Το 2ο ΓΕΛ Γέρακα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής Νέων για το Κλίμα στις Βρυξέλλες


Μαθητές από το 2ο Λύκειο Γέρακα θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2020 προκειμένου να συμμετάσχουν σε Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής Νέων για το Κλίμα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) και χρησιμοποιεί ως υπόδειγμα μια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP). Οι μαθητές θα κληθούν να εκπροσωπήσουν έναν τομέα, μια βιομηχανία ή μια ομάδα χωρών και να διαπραγματευτούν μεταξύ τους με στόχο τη διατύπωση συστάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα 33 σχολεία που θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία επιλέχθηκαν μέσω ηλεκτρονικού εργαλείου επιλογής, με κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Επιλέχθηκε ένα σχολείο από κάθε ένα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και από τις πέντε υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Τρεις μαθητές ηλικίας 16-18 ετών, συνοδευόμενοι από έναν καθηγητή, θα εκπροσωπήσουν κάθε σχολείο. Σχεδόν 800 σχολεία έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συμμετοχής στην εκδήλωση του επόμενου έτους.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αφουγκραστεί τις λαμπρές ιδέες των μαθητών για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κλιματικής κρίσης και να μας βοηθήσει να πλησιάσουμε περισσότερο στην επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση των νεαρών συντονιστών, οι μαθητές θα συζητήσουν τις προτάσεις τους χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα μια Διάσκεψη των Μερών (COP) της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές θα συναντηθούν με εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων νέων, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να μετουσιώσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους σε συγκεκριμένες συστάσεις.

Οι συστάσεις αυτές θα υποβληθούν από την ΕΟΚΕ σε διεθνείς ιθύνοντες αρμόδιους για τη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής και θα συζητηθούν σε διασκέψεις ανά την Ευρώπη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Για την προετοιμασία των συζητήσεων, ένα μέλος της ΕΟΚΕ θα επισκεφθεί κάθε συμμετέχον σχολείο προκειμένου, αφενός, να παρουσιάσει την ΕΕ και την ΕΟΚΕ και το έργο που επιτελούν για τους νέους, και, αφετέρου, να εξηγήσει τον τρόπο διεξαγωγής της εκδήλωσης και να διευκρινίσει τι ακριβώς αναμένεται από τα σχολεία.



Ιστορικό

«Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή!» (Your Europe, your say - YEYS) είναι μια εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ως η φωνή της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη. Το YEYS είναι η εμβληματική εκδήλωση της ΕΟΚΕ για τους νέους και ξεκίνησε το 2010 με στόχο τη σύνδεση των νεώτερων πολιτών της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε χρόνο, οι φοιτητές ηλικίας 16-18 ετών από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες έρχονται στις Βρυξέλλες για δύο ημέρες και συνεργάζονται για την κατάρτιση ψηφισμάτων, τα οποία διαβιβάζονται στη συνέχεια στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αυτά τα ψηφίσματα περιέχουν τις ιδέες, τις προτάσεις και τις ελπίδες των μαθητών για το μέλλον τους ως ευρωπαίων πολιτών.

Όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την αποστολή τριών φοιτητών για να συμμετάσχουν στο YEYS. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η ΕΟΚΕ ελπίζει να εξασφαλίσει ότι οι απόψεις, οι εμπειρίες και οι ιδέες των νεότερων γενεών της Ευρώπης θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

Η εκδήλωση YEYS 2020

Η κλιματική αλλαγή μάς απασχολεί όλους και οι νέοι σε όλον τον κόσμο αναλαμβάνουν δράση για να σώσουν τον πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή συμμετέχει στο κίνημα αυτό και ζητεί από τους νέους συμμετέχοντες στην εκδήλωση YEYS να προτείνουν τις καλύτερες, κατά τη γνώμη τους, λύσεις για την προστασία του πλανήτη μας. Η φετινή εκδήλωση θα λάβει τη μορφή εικονικής διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή επιθυμεί να ακούσει τις νέες ιδέες των μαθητών όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης της σημερινής κλιματικής κρίσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα πλησιάσουμε στην επίτευξη των επιδιώξεων μηδενικής επιβάρυνσης του κλίματος έως το 2050.

Οι μαθητές θα κληθούν να εκπροσωπήσουν μία χώρα και να διαπραγματευτούν μεταξύ τους με στόχο τη διατύπωση συστάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν σε ιθύνοντες χάραξης περιβαλλοντικής πολιτικής διεθνώς και θα συζητηθούν σε διασκέψεις ανά την Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης YEYS, οι μαθητές θα έρθουν επίσης σε επαφή με διεθνείς οργανώσεις νεολαίας που θα τους βοηθήσουν να μετουσιώσουν τις προτάσεις αυτές σε συγκεκριμένα μέτρα και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής
και την αναφορά από την εκπαιδευτική πύλη www.esos.gr
8-12-2019





[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [19-20]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2019