Συμμετοχή στο διήμερο εκδηλώσεων του ΠρογράμματοςΝεανικήςΣυμμετοχής (YES) για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων






Το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων #CAMHI, εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε ένα διήμερο γεμάτο δράσεις, γόνιμες συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων και προτάσεων μεταξύ εφήβων, εκπαιδευτικών-συνεργών και ειδικών της ψυχικής υγείας υπό τον συντονισμό του Γιώργου Μόσχου για το κλείσιμο της 1ης χρονιάς του #ΠρογράμματοςΝεανικήςΣυμμετοχής (YES) που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το Child Mind Institute.






Το πρόγραμμα YES έχει σαν στόχο τη συστηματική ακρόαση των απόψεων των εφήβων σε θέματα που άπτονται της ψυχικής τους υγείας και τη διαρκή τροφοδότηση όλων των προγραμματικών δράσεων της Πρωτοβουλίας με την οπτική και τις ιδέες των ίδιων των παιδιών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με συμμετοχή 26 μελών-εφήβων, από τις 4 Εφηβικές Συμβουλευτικές Ομάδες του προγράμματος - της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Αλεξανδρούπολης - εκπροσωπώντας τα περισσότερα από 80 παιδιά που συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι έφηβοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και προτάσεις για το Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής και για τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 21 εκπαιδευτικοί - συνεργοί από τις τέσσερις πόλεις και 15 μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, που συνέβαλαν στον συντονισμό, την εμψύχωση, την υποστήριξη, και την αξιολόγηση του έργου των Εφηβικών Συμβουλευτικών Ομάδων. Το πρόγραμμα του διημέρου περιλάμβανε παιχνίδια, συζητήσεις, δημιουργικές δραστηριότητες, καθώς και προβολές δημιουργικών βίντεο και φωτογραφιών από τη χρονιά που πέρασε. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που οργανώθηκαν σε 40 δημόσια σχολεία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1600 μαθητών και εκπαιδευτικών, και εκφράστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και σημαντικές απόψεις για τον περαιτέρω σχεδιασμό σχετικών δράσεων σε σχολικά περιβάλλοντα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και συζητήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών - συνεργών και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας του Δικτύου της Πρωτοβουλίας στις 4 πόλεις, σχετικά με το ευρύτερο έργο της Πρωτοβουλίας. Οργανώθηκαν και εργαστήρια διαλόγου με την τεχνική world-cafe, με στόχο να εκφραστούν και να αποτυπωθούν απόψεις για τη συνέχιση και υλοποίηση του Προγράμματος Νεανικής Συμμετοχής το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Σημαντικό στιγμιότυπο του διημέρου υπήρξε η πρώτη δημόσια προβολή των τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους που δημιουργήσαν και σκηνοθέτησαν οι ομάδες των εφήβων εμπνευσμένες από την θεματική της χρονιάς: το άγχος και το στρες στην εφηβεία!

Παιδιά και ενήλικοι, έφυγαν στο τέλος της εκδήλωσης με ενθουσιασμό, αφήνοντας πίσω το αποτύπωμα μιας απολαυστικής συμμετοχικής εκδήλωσης απολογισμού. Με βάση όσα ακούστηκαν, ανοίγει ο δρόμος για έναν προσεκτικό σχεδιασμό των επόμενων βημάτων και ενεργειών για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στη χώρα μας, με απαραίτητο στοιχείο τη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών. Τα λόγια των ίδιων των παιδιών στο κλείσιμο της συνάντησης φανερώνουν άλλωστε πολλά «Αν όλα εμείς τα παιδιά ήμασταν μαζί στην ίδια τάξη, θα χαιρόμουν τόσο να πηγαίνω στο σχολείο»... Και: «Εμένα όλο αυτό που ζήσαμε, μου έδειξε ποιους ανθρώπους θέλω να έχω γύρω μου. Και τι άνθρωπος θέλω στα αλήθεια να είμαι και εγώ...»

Το Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES θα πραγματοποιηθεί και την επόμενη σχολική χρονιά 2023-2024 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων.

Περισσότερες πληροφορίες στο : https://camhi.gr/



Το 2ο ΓΕΛ Γέρακα συμμετείχε στην περίοδο διαβούλευσης ως πιλοτικό σχολείο.
Ο Στόχος του Προγράμματος είναι :
- Η ενδυνάμωση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης και η ενίσχυση της παρεχόμενης φροντίδας σε παιδιά και εφήβους.
- Η δημιουργία δικτύου υποστήριξης των εκπαιδευτικών για θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων

Υλοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε συνεργασία με:
- Το Child Mind Institute (CMI) των Η.Π.Α
- Ενα Δίκτυο Ελλήνων επαγγελματιών με εξειδίκευση στην ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική φροντίδα παιδιών και εφήβων.


H Πρωτοβουλία υποστηρίζει την υλοποίηση του Προγράμματος YES- Youth Engagement Scheme (Νεανική Συμμετοχή) με στόχο την ενεργή και συστηματική ακρόαση των απόψεων των εφήβων σε ζητήματα ψυχικής υγείας και την ενσωμάτωση των ιδεών των εφήβων σε όλες τις πτυχές της Πρωτοβουλίας.






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [22-23]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2023