Σχολικός Διαγωνισμός EST: Ο ήλιος με μια ματιά


Το σχολείο μας συμμετείχε στον πανευρωπαϊκό σχολικό διαγωνισμό: Ο ήλιος με μια ματιά (EST School Contest: The Sun at a glance) που διοργάνωσε το EST (European Solar Telescope).

Το Ευρωπαϊκό Ηλιακό Τηλεσκόπιο ( EST ) είναι ένα πανευρωπαϊκό έργο για την κατασκευή ενός ηλιακού τηλεσκοπίου επόμενης γενιάς κατηγορίας 4 μέτρων , που θα βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Roque de los Muchachos στα Κανάρια Νησιά , στην Ισπανία. Θα χρησιμοποιεί όργανα τελευταίας τεχνολογίας με υψηλή χωρική και χρονική ανάλυση που μπορούν να παράγουν αποτελεσματικά δισδιάστατες φασματικές πληροφορίες προκειμένου να μελετήσει τη μαγνητική σύζευξη του Ήλιου μεταξύ της βαθιάς φωτόσφαιρας και της ανώτερης χρωμόσφαιρας του . Αυτό θα απαιτήσει τη διάγνωση των θερμικών, δυναμικών και μαγνητικών ιδιοτήτων του πλάσματος σε πολλά ύψη κλίμακας, χρησιμοποιώντας απεικόνιση πολλαπλών μηκών κύματος,φασματοσκοπία και φασματοπολομετρία .





Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να προωθήσει τα επαγγέλματα STEM μεταξύ των μαθητών ενώ παράγει υλικό για το EST Solarpedia.




Το έργο EST ξεκίνησε τον σχολικό διαγωνισμό «Ο Ήλιος με μια ματιά» το 2021 σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν την Ανδόρα, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές των σχολικών ετών που αντιστοιχούν στις ηλικιακές ομάδες 14-15 και 15-16 ετών, οι οποίοι εργάστηκαν σε μικρές ομάδες με επικεφαλής έναν από τους καθηγητές τους. Στόχος ήταν να δημιουργήσουν ένα infographic, αποτελούμενο από μια ελκυστική εικόνα και ελάχιστο κείμενο, για να εξηγήσουν με σαφή και συνοπτικό τρόπο οποιαδήποτε πτυχή του άστρου μας, τις σχέσεις ηλιακής-γήινης, ηλιακές παρατηρήσεις ή ηλιακά τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου του EST.

Ο Ήλιος είναι το πιο σημαντικό αστέρι για τον άνθρωπο. Αυτός ο διαγωνισμός είχε ως στόχο να ενθαρρύνει τους μαθητές να μάθουν για το αστέρι μας και να δημιουργήσουν μια οπτική σύνοψη της έρευνας που θα κάνουν με τη μορφή ενός πληροφοριακού γραφήματος (infographic). H μορφή αυτή είναι πολύ κατάλληλη για μια διεπιστημονική και συνεργατική εργασία.

Τα πληροφοριακά γραφήματα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία και συμπλήρωση της EST Solarpedia, μιας ηλιακής εγκυκλοπαίδειας που θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του EST και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μέσω πληροφοριακών γραφημάτων, με απόδοση/αναφορά στους δημιουργούς τους. Με αυτόν τον τρόπο, η κοινοπραξία EST θέλει να δώσει προβολή στο έργο των μαθητών, δημιουργώντας παράλληλα μία πολύτιμη εκπαιδευτική πηγή ανοιχτή στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Τα σχέδια θα κοινοποιηθούν μέσω της διεθνούς άδειας Creative Commons BY-NC-ND 4.0. Κάθε συμμετέχων έλαβε πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ηλιακών Τηλεσκοπίων (EAST).






Το θέμα του infographic είναι ελεύθερο. Το Γραφείο Επικοινωνίας EST έχει συντάξει μια λίστα με πιθανά θέματα για να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να επιλέξουν ένα, αλλά οποιοδήποτε θέμα θα γίνει δεκτό εφόσον σχετίζεται με τον Ήλιο. Τα περισσότερα από τα θέματα αφορούν τη φυσική του Ήλιου, τα ηλιακά μαγνητικά πεδία, την οπτική και τα τηλεσκόπια, αλλά προτείνονται και άλλες πτυχές, όπως καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις του Ήλιου, του Ήλιου σε αρχαίους πολιτισμούς, κοινωνικές πτυχές, ιστορία της ηλιακής φυσικής ή διάσημοι ηλιακοί αστρονόμοι.




Κάθε ομάδα μαθητών μπορούσε να υποβάλει ένα infographics, στα Αγγλικά. Οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν από μια διεθνή κριτική επιτροπή που συγκροτόθηκε από ηλιακούς φυσικούς, επιστήμονες επικοινωνίας και επαγγελματίες σχεδιαστές.

Τη συμμετοχή του σχολείου μας συντόνισε η καθηγήτρια πληροφορικής κ. Αναστασία Παλούκου. Ήταν μια ευκαιρία για συλλογική εργασία σε πολλαπλούς κλάδους, που διδάσκει στους μαθητές πώς λειτουργεί η επιστημονική έρευνα στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει βήματα όπως τεκμηρίωση, έρευνα ενός θέματος, συζητήσεις σε μια ομάδα και παρουσίαση των αποτελεσμάτων με ελκυστικό τρόπο και στα αγγλικά , τη διεθνή γλώσσα της επιστήμης.




Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από το Γραφείο Επικοινωνίας EST και την ομάδα EST-Comm με μια ξεκάθαρη πανευρωπαϊκή διάσταση από την αρχή. Για τη διάδοση των πληροφοριών μεταξύ των σχολείων των διαφόρων χωρών, έχει δημιουργηθεί μια αφίσα διαγωνισμού στα τσέχικα, αγγλικά, ελληνικά, ουγγρικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ισπανικά και σουηδικά. Επίσης, οι επίσημοι κανόνες του διαγωνισμού είναι διαθέσιμοι σε διάφορες γλώσσες, ώστε οι δάσκαλοι να παίρνουν όλες τις πληροφορίες εύκολα. Για τον ίδιο λόγο, οι πληροφορίες που απαιτούνται για την εγγραφή μπορούν να υποβληθούν σε διαφορετικές γλώσσες.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ενεργά 19 ιδρύματα EST που εκπροσωπούν τις ακόλουθες 13 χώρες: Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η όλη διαδικασία βοήθησε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ηλιακή φυσική και την ανάγκη του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου. Μακροπρόθεσμα, αυτή η δραστηριότητα θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε το EST Solarpedia, έναν μοναδικό εκπαιδευτικό πόρο που θα φιλοξενηθεί στον ιστότοπο του EST προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού στην Ευρώπη και αλλού.


Δείτε πεισσότερα στο: https://est-east.eu/component/content/article/44-newsletter/1073-est-school-contest-the-sun-at-a-glance

Τρεις ομάδες μαθητών συμμετείχαν από το σχολείο μας και υπέβαλαν τα παρακάτω έργα:







Οι εργασίες υποβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 και στις 4 Φεβρουαρίου 2022 εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες.


Δείτε τον χάρτη με τα σχολεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό:


Η απονομή των αναμνηστικών διπλωμάτων στους μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν, καθώς και στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό έγινε στη γιορτή λήξης-αποφοίτησης στις 22 Ιουνίου 2022.





[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [21-22]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2022