Επίσκεψη θετικής κατεύθυνσης Γ τάξης στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές και μαθήτριες της της θετικής κατεύθυνσης της Γ τάξης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων έγιναν δεκτοί και ξεναγήθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήταν μια επίσκεψη στα εργαστήρια του ελληνικού «CSI», που εξιχνιάζονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα, τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών: αποτυπώματα, ταυτοποιήσεις στοιχείων και το πανταχού παρόν DNA, στην πιο «συναρπαστική» υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το εργαστήριο ιδρύθηκε το 1994 και ήταν εργαστήριο του Τμήματος του Χημείου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ). Tο 2003 έγινε ανεξάρτητο τμήμα, συγκεκριμένα το Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών (ΤΑΒΥ), και το 2012 έγινε η Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων (ΥΒΒΕΑ) που αποτελείται από 4 τμήματα:

Χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής και ό,τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία το ακολουθούμε πιστά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εγκληματολογικών Εργαστηρίων (ENFSI). Εφαρμόζουν όλα αυτά, έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, αυτόν που χρειάζεται για να κάνουν τις αναλύσεις ακολουθώντας τα πρότυπα. Από το 2001 όλες οι διαδικασίες που εφαρμόζονται στο εργαστήριο είναι πιστοποιημένες. Το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι διαπιστευμένες κατά τον νόμο. Αυτό σημαίνει ότι ένας ανεξάρτητος φορέας ελέγχει και δηλώνει ότι τα αποτελέσματά τους είναι αξιόπιστα και αποδεκτά διεθνώς.

Οι εξετάσεις στο DNA γίνονται απομονώνοντας κύτταραπου μπορεί να είναι κατά βάση επιθηλιακά από διάφορους ιστούς, κύτταρα του αίματος, σπέρμα κ.ά. Επιθηλιακά κύτταρα μπορούμε να εναποθέσουμε ακουμπώντας κάτι. Είναι «stains» επαφής, όπως λέγονται: ακουμπάς κάπου και συνήθως αφήνεις κύτταρα επιθηλιακά προερχόμενα από την επιδερμίδα. Επίσης, βιολογικό υλικό λαμβάνουμε από τον βλεννογόνο του στόματος και από το αίμα, όταν εξετάζονται συγκεκριμένα άτομα. Γενικότερα, υπάρχει πληθώρα επιλογών από βιολογικό υλικό ή ιστούς που μπορούν να αξιοποιήσουν: αίμα, οστά, δόντια, επιχρίσματα γεννητικών οργάνων, νύχια, τρίχες που έχουν ξεριζωθεί και ιστοτεμάχια χρησιμοποιούνται κατά κόρον.

Ειδικό κλιμάκιο της Υπηρεσίας μπορεί να πάει σε μια σκηνή εγκλήματος, να συλλέξει πειστήρια, να κάνει δειγματοληψία και στη συνέχεια να τα φέρει στ εργαστήρια. Επίσης, μπορεί να αποσταλούν πειστήρια από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, τα οποία στη συνέχεια θα παραλάβει κάποιος χειριστής. Τα πειστήρια που καταφτάνουν είναι ασφαλισμένα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και καταγράφονται τα πάντα.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι κ. Γεωργάκη, κ. Κοτσοβού, κ. Δελής και κ. Μπαλλάση.

Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών : www.lifo.gr








[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [22-23]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2023