Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας 2005-06

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Κωνσταντή Βασιλική

Στο σχολείο μας, το 2ο Λύκειο Γέρακα, το σχολ. έτος 2005-06 εκπονήθηκε το πρόγραμμα Αγωγή Υγείας,
"Επικοινωνία - Διαπροσωπικές σχέσεις".


Στο πρόγραμμα αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό συμμετείχαν οι εξής μαθητές και μαθήτριες:
Παπατζίκου Ελένη,
Γουλής Νικόλαος,
Πάνος Γιάννης,
Χαϊρεμπετιάν Εύα,
Παπαλαζάρου Μαριάννα,
Παπακυργιάκης Κων/νος,
Σκαρπαθιώτη Φραντζέσκα,
Καραγιαννίδη Λαμπρίνα,
Παπαδάκη Αναστασία,
Τσαμπού Κατερίνα,
Σπύρου Δήμητρα.


Από την έναρξη του προγράμματος όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν πως είχαν αρκετές προσδοκίες. Διέκρινα κάποια αδημονία, κάποια αγωνία για το τι θα περιελάμβανε το πρόγραμμά μας.

Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια και ανάπτυξη συμπεριφορών που θωρακίζουν τους έφηβους και τους καθιστούν ικανούς να διαχειρίζονται τα αρνητικά τους συναισθήματα. Ακόμη να είναι σε θέση να τα επεξεργάζονται, να τα εκφράζουν και εν τέλει να μην εγκλωβίζονται σε συναισθηματικά αδιέξοδα και ψυχικές εντάσεις που μπλοκάρουν τη δημιουργικότητα και αναστέλλουν τη βίωση των θετικών συναισθημάτων και της χαράς της ζωής.

Ήταν πραγματικά ενθουσιώδης η συμμετοχή των παιδιών. Αφού 'έσπασε' ο πάγος και η αμηχανία εξέλειψε, εμπιστεύτηκαν ο ένας τον άλλο. Μοιράστηκαν τις χαρές, τον πόνο, την αγωνία, τη θλίψη, τις αποτυχίες τους. Έγιναν όλοι μια ομάδα γόνιμη και δημιουργική που ο ένας άκουγε πραγματικά τον άλλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε το γεγονός πως κάποιοι από αυτούς πολύ διστακτικοί και που αρχικά τους διέκρινε κάποια συστολή, στη συνέχεια εξέφρασαν συναισθήματα που μας εξέπληξαν όλους. Γελάσαμε αλλά και συγκινηθήκαμε πολλές φορές μοιράζοντας τους φόβους, την αγωνία, την απόρριψη, τον πόνο και τις επιτυχίες τους. Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας


Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους , ορμώμενοι από κάτι διαφορετικό κάθε φορά, όπως η συνάντηση γονιών - καθηγητών, η κοπή βασιλόπιτας, το πέταγμα του χαρταετού, ο εορτασμός του Πάσχα, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις προσδοκίες, τις ελπίδες, την πικρία τους και τα όνειρά τους... Έτσι... μαζί με το πέταγμα του αετού, έκλεισαν τα μάτια τους και έδιωξαν ψηλά τους φόβους και τις ανησυχίες τους... ή με την Ανάσταση του Χριστού, αναστήθηκε μέσα τους η χαρά, η ελπίδα, η αισιοδοξία για καλύτερη επικοινωνία των ανθρώπων και του κόσμου ολόκληρου...

Πόσο τρυφερά και ευαίσθητα αλήθεια είναι τα παιδιά!! Βιώνοντας κάποιους ρόλους, αυτενεργώντας, αλλά κυρίως, ζωγραφίζοντας με ιδιαίτερο κέφι εξέφραζαν ποικίλα συναισθήματα και έμαθαν να είναι πιο συνεπείς. Διασκέδαζαν πραγματικά αυτό που έκαναν.

Στις 12 Απριλίου όμως η χαρά και η έκπληξη όλων ήταν μοναδική. Η βράβευση της Εύας Χαϊρεμπετιάν για το έργο ζωγραφικής της ανάμεσα σε 1500 μαθητές χαροποίησε όχι μόνο την ομάδα αλλά και ολόκληρο το σχολείο. Ήταν μεγάλη τιμή για όλους μας. Μπράβο Εύα, απ' όλους εμάς. Σου άξιζε διότι είσαι ένα έξυπνο, δραστήριο ταλαντούχο και κυρίως αισιόδοξο άτομο. Σου ευχόμαστε όλοι να έχεις πάντα επιτυχίες στη ζωή σου.

