ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ!


Πάρε το ζήτημα της γης στα χέρια σου! Στην περίπτωση των κλιματικών αλλαγών, οι επιλογές των πολιτών έχουν καθοριστική σημασία.
Οι διεθνείς συμφωνίες από μόνες του δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
"Χρειάζεται να αλλάξουν συνήθειες οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες, ιδίως στον τομέα των κτιρίων, των μεταφορών και των διατροφικών επιλογών" (Εκθεση Stern)

(1) Ενημερώσου! Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η ενημέρωση στο θέμα των κλιματικών αλλαγών και τις συνέπειές τους, ενισχύει τη θέληση των πολιτών να αναλάβουν δράση.
(2) Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις! Ξεκίνα με απλές και μικρές αλλαγές και συνέχισε με πιο απαιτητικές. Οι πληροφορίες που θα βρεις εδώ θα σου δείξουν τον τρόπο!
(3) Πείσε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Μετάδωσέ τους το πάθος σου! Ξεκίνα με την οικογένεια και τους φίλους σου και συνέχισε με τους συναδέλφους σου, τους συμμαθητές σου και τους συμφοιτητές σου.
(4) Διαμαρτυρήσου! Ανάλαβε δράση, αναζήτησε σχετικές πρωτοβουλίες και πάρε μέρος σε αυτές.
(5) Μπορούμε να σταματήσουμε τις κλιματικές αλλαγές! Αρκεί να επιλέξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας: είναι ρεαλιστικό, εφικτό και απαραίτητο για να σώσουμε τον πλανήτη μας!


ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σταμάτησε τις διαρροές ενέργειας! (1) Προτίμησε τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Εάν πρόκειται να αγοράσεις νέες ηλεκτρικές συσκευές, προτίμησε αυτές που είναι ενεργειακής κλάσης A++. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν διακόπτη που «κλείνει» τελείως την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη συσκευή, ή εναλλακτικά να καταναλώνουν λιγότερο από 0,5W σε κατάσταση αναμονής.(συνολική μείωση CO2 κατά περίπου 300.000 τόνους ετησίως.)
(2) "Ξεκούρασε" τον υπολογιστή σου. Πάτησε το κουμπί "sleep" για το χρονικό διάστημα που δε χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου και βγάλε τον από την πρίζα το βράδυ. Εάν πρόκειται να αγοράσεις νέο υπολογιστή, προτίμησε επίπεδη οθόνη ή φορητό υπολογιστή, που έχουν χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Βάζοντας τον υπολογιστή σου στο sleep εξοικονομείς: 10 - 30 ευρώ για οθόνες και 15 - 45 ευρώ για υπολογιστές (πηγή: Microsoft και Energy Star).
(3) Προτίμησε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι λάμπες ενεργειακής κλάσης Α, μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 80% σε σχέση με τις λάμπες πυρακτώσεως. Μην ξεχνάς ποτέ τα φώτα αναμμένα, όταν δεν τα χρειάζεσε! (Συνολική μείωση CO2 κατά 1,4 εκατ. τόνους ετησίως (εξοικονόμηση 12 ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος ανά λάμπα).
(4) Σταμάτησε τις διαρροές ενέργειας. Τα στερεοφωνικά, οι τηλεοράσεις, τα DVD – players, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πολλές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας όταν είναι σε κατάσταση αναμονής. Το μέσο νοικοκυριό μπορεί να πληρώνει έως και 100 ευρώ ετησίως εξαιτίας αυτής της κατανάλωσης. Σύνδεσε αυτές τις συσκευές σε πολύπριζα με διακόπτες, για να κλείνεις την παροχή ρεύματος όταν δεν τις χρησιμοποιείς. (Συνολική μείωση CO2 κατά 600.000 τόνους ετησίως (εξοικονόμηση 50 - 100 ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος για κάθε νοικοκυριό).
(5) Μην αφήνεις τους φορτιστές κινητών στην πρίζα. Συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα ακόμα και όταν δεν τους χρησιμοποιείς. Βγάζε λοιπόν από την πρίζα τους φορτιστές κινητών, ψηφιακών καμερών και mp3 players.


ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ!

