν την αρχαία Αθήνα, εντός του Θεμιστοκλείου Τείχους. Κατά τα χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης, όταν η Αθήνα απλώνεται πάλι και ο πληθυσμός αυξάνεται, ο τρεις αυτές γειτονιές ζωντανεύουν και εντάσσονται μέσα στο τείχος του Χασεχή (1778).

Το σεριάνι στη γειτονιά των Ηρώων ξεκίνησε με αφετηρία το θαυμάσιο μνημείο του πρώιμου κλασικισμού που, σήμερα, λειτουργεί ως βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής (Αγίας Ελεούσης 4). Υπήρξε εκκλησία της Αγίας Ελεούσας που, το 1836, μετατράπηκε σε Κακουργιοδικείο από τον Χριστ. Χάνσεν.


Ο περίπατος πέρασε ακολούθως από την οδό Αγίας Θέκλας 14, που κάποτε λάμπρυνε το σπίτι της κόρης των Αθηνών. Εκεί φιλοξενήθηκε ο Μπάιρον και το ειδύλλιο του διάσημου ποιητή και της Αθηναίας καλλονής.



Στη συνέχεια πέρασμα από τη θρυλική πλατεία Ηρώων και στον περίγυρο της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων, εκεί όπου βρισκόταν το κοιμητήριο των ηρώων του '21 αλλά και το κελί του κοσμοκαλόγηρου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.






Πηγές:
https://www.athensvoice.gr/life/urban-culture/athens/665451_i-artemis-skoympoyrdi-mas-xenagei-stin-palia-athina
https://bookpress.gr/sinenteuxeis/ellines/12931-artemis-skoubourdi-maria-kaliori





[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [21-22]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2022