Μέσα από την καρδιά μου ευχαριστώ θερμά όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό. Δε διδάχτηκαν μόνο αυτά, αλλά και εγώ η ίδια αποκόμισα πάρα πολλά μέσα από αυτή την ενδιαφέρουσα και τρυφερή συνεργασία μαζί τους. Ελπίζω και το πιστεύω πως συνειδητοποίησαν τελικά πως τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα συνυπάρχουν μέσα μας. Απομένει, λοιπόν, να τα αναγνωρίζουμε και να τα αποδεχόμαστε γιατί μόνο έτσι θα λειτουργήσουμε αληθινά, να αναπτύξουμε την αυτοεκτίμησή και το σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του άλλου και βάζοντας όλοι μας το δικό μας λιθαράκι θα οικοδομήσουμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και ένα κόσμο καλύτερο. Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας


Ας επιτρέψουμε όμως στους μαθητές να εκφραστούν οι ίδιοι:

"Από τα λίγα μαθήματα που παρακολούθησα στην Αγωγή Υγείας κατάλαβα πως μας βοήθησε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, να γνωρίσουμε τους συμμαθητές μας και εμάς τους ίδιους καλύτερα".
Παπαντζίκου Ελένη.
"Το πρόγραμμα μας δίνει χαρά".
Γουλής Νίκος.
"Ήταν ωραία και πέρασα υπέροχα".
Παπακυργιάκης Κων/νος.
"Η Αγωγή Υγείας είναι ΤΕΛΕΙΑ!!! Πέρασα φανταστικά, ένοιωσα υπέροχα, πάντα τέτοια, σας αγαπάω πάρα πολύ, φιλάκια".
Σπύρου Δήμητρα.
"Θα ήθελα να συνεχίσω το πρόγραμμα, να δεθώ περισσότερο με τα παιδιά αλλά λόγω μαθημάτων δεν μπόρεσα. Όσο κάθισα ήταν πολύ καλά. Μακάρι να συνεχιστεί και του χρόνου να ξαναμπώ στην ομάδα".
Πάνος Γιάννης.
" Ήταν ένα πρόγραμμα στο οποίο έμαθα καλύτερα τους συμμαθητές μου και πιστεύω ότι εξέφρασα συναισθήματα που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα έκανα".
Παπαλαζάρου Μαριάννα.
"Ήταν ένα πρόγραμμα πολύ ευχάριστο και διασκεδαστικό που μας βοήθησε να βρούμε τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε τα συναισθήματα των γύρω μας".
Σκαρπαθιώτη Φραντζέσκα.
"'Αγωγή Υγείας', όταν το πρωτοάκουσα νόμισα πως θα ήταν μια βαρετή και όχι απολαυστική ομάδα που θα χάσει τον χρόνο της σε ανόητες ομιλίες και συγκεντρώσεις αλλά με το πέρασμα του χρόνου και την απίθανη ομάδα που δημιουργήθηκε άλλαξα παντελώς γνώμη. Στην ομάδα αυτή λοιπόν τα παιδιά και εγώ μαζί με την κυρία Κωνσταντή νοιώσαμε ελεύθεροι και δεμένοι ταυτόχρονα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τα πάντα γύρω μας και να μην τα παίρνουμε όλα στην πλάκα. Χαρά, υγεία, ευτυχία, ζωντάνια, απόλαυση, τρέλα".
Εύα Χαϊραμπετιάν.
"Πρόγραμμα ευχάριστο, έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου, τους συμμαθητές μου, έμαθα τρόπους να εκφράζω τα συναισθήματά μου και να ανακαλύπτω τα συναισθήματα των άλλων. Θα ήθελα να συνεχιστεί και του χρόνου".
Τσαμπού Κατερίνα.
"Εκφράζω την ευχαρίστησή μου για το συγκεκριμένοι πρόγραμμα του οποίου ο ρόλος έχει αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματικός. Μακάρι να συνεχιστεί και του χρόνου!
Παπαδάκη Αναστασία.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διευθύντρια Αργυρού Φροσούλα και όλους τους συναδέλφους που στήριξαν και διευκόλυναν το πρόγραμμά μας.
Κωνσταντή Βασιλική

Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας[Κεντρική Σελίδα] [ Προγράμματα]

© 2ο Γενικό Λύκειο 2004-2006