Μαγείρεψε έξυπνα! Ένα τυπικό ψυγείο που κατασκευάστηκε το 1993, καταναλώνει περισσότερο από τη διπλάσια ποσότητα ενέργειας σε σύγκριση με ένα σύγχρονο ψυγείο υψηλής απόδοσης. Η αγορά ενός τέτοιου ψυγείου θα μειώσει σημαντικά το λογαριασμό του ρεύματος (περίπου 75 ευρώ) και θα αποσοβήσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 500 τόνους περίπου.
Το σπιτικό φαγητό είναι πιο νόστιμο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον μιας και απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας από ό,τι το κατεψυγμένο και το έτοιμο φαγητό.

(1) Μαγείρεψε έξυπνα! Μαγείρεψε σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες, με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό, κλείσε το μάτι της κουζίνας και άσε το φαγητό σου να μαγειρεύεται πάνω στο ζεστό μάτι. Απόφυγε να προθερμαίνεις το φούρνο και να ανοίγεις άσκοπα την πόρτα του.
(2) Ανακύκλωσε τις πιο ενεργοβόρες συσκευές. Ειδικά τα παλιά ψυγεία έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και επιπλέον λειτουργούν όλο το 24ωρο. Τα παλιά ψυγεία είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές σε ένα νοικοκυριό, και επιπλέον καταναλώνουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Εάν πρόκειται να αγοράσεις νέες ηλεκτρικές συσκευές, επέλεξε αυτές με τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση (Ενεργειακή κλάση: A+ ή Α++). Η βέλτιστη τεχνολογία στα ψυγεία σήμερα επιτρέπει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 60% σε σχέση με τη μέση κατανάλωση! Ιδιαίτερα τα παλιά ψυγεία έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Πρόσεξε ιδιαίτερα τα παλιά ψυγεία που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Έλεγξε την ενεργειακή απόδοση των νέων συσκευών και αγόρασε τις πιο αποδοτικές από αυτές. (Ενεργειακή απόδοση: A+ ή Α++ ή με τεχνολογία Greenfreeze).
(3) Τοποθέτησε το ψυγείο σου σε δροσερό σημείο όχι δίπλα στο καλοριφέρ ή το φούρνο, ούτε σε σημείο που να το χτυπάει ο ήλιος. Έλεγξε ότι οι μεμβράνες του δεν έχουν φθαρεί και ότι οι ανεμιστήρες του στο πίσω μέρος δεν έχουν σκόνη. Έτσι εξοικονομείς έως και 30% της ενέργειας που καταναλώνει το ψυγείο.
(4) Κάνε συχνά απόψυξη. Τα ψυγεία και οι ψυγειοκαταψύκτες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια όταν πιάνουν πάγο. Κάνε απόψυξη όσο συχνά χρειάζεται!
(5) Μη ζεσταίνεις νερό στο μάτι της κουζίνας. Οι ηλεκτρικοί βραστήρες είναι πιο αποδοτικοί και το γκαζάκι ακόμα περισσότερο. Μη ζεσταίνεις περισσότερο νερό από όσο χρειάζεσαι για τσάι ή καφέ, και χρησιμοποιήστε μόνο την απαραίτητη ποσότητα νερού όταν βράζεις φαγητό.


ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΣΑΣ

Κάνε ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες είναι εξαιρετικά ενεργοβόροι. Κατά μέσο όρο ευθύνονται για την έκλυση 1.400 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ αυξάνουν το λογαριασμό του ρεύματος κατά περίπου 150 ευρώ. 'Aλλαξε λοιπόν το συντομότερο τον ηλεκτρικό σου θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.
Η θέρμανση του νερού έρχεται δεύτερη στην κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μας, μετά τη θέρμανση του ίδιου του σπιτιού. Ο τρόπος με τον οποίο θερμαίνουμε το νερό και η προσεκτική κατανάλωσή του, έχουν μεγάλη σημασία για τον πλανήτη μας. Ο ήλιος μπορεί να ζεστάνει το νερό και να στεγνώσει τα ρούχα μας δωρεάν, χωρίς κατανάλωση ενέργειας.

