ERASMUS+ REACH Επίσκεψη στη Ρουμανία

Από 2 μέχρι 5 Ιουλίου 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ μια ομάδα 15 καθηγητών από 5 χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία ) συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ R.E.A.C.H.(Researching European And Cultural Heritage to Share και εξερεύνησαν την πλούσια και πολυποίκιλη πολιτιστική κληρονομιά της Ρουμανίας. Την διοργάνωση είχε το Οικονομικό Κολλέγιο Mihail Kogalniceanu, Focsani .

[1η μέρα] [2η μέρα] [3η μέρα] [4η μέρα]


2 Ιουλίου 2023:
Ημέρα άφιξης στο Βουκουρέστι.
Μια χαρούμενη επανένωση όλων των συνεργατών του ERASMUS+ R.E.A.C.H.



3 Ιουλίου 2023:
Επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο «D. Brandza» στο Βουκουρέστι για να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά της φυσικής κληρονομιάς της πανίδας και χλωρίδας της Ρουμανίας, το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής.

Εθνικό Μουσείο Cotroceni
Μάθαμε για την ιστορική κληρονομιά της Ρουμανίας. Το παλάτι Cotroceni χτίστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Paul Gottereau για τον βασιλιά Carol I. Μεταμορφώθηκε και χρησιμοποιήθηκε με πολλούς τρόπους. Μια αξιοσημείωτη αλλαγή έγινε κατά την περίοδο του Τσαουσέσκου όπου μετατράπηκε σε πολυτελή κατοικία για να φιλοξενήσει ξένους επισκέπτες. Το παλάτι Cotroceni είναι πλέον ένα εθνικό μουσείο ανοιχτό στο κοινό.

Συμπόσιο: «Η εκπαίδευση στο Μουσείο & το Μουσείο στην Εκπαίδευση» στο Εθνικό Μουσείο Cotroceni, που διοργάνωσε το Οικονομικό Κολλέγιο Mihail Kogalniceanu. Παρουσιάσεις από τους εταίρους ERASMUS + R.E.A.C.H.: Ρουμανία, Γαλλία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.

«Από τη Μοναρχία στον Κομμουνισμό»:
Μια πολύ ενδιαφέρουσα θεματική ξενάγηση στην πόλη του Βουκουρεστίου, που δείχνει πώς η ιστορία επιβάλλεται στην αρχιτεκτονική μιας πόλης, θέτοντας το πολιτιστικό πλαίσιο και διαμορφώνοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα πρότυπα κίνησης και τις συγκεντρώσεις.





4 Ιουλίου 2023:
Η ομάδα Erasmus+ R.E.A.C.H. επισκέφθηκε το Ανάκτορο του Κοινοβουλίου, εντυπωσιακό εσωτερικά και εξωτερικά με εντυπωσιακή θέα. Κατασκευάστηκε από τον Τσαουσέσκου, αλλά ποτέ δεν κατοικούσε αυτός και το καθεστώς. Λειτουργεί πλέον ως Βουλή, και φιλοξενεί επίσης πολιτιστικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις. Μάθαμε για την ιστορική κληρονομιά της Ρουμανίας.
Το "Palatul Parlamentului" είναι επίσης γνωστό ως "Casa Republicii" (το σπίτι της Δημοκρατίας). Μάθαμε ότι το κτίριο είναι η τοποθεσία του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο. Αποτελείται από μεγάλες περίτεχνες αίθουσες και δωμάτια.

Eθνικό μουσείο Dimitric Gusti
Μάθαμε για την ιστορική κληρονομιά και τις παραδόσεις της Ρουμανίας. Επισκεφθήκαμε το Village Museum, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" . Το μουσείο παρουσιάζει την παραδοσιακή ρουμανική ζωή το χωριό. Παρουσιάστηκε η ζωή του αυθεντικού χωρικού στα αγροκτήματα, τα σπίτια του χωριού στη Ρουμανία. Το μουσείο διατηρεί και μεταδίδει την οικιστική κληρονομιά της Ρουμανίας. Είδαμε την εξέλιξη της οικοδόμησης και τον τρόπο ζωής των Ρουμάνων.

Λίμνη Herastrau
Επισκεφθήκαμε τη φυσική κληρονομιά του Βουκουρεστίου: Lacul Herastrau.
Η λίμνη Herastrau ρέει στον ποταμό Colentina. Ο χώρος γύρω από τη λίμνη χρησιμοποιείται για αθλήματα. Είναι το μεγαλύτερο και το πιο επισκέψιμο πάρκο όπου οι Ρουμάνοι απολαμβάνουν υπαίθριους περιπάτους και οικογενειακό ελεύθερο χρόνο με επισκέψεις στο πάρκο Herastrau, το Ενυδρείο Herastrau, τον Ιαπωνικό Κήπο.



5 Ιουλίου 2023:
Η ομάδα Erasmus+ R.E.A.C.H. πέρασε μια ολόκληρη μέρα στα Καρπάθια όρη ακολουθώντας μια υπάρχουσα μεσαιωνική διαδρομή που συνδέει την Τρανσυλβανία και τη Βλαχία, επισκέπτοντας το κάστρο του Πέλες του βασιλιά Κάρολου Α και το κάστρο Μπραν του Μπλαντ/Κόμη Δράκουλα. και μαθαίνοντας για την ιστορική και λογοτεχνική κληρονομιά της Ρουμανίας.

Το κάστρο του Πέλες στα Καρπάθια βουνά βρίσκεται σε μια μεσαιωνική διαδρομή που συνδέει την περιοχή της Τρανσυλβανίας με την περιοχή της Βλαχίας. Χτίστηκε μεταξύ 1873 και 1914 για τον βασιλιά Κάρολο Α , τον πρώτο βασιλιά της Ρουμανίας. Το παλάτι χρησιμοποιήθηκε ως θερινή κατοικία.

Κάστρο Μπραν
Το Castelul Bran είναι ένα κάστρο στο Bran, κοντά στο Brasor. Είναι ένα εθνικό μνημείο που βρίσκεται στην Τρανσυλβανία στον ιστορικό δρόμο DN73 προς την περιοχή της Βλαχίας. Το Κάστρο Μπραν είναι γνωστό και ως Κάστρο του Δράκουλα. Το βιβλίο του Μπραμ Στόκερ, Δράκουλας, έχει επηρεάσει το μυαλό των ανθρώπων περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ιστορία του παρελθόντος για τους βρικόλακες και την Τρανσυλβανία. Ο Vlad The Impaler, βοεβόδας της Βλαχίας, είχε τη φήμη του αιμοδιψούς και της βίας.



Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι κ. Ευαγγελία Γεωργάκη, κ. Βάσω Ταούζη και κ. Μαρία Τσιαπράζη

Φωτογραφίες : Ε.Γεωργάκη, https://researcheuropeancommonheritagetoshare.blogspot.com/






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [22-23]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2023