Your Europe, Your Say - Ενημέρωση από τον Έλληνα Εκπρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 υποδεχθήκαμε τον κ. Αριστοτέλη Θωμόπουλο, Έλληνα Εκπρόσωπο
στην Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή, στο 2ο ΓΕΛ Γέρακα.
Ενημέρωσε τους μαθητές της Β' Λυκείου για τη δομή, το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΟΚΕ
και συναντήθηκε με τους 3 μαθητές μας που επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας
στην φετινή Σύνοδο "Your Europe, Your Say! 2020"


Η Ελληνική Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή ιδρύθηκε το 1994, με πρότυπο την Ο.Κ.Ε. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στηρίζεται στον τριμερή διαχωρισμό των εκπροσωπούμενων συμφερόντων, διαχωρισμό δηλαδή σε τρεις Ομάδες,

- μία των εργοδοτών - επιχειρηματιών,
- μία των εργαζομένων - στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, και
- μία των λοιπών κατηγοριών στην οποία εκπροσωπούνται οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι καταναλωτές, οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ατόμων με αναπηρία και ισότητας των δύο φύλων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.


H Ο.Κ.Ε. αποτελεί από το Μάιο του 2001 και συνταγματικά αναγνωρισμένο θεσμό του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 82, παρ. 3, του Συντάγματος "Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, αποστολή της οποίας είναι η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται σε αυτήν".

Επιδίωξη της Ο.Κ.Ε. είναι η προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και μέσω αυτού η διαμόρφωση κοινά αποδεκτών θέσεων για θέματα που απασχολούν την κοινωνία ευρύτερα ή ειδικότερα τμήματα αυτής.

Επίσης, με τις προτάσεις της και τις γνωμοδοτήσεις της επιχειρεί τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους ή την ελαχιστοποίηση των πιθανών παρενεργειών από την άσκηση των επιμέρους αποφάσεων της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Δείτε περισσότερα για την Ελληνική Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή στο http://www.oke.gr/el/

Με την ονομασία «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή!» (YEYS), η σύνοδος της νεολαίας, διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί την εμβληματική εκδήλωσής της για τους νέους.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η ΕΟΚΕ έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι απόψεις, οι εμπειρίες και οι ιδέες της νέας γενιάς λαμβάνονται υπόψη κατά τη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ.

Το 2ο ΓΕΛ Γέρακα είναι ένα από τα τριάντα τρία σχολεία από όλη την Ευρώπη που θα πάνε στις Βρυξέλλες το Μάρτιο για να καταθέσουν τις απόψεις, για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κλιματικής κρίσης και να βοηθήσουν στην αναζήτηση τρόπων ώστε πλησιάσουμε περισσότερο στην επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο Αριστοτέλης Θωμόπουλος , ενεργό μέλος της ομάδας των Εργοδοτών της ΕΟΚΕ, συνομίλησε με τους μαθητές του σχολείου μας για να προετοιμαστούν πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου στις Βρυξέλλες.










Δείτε προηγούμενη ανάρτηση για την επιλογή του σχολείου μας




[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [19-20]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2020