Euroscola 2019

EUROSCOLA logo

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕUROSCOLA υποστηρίζεται από το σχολείο μας σταθερά από το 2012 και ως σχολείο έχουμε καταγράψει αρκετές επιτυχίες, στέλνοντας κάθε χρόνο μαθητές μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται στο Στρασβούργο, Γαλλία, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η φετινή, όμως, επιτυχία του σχολείου μας ήταν εξαιρετική. Στον διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, συμμετείχαν 201 μαθητές και μαθήτριες από 3 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά, Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Αττικής. Από το σύνολο των 201 μαθητών οι πρώτοι 24 προκρίθηκαν να παρακολουθήσουν το αντίστοιχο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον Ιανουάριο του 2019 με έξοδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τους 24 επιτυχόντες οι 6 είναι μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Γέρακα. Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής ορίσθηκε η Διευθύντρια του σχολείου μας, κ.Γεωργάκη Ευαγγελία και συνοδοί η κ.Βενετία Κρόμπα, Διευθύντρια του ΓΕΛ Ερυθρών και ο κ.Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης, υποδιευθυντής του 1ου ΓΕΛ Παλλήνης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «EUROSCOLA»
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019
1η Προπαρασκευαστική Συνάντηση των επιλεγμένων μαθητών στο 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών
με τη συντονιστική ομάδα της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Αττικής. Χωρισμός ομάδων εργασίας πάνω στα θέματα:
1) Περιβάλλον και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
2) Ασφάλεια και Ανθρώπινα Δικαιώματα
3) Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019
4) Το μέλλον της Ευρώπης
5) Μετανάστευση & Ένταξη
6) Απασχόληση των Νέων


Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019
2η Προπαρασκευαστική Συνάντηση στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με τον Υπεύθυνο του Προγράμματος Euroscola κ. Καπετανίδη.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με την ιστορία, τα όργανα και την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλογή του εκπροσώπου της ομάδας για την εκφώνηση του λόγου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ( Αθανάσιος Σιώκος, 2ο ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΑ) και της δημοσιογράφου (Καψή Χρυσούλα, ΓΕΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ).




Εκπαιδευτική εκδρομή στο Στρασβούργο
1η ημέρα: 30 Ιανουαρίου 2019
ΑΘΗΝΑ - ΖΥΡΙΧΗ - ΧΩΡΙΑ ΑΛΣΑΤΙΑΣ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Συγκέντρωση στις 06.30π.μ μ. στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και αναχώρηση για Ζυρίχη με πτήση της Aegean Airlines Α3 850 08.25π.μ. - 'Αφιξη στη Ζυρίχη: 10.15π.μ.
Την πρώτη ημέρα επισκεφτήκαμε τα πανέμορφα χωριά της Αλσατίας, όπως το Βernai - Ribeauville - Riquewihr - Kaysersberg - Eguisheim και φυσικά το Κολμάρ το στολίδι της Αλσατίας που βρίσκεται στο δρόμο του κρασιού και φημίζεται για τα κρασιά του.
Περιήγηση στο ιστορικό του κέντρο που χαρακτηρίζεται από παραδοσιακά σπίτια κτισμένα στις όχθες του ποταμού Λάουχ, το Δημαρχείο, τον Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο στον 'Αγιο Μαρτίνο όπως επίσης και μικρές πανέμορφες πλατείες με ενδιαφέρουσες υπαίθριες αγορές. Βόλτα στο πιο όμορφο σημείο της παλαιάς πόλης, την Μικρή Βενετία που χαρακτηρίζεται από κανάλια, περίτεχνες γέφυρες, αριστοκρατικά καφέ και εστιατόρια. Φωτογράφηση με φόντο την Οικία Πφίστερ που κατασκευάστηκε γύρω στα 1537 και αποτελεί δείγμα γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.
Αργά το απόγευμα άφιξη στο Στρασβούργο. Τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο σε τοπικό εστιατόριο, διανυκτέρευση.




2η ημέρα: 31 Ιανουαρίου 2019
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η ημέρα ήταν αφιερωμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν το αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 'Aφιξη των εθνικών αποστολών στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κτήριο "Louise Weiss".
Συγκεντρώθηκαν γύρω στους 700 νέους και 70 εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη- Kάθε εθνική αποστολή αποτελείτο από 24 έως 26 μαθητές από όλα τα 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ημερίδας και τις δραστηριότητες στις οποίες θα λάμβαναν μέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κατόπιν οι νέοι εγκαταστάθηκαν στο Ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις θέσεις των ευρωπαίων βουλευτών. Πήραν μέρος σε μία δημοσκόπηση και παρακολούθησαν ενημερωτικές εισηγήσεις από τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ε.Κ. για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους στόχους και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκπρόσωποι των εθνικών αποστολών εκφώνησαν ομιλία παρουσιάζοντας τη χώρα τους στους υπόλοιπους νέους της Ευρώπης. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αποστολής ήταν ο μαθητής της Β΄Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Γέρακα Θάνος Σιώκος. Γευμάτισαν όλοι μαζί, έχοντας την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα.

