Επίσκεψη της περιβαλλοντικής ομάδας στο "αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ"


Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας (31 μαθητές & 3 συνοδοί καθηγητές) έγινε δεκτή και φιλοξενήθηκε στο "αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ", ένα πρότυπο χώρο Αγροτουριστικών Δραστηριοτήτων, που βρίσκεται στο 5 χιλιόμετρα έξω από την Αμφίκλεια του νομού Φθιώτιδος για τρεις μέρες (26 μέχρι 28 Απριλίου 2009).

Στο πλαίσιο του προγράμματος η ομάδα επισκέφτηκε αρχικά τον Ορχομενό όπου περιηγήθηκε στον αρχαίο τάφο του Μινύα, και ξεναγήθηκε στην Παναγία Σκριπού από τον εφημέριο της εκκλησίας π. Χατζηχαραλαμπους Χαράλαμπο που τυγχάνει να είναι και Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Ορχομενού. Στη συνέχεια στην Αμφίκλεια επισκέφθηκαν το λαογραφικό μουσείο, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τις οικονομικές δραστηριότητες στο παρελθόν, και συνέλλεξαν στοιχεία πολιτισμού και παράδοσης της γύρω περιοχή.
Ορχομενός Ορχομενός - Αρχαίος τάφος Μυνία Ορχομενός - Ναός Παναγίας Σκριπούς
Επισκέφθηκαν τις πηγές των Χαρίτων και τη μονάδα παραγωγής πέστροφας.

Η διαμονή της ομάδας έγινε σε συγκρότημα 16 παραδοσιακών σπιτιών, 14 πέτρινων και 2 ξύλινων στο κτήμα Αμφίκαια. Φτιαγμένα από υλικά της φύσης, όλα τους από πέτρα, εφοδιασμένα με οικολογικό εξοπλισμό και λιτά οικολογικά έπιπλα χωρίς ηλεκτρονικά ή τηλεόραση.
Το βιολογικό αγρόκτημα «Αμφίκαια» βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του Παρνασσού. Εκτείνεται μέσα σε 200 στρέμματα που βρίσκονται μεταξύ Αμφίκλειας και Τιθορέας. Αμυγδαλιές, αχλαδιές, κήποι, διάφορα αγριόδενδρα, εικοσιπέντε άλογα, λυκόσκυλα, κότες (για αβγά ημέρας), κατσίκες (για φρέσκο γάλα), πέτρινες βρύσες, τραπέζια υπαίθρια με πάγκους (φτιαγμένα όλα από ξύλο) κάτω από πέργκολες συνθέτουν το περιβάλλον του κτήματος.


Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας
Κάποιες ομάδες ασχολήθηκαν με την ποδηλασία στο βουνό ...
αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - ποδηλασία στο βουνό αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - ποδηλασία στο βουνό αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - ποδηλασία στο βουνό

άλλοι ασχολήθηκαν με τα αρωματικά φυτά, όπου συνέλεξαν και πιστοποίησαν διάφορα φυτά (δάφνη, δεντρολίβανο…) από τον κήπο αρωματικών φυτών ...
αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - αρωματικά φυτά αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - αρωματικά φυτά αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - αρωματικά φυτά
άλλοι ασχολήθηκαν με τη φροντίδα των ζώων. Φωτογράφησαν και περιποιήθηκαν τα είκοσι πέντε άλογα ελληνικών φυλών (Θεσσαλικά και Σκυριανά), ...
αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - άλογα αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - άλογα αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - άλογα
... και τα κατοικίδια ζώα, (χήνες, πάπιες, κότες, παγώνια, κατσίκες, αγελάδες, γουρουνάκια, πρόβατα κλπ ...
αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - φροντίδα ζώων αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - φροντίδα ζώων αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - φροντίδα ζώων

άλλοι ζύμωσαν, έψησαν και έφαγαν το δικό τους ψωμί ...
αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - Ψωμί αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - Ψωμί αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - Ψωμί
αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - Ψωμί αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - Ψωμί
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας
Όλοι μαζί φρόντισαν τα δέντρα και φύτεψαν ένα καινούριο δέντρο ...
αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - δεντροφύτευση αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - δεντροφύτευση αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - δεντροφύτευση αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - δεντροφύτευση

και περπάτησαν στο βουνό.
αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - πεζοπορεία αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ - πεζοπορεία
Για τρεις μέρες είχαν στη διάθεση τους ολόκληρο το αγρόκτημα, να ασχοληθούν με ότι τους ενδιαφέρει, να φάνε νόστιμα μαγειρευτά φαγητά, να ζήσουν ένα οικολογικό τρόπο ζωής, να ξεκουραστούν και να πάρουν ενέργεια για να συνεχίσουν το έργο τους.


Αναχώρηση από το αγρόκτημα και επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας - Bαγονέτο και στις στοές εξόρυξης βωξίτη, όπου ενημερώθηκαν για την λειτουργία ενός ορυχείου και πώς δούλευαν οι μεταλλωρύχοι για να εξορύξουν το μετάλλευμα.
στοές εξόρυξης βοξίτη - ΒΑΓΟΝΕΤΟ στοές εξόρυξης βοξίτη - ΒΑΓΟΝΕΤΟ στοές εξόρυξης βοξίτη - ΒΑΓΟΝΕΤΟ
στοές εξόρυξης βοξίτη - ΒΑΓΟΝΕΤΟ στοές εξόρυξης βοξίτη - ΒΑΓΟΝΕΤΟ
Επιστροφή μέσω Αράχωβας ...
Αράχωβα Αράχωβα
Η ομάδα έμεινε ενθουσιασμένη από την τριήμερη αυτή «περιπέτεια» της. Δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να καλλιεργήσουν την υπευθυνότητά τους, να αναπτύξουν κώδικες αξιών και στάσεων απέναντι στον εαυτό τους, την ομάδα, και το ευρύτερο περιβάλλον.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος κ. Θανάσης Δελής και κ. Ελένη Κοτσοβού μαζί με την κ. Φιλία Αναστασιάδου οι οποίοι αξιολογώντας τα αποτελέσματα αυτής της εκδρομής είπαν ότι ήταν μια επιτυχημένη εκδρομή που εκπλήρωσε τους στόχους της (εκπαιδευτικούς, ψυχαγωγικούς, κοινωνικούς), και προτείνουν τέτοιου είδους επισκέψεις να γίνονται συχνότερα ώστε να δοθεί ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να συμμετέχει.

Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας
Επιστροφή στις εκδηλώσεις . . .

[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις 2004-2005] [2005-2006] [2006-2007] [2007-2008] [2008-2009] [Εκδηλώσεις]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2009