ERASMUS+ REACH Επίσκεψη στo Παρίσι



Από 29 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 3 Δεκεμβρίου 2021, το σχολείο μας συμμετείχε στη δεύτερη κινητικότητα του έργου Erasmus+ KA229 "Researching European and Cultural Heritage to Share". Στη δράση αυτή σκοπός ήταν η αναζήτηση και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας με σχολείο υποδοχής το επαγγελματικό λύκειο Ferdinand Busson. Συγκέντρωσε εκπαιδευτικούς και μαθητές από 6 χώρες με τη συμμετοχή 31 μαθητών και 13 εκπαιδευτικών από τους εταίρους του έργου Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το τι είναι πολιτιστική κληρονομιά, γιατί πρέπει να προστατεύεται και ποιές προσπάθειες γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή. Για τα παραπάνω θέματα διεξήχθησαν σχετικά εργαστήρια.

Τις δύο πρώτες ημέρες της κινητικότητας,μαθητές και εκπαιδευτικοί, επισκέφτηκαν τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων και την Αψίδα του Θριάμβου, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, γνωρίζοντας παράλληλα την ιστορία αυτών των μνημείων. Είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν αξιοθέατα όπως ο πύργος του 'Αιφελ, η πλατεία Concorde, η οδός Champs-Elysees, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Πάνθεο και να κάνουν κρουαζιέρα κατά μήκος του Σηκουάνα. Οι μαθητές πραγματοποίησαν εργαστήρια στην περιοχή της Μονμάρτης, έμαθαν για την περιοχή κάνοντας τις εργασίες που τους ανατέθηκαν στη Βασιλική Sacre Coeur, στο λόφο των Ζωγράφων και το Μουσείο του Λούβρου.




Την τρίτη μέρα της κινητικότητας, κατά τη διάρκεια της εκδρομής στην περιοχή Auvers sur Oise, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Βαν Γκογκ και έμαθαν για αυτήν την περιοχή όπου γεννήθηκε ο εξπρεσιονισμός. Εκτός από τα όμορφα κάστρα και τους κήπους ήρθαν σε επαφή με την ιμπρεσιονιστική ζωγραφική μέσα από μια συναισθηματική και αισθητηριακή εμπειρία που προσέφερε η τεχνολογία (οθόνες βίντεο, ήχος και φως).

Σε αυτό το μουσείο όπου εκτίθενται ψηφιακά τα έργα πολλών διάσημων ζωγράφων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν τις ιστορίες της δημιουργίας των έργων, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αργότερα επισκέφτηκαν το Chateaux de Chantilly, ένα παραμυθένιο κάστρο που στεγάζει μια από τις καλύτερες συλλογές ζωγραφικής στη Γαλλία. Οι μαθητές επέλεξαν ένα αντικείμενο που θα ήθελαν να στείλουν στις επόμενες γενιές με τη δραστηριότητα «Time Capsule» και μοιράστηκαν τους λόγους για τους οποίους το επέλεξαν με την υπόλοιπη ομάδα. Μοιράστηκαν μια απολαυστική μελέτη για τη σημασία της μεταβίβασης κληρονομιάς.




Την τέταρτη ημέρα της κινητικότητας, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν ένα άλλο κτήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, το "Potager du roi" (ο Κήπος της Κουζίνας του βασιλιά), τα προϊόντα του οποίου χρησιμοποιούνταν για την προμήθεια των κουζινών του Παλατιού των Βερσαλλιών, ενώ σήμερα διευθύνεται από την Ecole Nationale Superieure du Paysage, το ανώτατο κρατικό σχολείο στη Γαλλία για την εκπαίδευση αρχιτεκτόνων τοπίου. Το "Potager du roi" καταχωρείται από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού ως ένας από τους αξιόλογους κήπους της Γαλλίας. Ο υποδιευθυντής του Κήπου ξενάγησε τους συμμετέχοντες στον Κήπο και τους ενημέρωσε ότι τα προϊόντα του πωλούνται πλέον κυρίως στους κατοίκους των Βερσαλλιών. Αργότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο επιβλητικό Chateau de Versailles. Το Παλάτι των Βερσαλλιών έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εδώ και 40 χρόνια και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της γαλλικής τέχνης του 17ου αιώνα. Το παλιό κυνηγετικό περίπτερο του Λουδοβίκου ΙΓ' μεταμορφώθηκε και επεκτάθηκε από τον γιο του, Λουδοβίκο ΙΔ' όταν εγκατέστησε εκεί την Αυλή και την κυβέρνηση το 1682 και ήταν η έδρα της εξουσίας της μοναρχίας μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση (1789). Σήμερα το Παλάτι περιέχει 2.300 δωμάτια απλωμένα σε 63,154 m2 και είναι μουσείο της ιστορίας της Γαλλίας. Η ομάδα εντυπωσιάστηκε από την πολυτέλεια και την επίδειξη του πλούτου!




Την τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια στο Επαγγελματικό Λύκειο Ferdinand Buisson, το γαλλικό σχολείο που φιλοξένησε την κινητικότητα αυτή. Κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες της κινητικότητας. Μετά από μια σύντομη ομιλία καλωσορίσματος από τον αναπληρωτή Διευθυντή, στους μαθητές και στους καθηγητές προσφέρθηκαν γαλλικές γεύσεις, για να μυηθούν στην γαλλική κουζίνα. Αργότερα παρακολούθησαν μια παρουσίαση σχετικά με το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα και θέματα σχετικά με το σχολείο. Μετά το γεύμα οι μαθητές, σε πολυεθνικές ομάδες, πήραν μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες και αργότερα έπαιξαν ένα αξιολογικό παιχνίδι, με στυλ "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;" Οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήσεις για τα μέρη της γαλλικής κληρονομιάς που επισκέφθηκαν μέσα στην εβδομάδα. Στους Έλληνες μαθητές δόθηκαν πολλά βραβεία για σωστές απαντήσεις! Οι μαθητές ετοίμασαν αφίσες και έγραψαν επιστολές με βάση τις πληροφορίες που απέκτησαν, ενισχύοντας αυτά που έμαθαν κατά τη διάρκεια της κινητικότητας. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Μετά το δείπνο αποχαιρέτησαν τη γαλλική ομάδα και ειδικά στον συντονιστή του έργου κ. Richard Allan που κέρδισε τις καρδιές της ελληνικής ομάδας με τη ζεστασιά, τη φιλοξενία, τη σκληρή δουλειά και την μεγάλη αίσθηση του χιούμορ! Στον ξενώνα ακολούθησαν αποχαιρετισμοί με όλους τους συνεργάτες με τους οποίους μοιράστηκαν αυτές τις υπέροχες μέρες στη Γαλλία και που η παρουσία τους έκανε αυτή την εβδομάδα αξέχαστη σε καθηγητές και μαθητές!

Χάρη στην παραπάνω κινητικότητα που συγκέντρωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες, δημιουργήθηκαν πολιτιστικές γέφυρες μεταξύ των χωρών, βελτιώθηκαν ν οι γλωσσικές δεξιότητες των συμμετεχόντων και ενισχύθηκαν οι δεξιότητες των μαθητών μέσω της βιωματικής ομαδικής εργασίας.










Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες κα Βασιλική Ταούζη και κα Μαρία Τσιαπράζη.

Η τρίτη κινητικότητα του έργου σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Ισπανία τον Μάρτιο του 2022.


Δείτε την ανάρτηση του γαλλικού σχολείου ...
Δείτε την ανάρτηση του τουρκικού σχολείου ...
Δείτε τη δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα "η Φωνή του Γέρακα"







[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [21-22]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2021