Εκπαιδευτική επίσκεψη ανθρωπιστικής κατεύθυνσης Γ τάξης στα Αναφιώτικα

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές και μαθήτριες της της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών της Γ τάξης και μαθητές της ομάδας προσανατολισμού σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων, ξεναγήθηκαν στη συνοικία "Αναφιώτικα" της Αθήνας και είδαν τα αξιοθέατα της.

Βρίσκονται κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης,στην Πλάκα, τη γραφικότερη και παλιότερη συνοικία της Αθήνας, με συνεχή κατοίκηση από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η γειτονιά των θεών, όπως ονομάζεται, μοιάζει με ταξίδι στην παλιά Αθήνα διανθισμένο με αρχαιότητες, ιστορικά κτίρια και βυζαντινές εκκλησίες.

Μοναδική από κάθε άποψη, η κυκλαδίτικη γειτονιά των Αναφιώτικων, που έχτισαν εργάτες και τεχνίτες από την Ανάφη όταν έφτασαν στην Αθήνα μετά την Απελευθέρωση, τον 19ο αιώνα και εργάσθηκαν για την κατασκευή του ανακτόρου του Όθωνα. Τα μικροσκοπικά ασβεστωμένα σπίτια ανάμεσα στους βράχους, οι ανθοστόλιστοι κήποι, τα στενά σοκάκια και η δαιδαλώδης δόμηση βρίσκουν αντίστοιχό τους μόνο στα κυκλαδίτικα νησιά.

Είναι αξιοσημείωτο στα Αναφιώτικα έγινε η πρώτη νομιμοποίηση αυθαιρέτων (έστω και με αποσπασματικό τρόπο) τα χρόνια του Οθωνα, όταν το 1855 τακτοποιήθηκε ο οικισμός και άλλα παράνομα κτίσματα στο κέντρο της Αθήνας.

Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών. Την δεκαετία του 1980 απαλλοτριώθηκε περίπου το 1/3 της συνοικίας προς τα τείχη από το υπουργείο πολιτισμού ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος Περίπατος. Τα επόμενα χρόνια η περιοχή μαζί με την Πλάκα αναβαθμίστηκε σημαντικά και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα.

Στα αξιοθέατα είναι και ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, μια εμβληματική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι γνωστή ως η αρχαιότερη στην Αθήνα, με βυζαντινή αρχιτεκτονική. Η Αγια Τράπεζα της είναι τοποθετημενη επάνω σε αρχαίο κιονόκρανο και σε αυτή βρίσκεται η πρώτη καμπάνα που ήχησε μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, η "Καμπάνα της Ελευθεριας".





Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν οι κ. Μπάρκας , κ. Ταούζη, κ. Γεωργίου.

Φωτογραφίες : κ. Ταούζη






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [22-23]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2023