Επίσκεψη στην Κάτω Ιταλία και τα Ελληνόφωνα χωριά

Από την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε 4ήμερη εκδρομή στην Κάτω Ιταλία από τους μαθητές και μαθήτριες των προγραμμάτων : Magna Grecia, Πυθαγόρειοι και Griko.

1η ΗΜΕΡΑ:
ΠΟΜΠΗΙΑ

Μετά την απευθείας αεροπορική πτήση από Αθήνα για Νάπολη επισκεφθήκαμε τη νεκρόπολη της Πομπηίας, που εξαφάνισε το 79 μ.Χ. η έκρηξη του Βεζούβιου. Κατά την ξενάγηση είδαμε το περιμετρικό τείχος, το φόρουμ, την πόρτα Μαρίνα, την έπαυλη των Βέτρι, τον Ναό του Απόλλωνα, την αρχαία αγορά, το θέατρο της Πομπηίας και τις χαρακτηριστικές τοιχογραφίες του 1ου αιώνα π.Χ. Συνέχεια για το Λέτσε, όπου περιγράφεται ως η "Φλωρεντία του Νότου" και "η Ρώμη του μπαρόκ". Η πανοραμική περιήγησή μας συνεχίστηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης του Αγίου Ορόντζο. Είδαμε το καλοδιατηρημένο Ρωμαϊκό αμφιθέατρο, τη στήλη της Αππίας Οδού, το Δικαστικό Μέγαρο και διασχίζοντας τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης καταλήξαμε στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού, όπου η αποθέωση του μπαρόκ είναι εμφανέστατη.





2η ΗΜΕΡΑ:
ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΟ - ΜΑΤΕΡΑ

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε το Αλμπερομπέλο, το χωριό που μοιάζει με σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Περιήγηση στα γραφικά σοκάκια του χωριού, για να δούμε τα κατάλευκα σπίτια του με τις χαρακτηριστικές τους πυραμιδωτές, θολωτές ή κωνικές σκεπές τους από ασβεστολιθικές πλάκες (τους περίφημους τρούλους) στολισμένες με σύμβολα (ήλιους, σταυρούς, ζώδια κ.λπ.).

Εν συνεχεία επισκεφθήκαμε τη Ματέρα. Είναι χτισμένη πάνω σε δύο φαράγγια που έχουν σχηματιστεί από τον ποταμό Γκραβίνα που τη διαρρέει. Η παλιά πόλη είναι διάσημη για τα περίφημα «Σάσσι ντι Ματέρα» (τις «πέτρες-σπηλιές» της Ματέρα), ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα σπιτιών-σπηλαίων, χάρη στα οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας από τους παλιότερους τρωγλοδυτικούς οικισμούς στον κόσμο.





3η ΗΜΕΡΑ:
ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ

Αναχώρηση για τα ελληνόφωνα χωριά της Μεγάλης Ελλάδας. Είναι η κύρια ελληνική μειονότητα της περιοχής. Θεωρούνται δε οι εναπομείναντες πληθυσμοί των ελληνικών αποικιών της αρχαιότητας, της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia) και των κατόπιν Βυζαντινών κατοίκων της νότιας Ιταλίας. Οι κάτοικοι αυτών των χωριών, εκτός από τα ιταλικά, μιλούν επίσης τα γραικάνικα, ιδίωμα της περιοχής που συνδυάζει ελληνικά και ιταλικά στοιχεία. Εκτός από τη γλώσσα, η ελληνική επιρροή είναι εμφανής και στην παράδοση των κατοίκων της περιοχής.
Πρώτος μας σταθμός η Στερνατία, κέντρο πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης.
Για το όνομα υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία αναφέρεται στις ατελείωτες στέρνες που υπάρχουν στην περιοχή. Η άλλη, σύμφωνα με την παράδοση, αναφέρει ότι τα παλιά χρόνια είχαν τη συνήθεια οι γυναίκες όταν μοιρολογούσαν τους νεκρούς να χτυπάνε το στέρνο τους.
Επόμενος σταθμός το Καλημέρα, έδρα της ένωσης των ελληνοφώνων της Ιταλίας. Στην είσοδο της πόλης μας καλωσορίζει μια ταμπέλα στην Ελληνική γλώσσα «Καλός Ιρτατε». Ακολουθεί το Οτράντο. Είναι ελληνικής καταγωγής και ονομαζόταν Υδρούντα, επειδή κτίστηκε στις εκβολές του ποταμού Υδρία. Αποτέλεσε σημαντικό λιμάνι για πολλά χρόνια και εμπορικό-πολιτιστικό κέντρο από την εποχή της Μεγάλης Ελλάδας.





4η ΗΜΕΡΑ:
ΝΑΠΟΛΗ

Τελευταία ημέρα του ταξιδιού και αναχωρήσαμε το πρωί για τη Νάπολη. 'Αφιξη και γνωριμία με την πόλη. Περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη όπου έχουν κτισθεί περισσότερες από 300 εκκλησίες, οχυρά και ανάκτορα. Τα τρία κάστρα που βρίσκονται στο κέντρο της, μαζί και ο μπαρόκ οβελίσκος της Immacolata του 18ου αι. και το λιμάνι της που σφύζει από ζωή. Εν συνεχεία μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής.




Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν οι κ. Μουτάφη, κ. Προμπονάς, κ. Αναγνωστοπούλου, κ. Δημητρακοπούλου, κ. Κονίδη, κ. Νάνου και κ. Παπαλιώση.

Φωτογραφίες : κ. Προμπονάς, κ. Αναγνωστοπούλου, κ. Κονίδη, κ. Παπαλιώση, Γιώργος Φ.






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [23-24]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2024