Όμιλος Ιστορίας


Αποτίμηση προγράμματος


Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2021-2022 υλοποιήθηκε το πρόγραμμα του ομίλου ιστορίας με θέμα:
«Η διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Κάτω Ιταλία»
με τη συμμετοχή μαθητών από την Α Λυκείου.

Η αξία της δημιουργίας αυτού του ομίλου είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα ιστορικό γεγονός που δεν αναφέρεται στα σχολικά εγχειρίδια, επομένως τους είναι σχετικά άγνωστο. Βασικός στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την αξία και τις συνέπειες του Β Ελληνικού Αποικισμού, τις περιοχές εγκατάστασης των Ελλήνων αποίκων, τις σχέσεις που δημιούργησαν με τους αυτόχθονες πληθυσμούς και την διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Ιταλική χερσόνησο από το 700 π.Χ έως και τις μέρες μας. Πέρα από τις απαραίτητες ιστορικές γνώσεις για το συγκεκριμένο γεγονός, οι μαθητές μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν πτυχές της προσωπικότητας τους που ενδεχομένως δεν εξωτερικεύουν εύκολα στο σχολικό περιβάλλον και να διαμορφώσουν μια διαφορετική είδους σχέση και επικοινωνία με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους.

Επιπλέον ήταν μια προσπάθεια διαφορετικής θεώρησης της Ιστορίας μακριά από αποστήθιση αλλά κοντά στη βιωματική κατάκτηση της γνώσης από επεξεργασία της εικόνας και των συνθετικών εργασιών.

Οι συναντήσεις του ομίλου ιστορίας πραγματοποιούνταν κάθε Τετάρτη εντός του σχολικού χώρου και κατά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Αρχικά δόθηκε στους μαθητές το θέμα, η σχετική βιβλιογραφία και ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι για τη συλλογή πληροφοριών για την εγκατάσταση των Ελλήνων στην Κάτω Ιταλία. Οι μαθητές χωρίστηκαν δε πέντε υποομάδες.

Κάθε μια ανέλαβε τις παρακάτω εργασίες:
Α ομάδα: Η παρουσία των Μινωιτών στην Ιταλία.
Β ομάδα: Η δημιουργία Ελληνικών Αποικιών στην Ιταλία.
Γ ομάδα: Η πορεία των αποικιών κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Δ ομάδα: Η οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη των αποικιών κατά τη βυζαντινή περίοδο.
Ε ομάδα: Τα πολιτιστικά κατάλοιπα του Ελληνικού πολιτισμού στην Ιταλία σήμερα με την
αναγνώριση των Γκρεκάνικων ως επίσημης διαλέκτου των περιοχών της νότιας Ιταλίας.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με συνέπεια και ιδιαίτερη διάθεση εκπόνησαν επιμέρους εργασίες και δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη εργασία που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του 2ου ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΑ διαθέσιμη για όποιον επιθυμεί να την διαβάσει.



Είναι γεγονός πως οι προσδοκίες που είχα ως υπεύθυνος καθηγητής του ομίλου ιστορίας ξεπεράστηκαν . Τα παιδιά ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με ένα ιστορικό γεγονός για το οποίο πολύ λίγα είχαν διδαχθεί στα σχολικά τους βιβλία. Όμως είναι δεδομένο πως ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης του άγγιξε τα παιδιά. Οι βιντεοπροβολές που παρακολούθησαν, η αναζητηση πληροφοριών από το διαδίκτυο η από τη βιβλιογραφία έδωσαν στους μαθητές την ικανότητα αφενός να γνωρίσουν βιωματικα τα γεγονοτα και αφετερου να συνθέσουν μια εργασία καθαρά δικο τους δημιούργημα.

Είμαι σίγουρος πως μέσα από αυτή την προσπάθεια όσοι συμμετείχαν στον όμιλο και την απαραίτητη ιστορική γνώση κατέκτησαν και ένα βήμα αγάπης για το μάθημα της ιστορίας πέτυχαν.

Θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω τους μαθητές μου για την υπέροχη προσπάθεια, την Κυρία Ευαγγελία Γεωργακη Διευθυντρια του Λυκείου για τη συμπαράσταση της και το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μας για τη βοήθειά του.

Παναγιώτοπουλος Ιωάννης
Φιλόλογος-Ιστορικός
2ου ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΑ








[Κεντρική Σελίδα] [Προγράμματα]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2022