ERASMUS+ REACH Επίσκεψη εταίρων στην Ελλάδα

Την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 ξεκίνησε η κινητικότητα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ REACH (European Culture, Heritage & Identity). Έλληνες, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Τούρκοι, Ρουμάνοι και Ισπανοί μαθητές και καθηγητές συνέχισαν τις αναζητήσεις τους για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική κληρονομιά.


[1η μέρα] [2η μέρα] [3η μέρα] [4η μέρα] [5η μέρα]


Η πρώτη μέρα περιλάμβανε το καλωσόρισμα από την Διευθύντρια και ξενάγηση σοτυς χώρους του σχολείου. ακολούθησαν δραστηριότητες γνωριμίας και σύσφυξηγς των σχέσεων από τον κ. Φοίβο Συμεωνίδη. Μετά το διάλειμμα για καφέ πραγματοποίηθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο Παλλήνης .
Ακολούθησε γεύμα στην παραθαλάσσια πόλη του Λαυρίου και επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.







Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών και ξενάγηση στο μουσείο της Ακρόπολης.







Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 το 2ο ΓΕΛ Γέρακα συνδιοργανώσε ημερίδα με τη ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής, με τη συνεργασία του Δήμου Παλλήνης και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το θέμα ήταν :

«70 χρόνια λειτουργίας του Δικτύου ASP net UNESCO - Διερευνώντας την Ευρωπαϊκή και Πολιτιστική μας Κληρονομιά μέσα από τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα στο πλαίσιο εορτασμού των 70 ετών από την ίδρυση του Δικτύου ASPnet UNESCO, της συμμετοχής του 2ου ΓΕΛ Γέρακα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + KA229 R.E.A.C.H to SHARE (Researching European and Cultural Heritage to Share) και της επίσκεψης των εταίρων του από 5 χώρες: Γαλλία (συντονιστικό σχολείο), Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τουρκία .
Στη αρχή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και του καταστροφικού σεισμού της Τουρκίας.

Στην εκδήλωση απήθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος,
ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Ανδρέας Μαρίνος,
και διαβάστηκε το μήνυμα της Διευθύντριας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασιλικής Μακρή.


Η κ. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια ASPnet Greece του Υπουργείου Παιδείας μίλησε με θέμα: «ASPnet UNESCO - 70 χρόνια δυναμικής συνεργασίας και έμπνευσης»

Η κ. Ευαγγελία Γεωργάκη, διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Γέρακα ανέπτυξε το θέμα : «Χτίζοντας την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα, μετά τον χαιρετισμό του διευθυντή κ. Θεόδωρου Κουρτέση, η κ. Μαρία Αντωνίου μίλησε με θέμα: «Μια αλλαγή νοοτροπίας μέσω της ενεργού συμμετοχής στην ASPnet Unesco. Μύθος ή γεγονός;»

Η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Γέρακα, κ. Κορίνα Περτσινίδου ανέπτυξε το θέμα: «Υλική και 'Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»

Οι μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Γέρακα Χριστίνα Χ. και Σωτηρία Κ. απέδωσαν μουσικά κομμάτια με πιάνο και σαξόφωνο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης:
η αντιδήμαρχος Παλλήνης κ. Πόπη Ζινέλλη,
ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. 'Αγγελος Λιακόπουλος,
η πρόεδρος του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Μέριμνας κ. Μαρία Διακάκη,
η πρωην αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου η Πηγή του Γέρακα, κ. Δέσποινα Δαλιάνη,
πολλοί γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.





Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωση μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Γέρακα παρουσίασαν το χορευτικό με τίτλο "Dance of the European Cultures" και στη συνέχεια τα συμμετεχοντα σχολείου του προγράμματος ERASMUS+ REACH to Share έκαναν παρουσιάσεις:

“UNESCO French Tour” Lycée Professionnel F. Buisson, France
“Spain - Our Unesco Treasures” Institut Narcis Monturiol, Spain
“Ebook About Romanian UNESCO World Heritage Sites” Colegiul Economic Mihail Kogalniceanu, Romania
“UNESCO World Heritage Sites in Turkiye - Ancient City of Anazarbos” Sevim Tekin Anadolu Lisesi, Turkey
“Tangible and Intangible Cultural Heritage of Portugal” Escola Secundaria Dr Augusto Cesar Da Silva Ferreira, Portugal
“Discovering Greece's UNESCO Heritage Sites and Intagible Heritage” 2nd Gerakas Senior High School, Greece







Η εκδήλωση έκλεισε με τρεις παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας, σαν ένα κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.



Με την επιστροφή των ομάδων ERASMUS στο σχολείο ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ετοίμασαν γεύμα με παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Το παιχνίδι στα γήπεδα του σχολείου χαλάρωσε μαθητές και καθηγητές μετά από μια ενδιαφέρουσα μέρα.






Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 η ομάδα του ERASMUS REACH επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο των Δελφών και την Αράχωβα.









Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, τελευταία μέρα της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε περιήγηση με τα πόδια στα κύρια αξιοθέατα της σύγχρονης Αθήνας ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά και το Μουσείο και έκλεισε με γεύμα για όλα τα σχολεία στην «Κληματαριά», μια Μουσική Ταβέρνα με Ρεμπέτικα.
(Το ρεμπέτικο έχει αναγνωριστεί ως 'Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας)








Ακολουθούν εικόνες από τις γραφικές δημιουργίες και τα δώρα που δόθηκαν στους συμμετέχοντες...






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [22-23]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2023