Εκλογές πενταμελών μαθητικών συμβουλίων

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 την τελευταία διδακτική ώρα κάθε τμήματος πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των πενταμελών μαθητικών συμβουλίων .




Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας Μαθητικών Κοινοτήτων :
Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στη σχολική ζωή αποτελεί δικαίωμα των μαθητών αλλά και απαραίτητο συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού σχολείου.
Η συμμετοχή αυτή συνίσταται:
α) στην έκφραση των απόψεων των μαθητών για θέματα, που σχετίζονται με τη σχολική ζωή, και στην ακρόασή τους από τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους μαθητές,
β) στον ενεργό ρόλο τους κατά τη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, μέσα από συλλογικές διαδικασίες ή μέσω οργάνων στα οποία συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους,
γ) στην ανάθεση και ανάληψη εκ μέρους των μαθητών αρμοδιοτήτων και ευθυνών,
δ) στην ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των μαθητών για τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση της σχολικής ζωής.


Το πενταμελές συμβούλιο της κάθε μαθητικής κοινότητας αποτελείται από τους πέντε πρώτους σε ψήφους μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι μετά την εκλογή τους συγκροτούνται σε σώμα. Μεταξύ τους αποφασίζουν την κατανομή ρόλων προέδρου, γραμματέα και ταμία, λαμβάνοντας υπόψη τους την κατανομή των ψήφων. Οι ρόλοι αυτοί μπορούν να ανακατανεμηθούν με κοινή συμφωνία μεταξύ των μελών του πενταμελούς συμβουλίου, που καταγράφεται στο βιβλίο πρακτικών και ανακοινώνεται στη διεύθυνση και στον υπεύθυνο καθηγητή.

Ο/η πρόεδρος του συμβουλίου προεδρεύει στις συνεδριάσεις του συμβουλίου. Μεταφέρει επίσης τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης στη διεύθυνση ή στον υπεύθυνο καθηγητή τμήματος και εκπροσωπεί το τμήμα του, σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, σε συναντήσεις όπου καλούνται οι εκπρόσωποι του τμήματος από τη διεύθυνση για θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του σχολείου.

Ο/η γραμματέας αναπληρώνει τον/την πρόεδρο, σε περίπτωση απουσίας του και τηρεί το βιβλίο πρακτικών του συμβουλίου και της μαθητικής κοινότητας. Επίσης καταγράφει στο βιβλίο των πρακτικών ενέργειες και αποφάσεις του συμβουλίου, όπως και αιτήματα – προτάσεις μαθητών προς το συμβούλιο.

Ο/η ταμίας τηρεί βιβλίο ταμείου (εσόδων- εξόδων), έχει την ευθύνη εισπράξεων και πληρωμών της μαθητικής κοινότητας και σύνταξης του οικονομικού απολογισμού στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Οι αρμοδιότητες του πενταμελούς συμβουλίου είναι:
α. Η υλοποίηση των αποφάσεων της μαθητικής κοινότητας.
β. Η εκπροσώπηση των μαθητών του τμήματος στη συνεργασία με τη διεύθυνση, τον σύλλογο διδασκόντων,τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και άλλους φορείς.
γ. Η προώθηση των αποφάσεων του τμήματος στο σχολικό μαθητικό συμβούλιο ή στη γενική συνέλευση του σχολείου.


Το συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μία φορά την εβδομάδα, εκτός διδακτικών ωρών, και έκτακτα με πρωτοβουλία του προέδρου ή τριών μελών του. Το συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία αν παραβρίσκονται τουλάχιστον 3 μέλη του.

Οι αποφάσεις του συμβουλίου λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και όλα τα μέλη είναι ισότιμα και δικαιούνται από μία ψήφο.

Το συμβούλιο και τα μέλη του είναι κάθε στιγμή ανακλητά από τη γενική συνέλευση του τμήματος που το εξέλεξε. Η ανάκληση μέλους του συμβουλίου, γίνεται ύστερα από πρόταση τουλάχιστον του ½ των μαθητών του τμήματος, με ψηφοφορία και απαιτείται απόφαση της πλειοψηφίας των παρόντων μαθητών. Σε περίπτωση που ένα μέλος του συμβουλίου παραιτηθεί ή ανακληθεί, τη θέση του παίρνει ο κατά σειρά πρώτος αναπληρωματικός. Αν παραιτηθεί ή ανακληθεί ο/η πρόεδρος, το συμβούλιο μετά τη συμπλήρωσή του, επανασυγκροτείται σε σώμα και εκλέγει το προεδρείο του. Αν παραιτηθούν τρία ή περισσότερα μέλη του συμβουλίου (ή ανακληθούν από τη γενική συνέλευση), επαναλαμβάνονται οι εκλογές, με την προβλεπόμενη διαδικασία.






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [22-23]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2022