Επίσκεψη Β τάξης σε μνημεία της Οθωμανικής περιόδου της Αθήνας

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές της Β τάξης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων ξεναγήθηκαν σε μνημεία της Αθήνας που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Η Οθωμανική κυριαρχία στην Αθήνα και στα περισσότερα μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας διήρκησε τουλάχιστον τέσσερις αιώνες και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι τους στα μνημεία της και επηρέασε την κουλτούρα και τις καθημερινές συνήθειες των ντόπιων.

Ένας πολιτισμός με διαφορετικό θρησκευτικό και πολιτισμικό υπόστρωμα άφησε έντονα τα σημάδια του σε έναν τόπο όπου άνθισε ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και αποτέλεσε την πνευματική μήτρα αυτού. Η επαφή Ισλάμ και Χριστιανισμού μετά από τόσους αιώνες συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων επηρέασε και την υλική κληρονομιά της σημερινής πρωτεύουσας της Ελλάδας. Τεμένη, χαμάμ, βρύσες και οικίες είναι μερικά μόνο από τα μνημεία που σήμερα σώζονται - κυρίως στο κέντρο της πόλης - και τα πιο σημαντικά από αυτά θεωρούμε πως αξίζει να παρουσιαστούν σε όποιον από το αναγνωστικό κοινό επιθυμεί να μάθει την ιστορία της πόλης, στην οποία κατοικεί, χωρίς υπερβολές και εξωραϊσμό του παρελθόντος.

Ανάμεσα στα τα μνημεία στα οποία ξεναγήθηκαν οι μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας , την Πλάκα ήταν:
Το "Λουτρό των Αέρηδων" είναι το μόνο από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας που σώζεται μέχρι σήμερα, και στέγαζε το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης .
Το "Φετιχιέ τζαμί", είναι ένα κτήριο που οικοδομήθηκε το β' μισό του 17ου αιώνα στο κέντρο της Αθήνας και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς, κοντά στον Πύργο των Ανέμων.
Ο "Μεντρεσές των Αθηνών" ήταν ισλαμικό ιεροσπουδαστήριο (μεντρεσές) που ιδρύθηκε στην Αθήνα κατά τον 17ο αιώνα και αυτό κοντά στους "Αέρηδες".



Τα μνημεία μεταφέρουν μνήμες, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τον τόπο την ιστορική, κοινωνική, καλλιτεχνική και πολιτική πορεία του μέρους και γι' αυτό αξίζει να διαφυλαχθούν. Τα Οθωμανικά μνημεία, μπορούν να μας μιλήσουν για την εποχή, τις συνθήκες διαβίωσης, την νοοτροπία και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μιας αλλιώτικης θρησκείας, αλλά είναι δυνατόν να γεφυρώσουν πολλά χάσματα μεταξύ των ανθρώπων, τονίζοντας το διαφορετικό σε πολιτικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες κ. Αρχοντούλα Ίσκου, κ. Ρία Δημητροπούλου και κ. Μαρία Τσιαπράζη.

Φωτογραφίες : Αρχοντούλα Ίσκου, Ρία Δημητροπούλου
Πηγή πρηροφοριών






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [22-23]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2023