Εκπαιδευτική επίσκεψη Β τάξης στη Χαλκίδα

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης επισκέφθηκαν την Χαλκίδα. Στην παλιά γέφυρα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Λιμενάρχη Χαλκίδας. Η επιλογή της μέρας και ο προγραμματισμός της ώρας επίσκεψης ήταν τέτοιος, ώστε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης να γίνει η αλλαγή της φοράς της ροής των υδάτων και να είναι έντονο το φαινόμενο.


Υπήρξε διαθεματική συνεργασία καθηγητών Μαθηματικών, Φυσικών, Φιλολόγων και Πληροφορικής οι μαθητές και μαθήτριες ασχολήθηκαν με τη προετοιμασία για τη μελέτη του νερού που περνάει από τα στενά του Ευρίππου.




Τα ρεύματα επηρεάζονται από τη σελήνη  η οποία και δημιουργεί το φαινόμενο της παλίρροιας. Κατά την παλίρροια και ανάλογα με την θέση του φυσικού δορυφόρου της γης προς αυτήν, έλκει τα νερά της θάλασσας και δημιουργείται η πλημμυρίδα ή η βαρυτική έλξη προς αυτά είναι μειωμένη και έχουμε την άμπωτη. Η πλημμυρίδα φτάνει μία ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα στον πορθμό του Ευρίπου από το νότιο Ευβοϊκό από ότι από τον βόρειο εξαιτίας του διαφορετικού μήκους της διαδρομής. Εξαιτίας του διαφορετικού μήκους των καναλιών του Ευβοϊκού (Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός) το νερό χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να γεμίσει (πλημμυρίδα) και διαφορετικό χρόνο για να αδειάσει (άμπωτις)  με συνέπεια την διαφορετική στάθμη της θάλασσας ανάμεσα στο βόρειο και νότιο Ευβοϊκό (η διαφορά της στάθμης φτάνει μέχρι και τα 60 εκατοστά) και την δημιουργία των ρευμάτων (σαν ροή ποταμού) από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη στάθμη.

Στη κορύφωση του Φαινομένου η ταχύτητα του ρεύματος φθάνει ακόμη και τα εννέα μίλια την ώρα δυσκολεύοντας ακόμα και μηχανοκίνητα σκάφη να πλεύσουν αντίθετα στο ρεύμα και δημιουργώντας δίνες. Η ροή των ρευμάτων εξαρτάται ολοκληρωτικά από τη σελήνη και έχει άμεση σχέση με την διάρκεια κάθε σεληνιακού μήνα. Η φυσιολογική ροή του ρεύματος προς μια κατεύθυνση διαρκεί έξι ώρες. Αμέσως μετά ακολουθεί ένα διάστημα δέκα περίπου λεπτών, όπου τα νερά παραμένουν στάσιμα. Μετά αλλάζουν κατεύθυνση και κινούνται εντελώς αντίθετα για διάρκεια επίσης έξι ωρών. Η αδιάκοπη αυτή διαδικασία ανάμεσα στους αιώνες δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι μια λειτουργία που προκαλεί την περίφημη πλημμυρίδα και άμπωτη του Ευρίπου. Ωστόσο, υπάρχουν και περίοδοι ακαταστασίας των ρευμάτων του Ευρίπου κατά τη διάρκεια του σεληνιακού μήνα, στις οποίες τα νερά δεν υπακούουν σε κανένα φυσικό νόμο και δεν ισχύει η 6άωρη εναλλαγή της κατεύθυνσής τους. Οι περίοδοι ακαταστασίας συμβαίνουν δύο φορές μέσα στο Σεληνιακό μήνα και έχουν διάρκεια τριών ημερών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια των περιόδων αυτών είναι δυνατόν τα νερά να αλλάζουν κατεύθυνση έως και 14 φορές το 24ωρο ή αντίθετα να μη συμβαίνει καμία αλλαγή των ρευμάτων μέσα στη μέρα.


Ευχαριστούμε το λιμεναρχείο Χαλκίδας και τον Λιμενάρχη προσωπικά για την ξενάγηση και ενημέρωση.




Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν οι κ.Κοτσοβού, κ.Προμπονάς, κ.Δημητρακοπούλου.

Φωτογραφίες : κ. Προμπονάς






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [22-23]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2023