Κατόπιν οι μαθητές της ΕΕ χωρίστηκαν στις 6 ομάδες εργασίας με τα αντίστοιχα θέματα, οι οποίες συνεδρίασαν στις αίθουσες των Επιτροπών: οι νέοι Συνάντησαν ειδικούς επί των θεμάτων, οι οποίοι τους ενημέρωσαν και οι μαθητές ισυζήτησαν και αντάλλαξαν τις απόψεις τους σχετικά με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, για τις οποίες είχε γίνει σχετική προπαρασκευή στα σχολεία τους.- επίτροποι εξέλεξαν τον εκπρόσωπό τους και σύνταξαν το τελικό πόρισμα. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν σε ολομέλεια στο Ημικύκλιο του ΕΚ, παρουσίασαν τα πορίσματα των επιτροπών τους που εγκρίθηκαν από την ολομέλεια και συμμετείχαν στην τελετή λήξης, μία τελετή που τιμούσε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ήταν μια ευκαιρία οι νέοι της Ευρώπης να βρεθούν μαζί, να ανταλλάξουν απόψεις, να συνάψουν φιλικές σχέσεις και να τιμήσουν τα όσα τους ενώνουν.

Το απόγευμα μετά το πέρας της επίσκεψης είχαν την ευκαιρία για πανοραμική περιήγηση στην πρωτεύουσα του Ευρωκοινοβουλίου που είναι κτισμένη στη δυτική όχθη του Ρήνου και διασχίζεται από τον ποταμό Ιλ. Μεταφορά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου δεσπόζει ο επιβλητικός καθεδρικός ναός με ύψος 142 μ., ένας από τους 6 υψηλότερους στον κόσμο, με το Αστρονομικό Ρολόι στο εσωτερικό του. Περιπλάνηση στην περιοχή με τα γραφικά στενά που είναι γνωστή ως «Μικρή Γαλλία», με τα ξύλινα σπιτάκια, τα αμέτρητα γεφύρια και τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια.




3η ημέρα: 01 Φεβρουαρίου 2019
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΦΡΑΙΜΠΟΥΡΓΚ - ΖΥΡΙΧΗ - ΑΘΗΝΑ

Η μέρα ήταν αφιερωμένη στο Φράιμπουργκ, την μεγαλύτερη πόλη εντός των ορίων του Μέλανα Δρυμού και ανεπίσημη πρωτεύουσά του. Βρίσκεται στο σημείο όπου η κοιλάδα του Ρήνου συναντά μία από τις κοιλάδες που κατεβαίνουν από το δάσος και θεωρείται η πιο ηλιόλουστη πόλη της Γερμανίας, γεγονός που αντανακλάται στη χαλαρή διάθεση των κατοίκων της. Χαρακτηρίζεται και ως «οικολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης», λόγω της εκτεταμένης χρήσης φωτοβολταϊκών και της καθιέρωσης των ποδηλάτων ως βασικού μέσου μεταφοράς.

Το πιο εντυπωσιακό μνημείο της πόλης είναι ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας που βρίσκεται στη Μίνστερπλατς και έχει κατασκευαστεί από κόκκινο αμμόλιθο. Ο γοτθικός ναός με τον ύψους 115 μέτρων πύργο ολοκληρώθηκε το 1350 και αποτελούσε πρωτοποριακό τεχνικό επίτευγμα της εποχής. Στη βόρεια θύρα ένα γλυπτό που απεικονίζει τον Θεό να ξεκουράζεται την έβδομη ημέρα της δημιουργίας.

Το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, είναι έαν δημόσιο πανεπιστήμιο με έμφαση στην έρευνα και μακρά παράδοση στη διδασκαλία ιδίως των ανθρωπιστικών επιστημών. Ιδρύθηκε το 1457 και είναι το πέμπτο αρχαιότερο πανεπιστήμιο στη Γερμανία. Την είσοδο του κεντρικού κτιρίου πλαισιώνουν τα αγάλματα του Αριστοτέλη και του Ομήρου.

Στη συνέχεια μεταφορά στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης για την πτήση της επιστροφής με την Aegean Airlines & συγκεκριμένα Α3 853 και ώρα 19.00. 'Αφιξη στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 22.40. Μία εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία για όλους τους μαθητές που συμμετείχαν!




Φωτογραφίες από την κα Γεωργάκη, τη μαθήτρια Χαρά Λύτρα και την σελίδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Facebook.




[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [18-19]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2019