Συμμετοχή σε Διαδικτυακή εκδήλωση του Δικτύου Aspnet Unesco



Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 το σχολείο μας συμμετείχε σε Διαδικτυακή εκδήλωση του Δικτύου Aspnet Unesco για τις Μελλοντικές Όψεις της Εκπαίδευσης με θέμα :
"Co-Constructing Futures of Education"
Reimaging out futures together. A new social contract for education.
("Συν-κατασκευάζοντας το μέλλον της εκπαίδευση"
Επανασχεδιάζοντας το μέλλον μας μαζί. Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εκπαίδευση.).

Συμμετείχαν :
η διευθύντρια κ. Ευαγγελία Γεωργάκη, η οποία έθεσε ερώτημα για τον ρόλο των εκπαιδευτικών
στον κ.Sobhi Tawil, UNESCO Director Futures of Learning and Innovation
και ο καθηγητής Πληροφορικής κ. Βασίλης Αναστόπουλος.

Σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς επιτροπής για το μέλλον της εκπαίδευσης ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο απαιτείται για την εκπαίδευση. Η ανθρωπότητα μας και ο πλανήτης Γη απειλούνται. Η πανδημία έχει χρησιμεύσει μόνο για να αποδείξει την ευθραυστότητα και τη διασύνδεσή μας. Τώρα απαιτείται επείγουσα δράση, από κοινού, για να αλλάξουμε πορεία και να ξανασκεφτούμε το μέλλον μας. Αυτή η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για το Μέλλον της Εκπαίδευσης αναγνωρίζει τη δύναμη της εκπαίδευσης να επιφέρει βαθιά αλλαγή. Αντιμετωπίζουμε μια διπλή πρόκληση να τηρήσουμε την ανεκπλήρωτη υπόσχεση να διασφαλίσουμε το δικαίωμα σε ποιοτική εκπαίδευση για κάθε παιδί, νέο και ενήλικα και να συνειδητοποιήσουμε πλήρως το μετασχηματιστικό δυναμικό της εκπαίδευσης ως διαδρομής για ένα βιώσιμο συλλογικό μέλλον. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εκπαίδευση που μπορεί να επιδιορθώσει τις αδικίες μεταμορφώνοντας παράλληλα το μέλλον.

Αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο πρέπει να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και να βασίζεται στις αρχές της μη διάκρισης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού της ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πολιτισμικής πολυμορφίας. Πρέπει να περιλαμβάνει μια ηθική φροντίδας, αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης. Πρέπει να ενισχύσει την εκπαίδευση ως δημόσιο εγχείρημα και κοινό καλό.

Αυτή η έκθεση, που ετοιμάζεται δύο χρόνια και ενημερώθηκε από μια παγκόσμια διαδικασία διαβούλευσης με τη συμμετοχή περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, καλεί τις κυβερνήσεις, τα ιδρύματα, τους οργανισμούς και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να σφυρηλατήσουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εκπαίδευση που θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε ειρηνικά, δίκαια και βιώσιμο μέλλον για όλους.











[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [22-23]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2022