Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο Νέων
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων 2012
από τη μαθήτρια Γεωργοπούλου Χριστίνα
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012


Από την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου εως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το 'Αμστερνταμ, το εβδομηκοστό πρώτο συνέδριο του Ευροκοινοβουλίου Νέων, με συμμετέχοντες πάνω από διακόσιους μαθητές από τριάντα χώρες από όλη την Ευρώπη .

Ο προαναφερθείς θεσμός αφορά νέους ηλικίας από 15 εώς και 25 ετών. Καθιερώθηκε το 1987 στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας με στόχο, να προωθήσει την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση. Σκοπός του είναι να δώσει σε μαθητές Λυκείου την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που ενισχύουν την κατάρτιση των μελλοντικών Ευρωπαίων Πολιτών και συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, οι νέοι Ευρωπαίοι εκφράζουν ελεύθερα τις προσωπικές τους απόψεις, ενώ καλούνται να πάρουν θέση πάνω σε επίκαιρα θέματα μέσα σε ένα χώρο πολιτικοποιημένο, ανεπηρέαστο ωστόσο από τα εκάστοτε κομματικά συμφέροντα. Έτσι, τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια πρακτική, ρεαλιστική εμπειρία προσομοίωσης των λειτουργιών και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι δράσεις διακρίνονται σε εθνικές και διεθνείς συνδιασκέψεις. Οι εθνικές συνδιασκέψεις λαμβάνουν χώρα δύο φορές το χρόνο τόσο στην Αθήνα όσο και στην συμπρωτεύουσα, Θεσσαλονίκη. Κάθε σχολείο έχει δικαίωμα συμμετοχής με όριο συμμετεχόντων ανά σχολείο δύο άτομα. Οι συμμετέχοντες έχουν δικαίωμα επιλογής της επιτροπής της οποίας θα αποτελέσουν μέρος για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των δοθέντων ζητημάτων. Βάσει επίδοσης, επιπέδου γλώσσας αλλά και επικοινωνιακής δεινότητας μαθητές επιλέγονται για να συμμετάσχουν σε μελλοντικά διεθνή συνέδρια.

Το 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα κατά τη διάρκεια του έτους σχολικού 2011-2012 έλαβε μέρος στην εικοστή πέμπτη συνδιάσκεψη του Ευροκοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, με τις μαθήτριες Γεωργοπούλου Χριστίνα -φέτος μαθήτρια της Β' Λυκείου- και Πανταζή Ζαφειρία - φέτος μαθήτρια της Γ' Λυκείου, εκ των οποίων η πρώτη διακρίθηκε και επιλέχθηκε να παραβρεθεί στην ήδη αναφερθείσα εβδομηκοστή πρώτη διεθνή συνδιάσκεψη στο Άμστερνταμ. Όπως και έκανε με ιδιαίτερη στήριξη και παρότρυνση από τους καθηγητές και τη διεύθυνση του σχολείου.

Αφιχθείσα την δευτέρα Νοεμβρίου η μαθήτρια μεταφέρθηκε στον προκαθορισμένο τόπο συναντήσεως μαζί με άλλους έξι μαθητές από την ελληνική αποστολή, όπου και παρέμεινε για τις επόμενες δύο ημέρες.Το πρόγραμμα τις ημέρες αυτές περιέλαβε δρατηριότητες γνωριμίας και σύσφιξης δεσμών μεταξύ των νέων, καθώς και πολυπολιτισμικές διαδράσεις.
Χαρακτηριστικά, το βράδυ του Σαββάτου, 3 Νοεμβρίου, κάθε αποστολή ανέλαβε να στήσει ένα τραπέζι με εθνικά εδέσματα μυώντας τους υπολοίπους στην προσωπική της κουλτούρα.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012
Την Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα στην Ολλανδική Βουλή της Χάγης η τελετή έναρξης των συνδιαλέξεων και το κλίμα βάρυνε. Γεγονός αναμενόμενο, καθώς από εκείνη τη χρονική στιγμή ως και την τελευταία ημέρα του συνεδρίου έντονοι διάλογοι, κατάθεση ισχυρών επιχειρημάτων και αντιπαραθέσεις -στα πλαίσια πάντα της ευγενούς άμειλας- απασχόλησαν τους συμμετέχοντες, τόσο στις επί μέρους επιτροπές όσο και στην ολομέλεια. Κεντρικό άξονα των συζητήσεων αποτέλεσε "Το τέλος της κρίσης", μιας κρίσης οικονομικής, κοινωνικής, αλλά και ηθικής.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012
Δεν θα έπρεπε να παραληφθεί το γεγονός πως στο πρόγραμμα του συνεδρίου εντάσσονταν και επισκέψεις σε μουσεία, με χαρακτηριστικότερη εκείνη στο Rijksmuseum, η οποία περιλάμβανε επίσης και μια δεξίωση με διακεκριμένους καλεσμένους που μίλησαν στους νέους, αναφορικά πάντα με το κεντρικό θέμα της συνδιάσκεψης αλλά και για τις βλέψεις τους για το μέλλον. Αξιοσημείωτη επίσκεψη ήταν και εκείνη στο Μουσείο του Van Gogh, όπου εκτίθενται τα έργα του μεγάλου ζωγράφου που προσέφερε τόσα στην τέχνη.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012

Τελικά, το Σάββατο, 10 Νοεμβρίου, οι συνδιάσκεψη έληξε με μια εντυπωσιακή, θα τολμούσαμε να πούμε, τελετή λήξης και οι συμμετέχοντες καθώς και οι καθοδηγητές τους έμοιαζαν συγκινημένοι αλλά και ευχαριστημένοι συνάμα από το αποτέσμα. Νέες φιλίες, νέες γνώσεις, στόχοι που επιτεύχθηκαν, αλλά και νέοι στόχοι βάσει των πρόσφατων μαθημάτων κατέκλιζαν το χώρο.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων - 2012
Την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, όλες οι αποστολές , μαζί και η ελληνική, κλήθηκαν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής, σίγουρα ενθουσιασμένες και έτοιμες να διαδώσουν το πνεύμα της ευρωπαϊκής ενότητας,αδελφοσύνης και αλληλεγγύης πίσω στις μαθητικές κοινότητες.
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [2004-05] [05-06] [06-07] [07-08] [08-09] [09-10] [10-11] [11-12] [12-2013]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2012