Εκλογές πενταμελών μαθητικών συμβουλίων

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 την τελευταία διδακτική ώρα κάθε τμήματος πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των πενταμελών μαθητικών συμβουλίων.



Δείτε στοιχεία για τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών συμβουλίων .




Η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στα κοινά και από τη δυνατότητα που τους δίνεται να επηρεάσουν τα θεσμικά ή μη όργανα διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων, π.χ. τη σχολική κοινότητα, δεν επωφελούνται μόνο τα ίδια τα παιδιά, αλλά γενικά η κοινωνία που εξασφαλίζει με τον τρόπο αυτό την κοινωνική συνοχή και τη βιωσιμότητά της.

Τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από την ενεργή συμμετοχή τους στη σχολική ζωή φαίνεται πως είναι πολλαπλά. Τα παιδιά αναπτύσσουν σταδιακά το αίσθημα του συνανήκειν και της συνευθύνης. Συγκεκριμένα, αισθάνονται πως ανήκουν ως ισότιμοι κοινωνικοί εταίροι σε μια κοινότητα, στην οποία η φωνή τους μπορεί να ακουστεί και η γνώμη τους μπορεί να γίνει σεβαστή. Στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας, επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για κάθε πράξη τους, καθώς αυτή ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά όχι μόνο τη δική τους ζωή τους αλλά και την ίδια την ομάδα συνολικά. Επιπρόσθετα, τα παιδιά αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες, όπως εκείνες της ενσυναίσθησης, της αρμονικής συνεργασίας και της κοινωνικής προσαρμογής που συντελούν στη δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου, το οποίο ενδεχομένως θα «εξαργυρώσουν» στην ενήλικη ζωή τους.

Η συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο και συναποφασίζοντας, ενδεχομένως με συναίνεση, για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα τα παιδιά ασκούν τη «συμμετοχική πολιτειότητα», δηλαδή η πολιτειότητά τους δεν περιορίζεται στην ανάδειξη των εκπροσώπων τους. Επομένως, η ενεργή συμμετοχή στα κοινά διαμορφώνει αυτόνομους, υπεύθυνους, αλληλέγγυους και «πιο στοχαστικούς» πολίτες.


Πηγή: Το παιδί ως μέλος της κοινωνίας των πολιτών. Η περίπτωση μιας σχολικής κοινότητας ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ





[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [23-24]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2023