Συμμετοχή στο «21ο Μαθητικό Συμπόσιο ASPnet-UNESCO Λυκείων Αττικής»


Την Πέμπτη, 16 και την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 το σχολείο μας, ως μέλος του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO ASPnet, έλαβε μέρος στο 21ο Μαθητικό Συμπόσιο Λυκείων Αττικής μελών του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων ASPnet-UNESCO με θέμα :
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ: Κλιματική ουδετερότητα, κλιματική δικαιοσύνη, κλιματική μετανάστευση».

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού με τη συμμετοχή μαθητών/τριών του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων Κύπρου. και διεξήχθει δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Αθηνών στο Παλαιό Ψυχικό .

Στόχος της συνάντησης ήταν να προκαλέσει ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ των μαθητών που συμμετέχουν στο Συμπόσιο, μέσα από τον οποίο να αναδειχθεί το μέγεθος και η σοβαρότητα του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής στη σύγχρονη κοινωνία. Επιδίωξη του Συμποσίου είναι να προετοιμάσει τους μαθητές, έτσι ώστε να αποκτήσουν μία υπεύθυνη στάση ως προς το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ενεργός συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών καθώς και η φροντίδα που καταβλήθηκε για την άνετη και επαρκή διεξαγωγή του να συμβάλουν στην επιτυχία του και τη διάδοση των βασικών στόχων της Unesco: του ισότιμου διαλόγου με σεβασμό στη διαφορετικότητα, της ειρήνης και συνεργασίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των λαών.

Το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής έδωσε το έναυσμα για τους μαθητές/τριες, ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε σχέση με το περιβάλλον, την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησής τους, επί τη βάσει των οποίων να αναγνωρίσουν τη σημασία, αφενός της αξίας της προστασίας του περιβάλλοντος, αφετέρου της επιτακτικής ανάγκης για ανάληψη συγκεκριμένων και μεθοδικών πρωτοβουλιών ειδικά σήμερα, σε μία εποχή κατά την οποία βιώνουμε με δραματικό τρόπο τις πολυεπίπεδες ολέθριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.





Το Συμπόσιο πέτυχε επίσης να δώσει και την κατάλληλη αφορμή για τους μαθητές/τις μαθήτριες να σκεφθούν κριτικά σχετικά με τις δυνατότητες που έχουμε ως κοινωνία να δράσουμε αποφασιστικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης τόνισε την ενθάρρυνση της ομαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών, την εξοικείωσή τους με διαδικασίες έρευνας, κριτικής ανάλυσης και σύνθεσης και την ενίσχυση της δυνατότητάς τους να εκφράζονται δημιουργικά με ποικίλους τρόπους.

Από το σχολείο μας συμμετείχαν με 10 μαθητές και μαθήτριες και 4 εκπαιδευτικούς.
Σύμβουλοι : κ. Ευαγγελία Γεωργάκη, κ. Ευγενία Ζαφείρη, κ. Μαρία Μπαλάση και κ. Μαρία Νάνου.
Σύνεδροι μαθητές/τριες: Λάζαρος Ζ., Γιάννης Κ. , Αναστάσιος Κ., Νίκος Κ., Σπύρος Κ., Νάνσυ Κ. , Αικατερίνη Λ. και Μαρία Π. .

Την πρώτη μέρα του συμποσίου, Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου οι εργασίες του συμποσίου ξεκίνησαν με Προσφωνήσεις και Χαιρετισμούς των επισήμων και το Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα συμμετέχοντα σχολεία. Το σχολείο μας συμμετείχε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορευτικό που είχε τίτλο: "Ο χορός της Γης" και το εικαστικό έργο του Γιάννη Γ. Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό, ακολούθησε συζήτηση στις ομάδες εργασίας και έκλεισε με Εορταστικό Πρόγραμμα και δείπνο.



Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, έγινε η ανακοίνωση πορισμάτων από τα προεδρεία των ομάδων εργασίας στην Ολομέλεια και το κλείσιμο του Συμποσίου.

Συμμετείχαν τα σχολεία:

1. Κολλέγιο Αθηνών
2. Κολλέγιο Ψυχικού
3. 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών, «Γεννάδειο»
4. ΓΕΛ Λαυρίου
5. 2ο ΓΕΛ Γέρακα
6. 3ο ΓΕΛ Κορωπίου
7. 5ο ΓΕΛ Ιλίου
8. 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου
9. CGS - Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα
10. Αρσάκειο ΓΕΛ Ψυχικού
11. Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
12. Λεόντειος Σχολή Αθηνών
13. Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης
14. Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών
15. Ιδιωτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ώθηση
16. Εκπαιδευτήρια Πλάτων
17. Ράλλειο Λύκειο θηλέων Πειραιά
18. Εκπαιδευτήρια Γείτονα

Από την Κύπρο συμμετείχαν τα σχολεία :
1. Απεήτειο εξατάξιο Γυμνάσιο Αγρού
2. Λύκειο Λιβαδίων Λάρνακας
3. Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας


Φωτογραφίες : κ. Γεωργάκη, κ. Μπαλάση






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [22-23]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2023