Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο Μαραθώνα
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013 η Α τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα, το Μεσοελλαδικό Νεκροταφείο και τον Τύμβο των Πλαταιέων.
Το Μουσείο βρίσκεται σε αγροτική περιοχή στη θέση Βρανά Μαραθώνος. Περιβάλλεται από μεγάλη έκταση (ιδιοκτησία ΥΠΠΟ) και κοντά του βρίσκονται ο Τύμβος των Πλαταιέων και το Μεσοελλαδικό νεκροταφείο. Το κτήριο είναι ισόγειο με υπόγειες αποθήκες και διαθέτει πέντε αίθουσες έκθεσης και αίθριο. Εκτίθονται ευρήματα από την Νεολιθική έως την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο προερχόμενα από ανασκαφές της περιοχής. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα από τα προϊστορικά νεκροταφεία και από των Τύμβο των Αθηναίων. Το Μουσείο κατασκευάστηκε το 1975 με δωρεά του Ευγ. Παναγόπουλου σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, κοντά στο ρέμα Βρανά και τους πρόποδες του όρους Αγριλίκι. Επισκευή του Μουσείου και ριζική επανέκθεση έγινε το 1994.
Στη Μόνιμη Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα παρουσιάζεται η ιστορία της περιοχής, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κεραμικής από τη νεολιθική ως την κλασική περίοδο. Σημαντικά γεγονότα της ιστορίας τονίζονται μέσα από συγκεκριμένα εκθέματα (π.χ. το Τρόπαιο της νίκης στο Μαραθώνα). Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου αποτελεί η επιτύμβια στήλη του 4ου αι. π.Χ. με καθισμένη γυναικεία μορφή που ανοίγει πυξίδα έχοντας δίπλα τη θεραπαινίδα της, καθώς και το ιωνικό κιονόκρανο του τροπαίου που στήθηκε στο χώρο της μεγάλης μάχης του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα είναι δομημένη θεματικά.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο χωρίζεται σε έξι μεγάλες αίθουσες, στις οποίες εκτίθενται σπάνια ευρήματα.
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΡΟΠΑΙΟΥ:
Στην αίθουσα δεσπόζει τμήμα του Τροπαίου που στήθηκε στην πεδιάδα του Μαραθώνα για να θυμίζει τη νίκη των Αθηναίων κατά των Περσών το 490 π.Χ.
ΑΙΘΟΥΣΑ 1:
Περιέχει εκθέματα κεραμικής των τελευταίων φάσεων της νεολιθικής περιόδου (4000 – 3200 π.Χ.) και της πρώτης εποχής του χαλκού (3200-2700 π.Χ.). Τα περισσότερα αγγεία προέρχονται από το σπήλαιο του Πανός στην Οινόη.
ΑΙΘΟΥΣΑ 2:
Περιέχει κεραμική και μικρά αντικείμενα από το νεκροταφείο της πρώιμης εποχής του χαλκού στη θέση Τσέπη. Επίσης ο επισκέπτης συναντά κτερίσματα της μεσοελλαδικής και υστεροελλαδικής περιόδου από το νεκροταφείο του Βρανά.
ΑΙΘΟΥΣΑ 3:
Περιέχει αγγεία της γεωμετρικής, αρχαϊκής και κλασικής περιόδου από νεκροταφεία στη περιοχή του Μαραθώνος, το Κάτω Σούλι και τον Άγιο Ανδρέα, Ζούμπερι.
ΑΙΘΟΥΣΑ 4:
Περιλαμβάνει μαρμάρινα έργα, όπως επιγραφές, προτομές του Ηρώδη Αττικού και των μαθητών του, ολόγλυφα αγάλματα καθώς και ναόσχημες επιτύμβιες στήλες των ρωμαϊκών χρόνων.
ΑΙΘΟΥΣΑ 5:
Όλη η αίθουσα είναι αφιερωμένη στο ιερό των Αιγυπτίων θεών της Μπρεξίζας.
Στον ίδιο ευρύτερο χώρο υπάρχουν ο Τύμβος των Πλαταιέων
και το Μεσοελλαδικό νεκροταφείο του Βρανά.
Μετά την ξενάγηση στο μουσείο, στο δρόμο της επιστροφής έγινε μικρή στάση στην παραλία της Νέας Μάκρης.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι κα. Κωσταντή, κα. Σαμαρά, κα. Κίσκηρα και κ. Αναστόπουλος.