(1) Κάνε ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο. Μην αφήνεις το νερό να τρέχει όσο σαπουνίζεσαι. Εγκατέστησε ειδικά 'ακουστικά' του ντους που εξοικονομούν νερό και ενέργεια.
(2) Εγκατέστησε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Στην Ελλάδα ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 1,5 - 2 m2 / άτομο, επαρκεί για να ζεστάνει το νερό που χρειαζόμαστε για μπάνιο και πλύσιμο (ρούχων και πιάτων). (Συνολική μείωση CO2 κατά 1,4 εκατ. τόνους ετησίως).
(3) Μείωσε την κατανάλωση στο πλύσιμο των ρούχων. Αν χαμηλώσεις τη θερμοκρασία πλύσης στους 30oC και δεν κάνεις πρόπλυση, θα μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας του πλυντηρίου ρούχων κατά 80%, ενώ τα ρούχα θα βγουν πεντακάθαρα. Φυσικά δεν πλένουμε παρά μόνο με τον κάδο του πλυντηρίου γεμάτο.
(4) 'Ασε τον ήλιο να στεγνώσει τα ρούχα σου. Τα στεγνωτήρια ρούχων έχουν τεράστια κατανάλωση ενέργειας. Μία τετραμελής οικογένεια που δε χρησιμοποιεί στεγνωτήριο ρούχων, αποσοβεί την έκλυση 500 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κα εξοικονομεί περίπου 50 ευρώ από το λογαριασμό του ρεύματος ετησίως.
(5) Απόφυγε τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες (ξυριστικές μηχανές, οδοντόβουρτσες κα), καθώς καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από τις απευθείας επαναφορτιζόμενες. Βγάλε το φορτιστή από την πρίζα όταν ολοκληρωθεί η φόρτιση.


Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας

ΖΕΣΤΑΘΕΙΤΕ ΕΞΥΠΝΑ

Να αερίζεις τα δωμάτια Όλοι μας χρειάζεται να έχουμε ένα ζεστό σπίτι το χειμώνα. Πρέπει όμως να ζεσταίνουμε το σπίτι μας και όχι τον περιβάλλοντα χώρο. Τα περιθώρια για εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση είναι τεράστια.
Με μερικά έξυπνα κόλπα και κάποιες σοφές επενδύσεις, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τα έξοδά μας για να ζεσταθούμε.

Για κάθε ένα βαθμό Κελσίου που ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο σπίτι μας, εξοικονομούμε έως και 6% της ενέργειας που καταναλώνουμε για θέρμανση.

(1) Μη θερμαίνεις το χώρο περισσότερο από όσο χρειάζεται. Μια θερμοκρασία 18-20οC είναι αρκετή για μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σαλόνι σου. Οι διάδρομοι και άλλοι χώροι που δεν χρησιμοποιούνται τακτικά μπορούν να έχουν ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, κράτησε όμως τις πόρτες τους κλειστές. Εγκατέστησε θερμοστάτες που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία ανάλογα με την ώρα της ημέρας. (Μείωση του λογαριασμού για θέρμανση τουλάχιστον κατά 20%).
(2) Εγκατέστησε παράθυρα με μόνωση ή ζήτησε από τον σπιτονοικοκύρη σου να το κάνει. Τα παλιά παράθυρα ευθύνονται για μεγάλες απώλειες θερμότητας, όχι μόνο μέσω των τζαμιών, αλλά και μέσω των πλαισίων τους. (Συνολική μείωση CO2 κατά 100.000 τόνους περίπου ετησίως).
(3) Να αερίζεις τα δωμάτια. Ο καλύτερος τρόπος για να αερίσεις ένα δωμάτιο, είναι να κλείσεις τη θέρμανση και να ανοίξεις τα παράθυρα διάπλατα για λίγα λεπτά. Έτσι θα αερίσεις το δωμάτιό σου και θα κρατήσεις το χώρο σου ζεστό. Ποτέ μην αφήνεις παράθυρα και πόρτες ανοιχτά, όταν θερμαίνεις το χώρο σου.
(4) Νιώσε άνετα στο σπίτι σου. Η σωστή θερμομόνωση σε εξωτερικούς τοίχους, ταβάνια και οροφές θα μειώσει τα έξοδά σου για θέρμανση στο μισό. Αν το σπίτι σου είναι χτισμένο πριν το 1980 (που δεν ίσχυαν οι σημερινοί συντελεστές θερμομόνωσης), τότε μπορείς να επωφεληθείς από το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και να επιδοτηθείς μέχρι και για το 50% του κόστους των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Επίσης μπορείς να απευθυνθείς σε μία Εταιρία Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών, η οποία θα αναλάβει το κόστος και την διεκπεραίωση των παρεμβάσεων.
(5) Έλεγξε το σύστημα θέρμανσης. Τα νέα συστήματα θέρμανσης είναι πολύ πιο οικονομικά και η αγορά τους κάνει απόσβεση σε λίγα μόλις χρόνια. Σε κάθε περίπτωση να κάνεις τακτική συντήρηση στο λέβητα για να εξασφαλίσεις την αποδοτική λειτουργία του. (Συνολική μείωση CO2 κατά 200.000 τόνους ετησίως περίπου).


ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από το να ζεσταίνουν νερό Η μόνωση και ο "έξυπνος" αερισμός, μπορεί να μειώσουν τις ανάγκες για θέρμανση κατά 90%. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν χτιστεί χιλιάδες βιοκλιματικά κτίρια.

(1) Η ηλιακή ακτινοβολία και η θερμότητα που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα μπορούν να καλύψουν σχεδόν όλες τις ανάγκες μας σε θερμότητα αν επενδύσουμε σε παθητικά συστήματα. Τα σπίτια που έχουν παθητικά συστήματα έχουν πολύ καλή μόνωση, ενώ τα ανοίγματά τους (παράθυρα, πόρτες) έχουν νότιο προσανατολισμό.
(2) Τα ενεργειακά τζάκια και οι σύγχρονοι καυστήρες βιομάζας έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τα συμβατικά τζάκια, καθώς καίνε συσσώματα ξύλου (pellets) αντί για ξύλο. Είναι πλήρως αυτόματα και εξαιρετικά αποδοτικά, ζεσταίνοντας το χώρο πολύ πιο οικονομικά και οικολογικά από τα συμβατικά τζάκια.
(3) Οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από το να ζεσταίνουν νερό. Σε ένα καλά μονωμένο σπίτι, μπορούν επίσης να παρέχουν τη θέρμανση που χρειάζεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, και να υποστηρίξουν το συμβατικό σύστημα θέρμανσης το χειμώνα.
(4) Το βιοαέριο στους μικρούς σταθμούς συμπαραγωγής μπορεί να παράγει θερμότητα και ηλεκτρισμό, αλλά ακόμα και να τροφοδοτεί το δίκτυο φυσικού αερίου.
(5) Η γεωθερμία μπορεί να παράγει ενέργεια τόσο για θέρμανση το χειμώνα, όσο και για ψύξη το καλοκαίρι. Σήμερα όλο και περισσότερα νοικοκυριά στην Ευρώπη επιλέγουν τη γεωθερμία, για να καλύψουν το 100% των αναγκών τους σε θέρμανση και ψύξη.
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Καιρός να ξεμουδιάσεις! Οι μεταφορές είναι ο τομέας στον οποίο παρατηρείται η μεγαλύτερη διαφοροποίηση ως προς τις προσωπικές μας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Κάποιοι οδηγούν τεράστια αυτοκίνητα, όταν κάποιοι άλλοι επιλέγουν τα μέσα συλλογικής μεταφοράς. Κάποιοι πηγαίνουν ακριβές διακοπές με το αεροπλάνο, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν την πεζοπορία και τον οικοτουρισμό. Οι διαφορές αυτές στις επιλογές μας, αφήνουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης στον τομέα των μετακινήσεων.
Αν ο καθένας από εμάς αφήσει το αυτοκίνητο στο σπίτι του και πάει στη δουλειά με το ποδήλατο, μειώνει τις κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά μισό τόνο.

(1) Χρησιμοποίησε τη συγκοινωνία! Τα λεωφορεία και τα μέσα σταθερής τροχιάς, είναι τρεις φορές πιο αποδοτικά από τα αυτοκίνητά μας, ενώ θα είναι ακόμα αποδοτικότερα στο μέλλον, όταν θα κινούνται με πράσινη ενέργεια.
(2) Καιρός να ξεμουδιάσεις! Το περπάτημα είναι καταπληκτική γυμναστική και προστατεύει το περιβάλλον. Γνώρισε την πόλη στην οποία ζεις και τους ανθρώπους της περπατώντας.
(3) Χρησιμοποίησε το αεροπλάνο μόνο όταν δε μπορείς να το αποφύγεις. Οι εναέριες μεταφορές είναι ο πρωταθλητής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα των μεταφορών. Στον εργασιακό τομέα, προτίμησε τιςηλεκτρονικές ή τηλεφωνικές διασκέψεις. Για τα κοντινά ταξίδια, προτίμησε μια όμορφη διαδρομή με τρένο, που είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
(4) Συρρίκνωσε το αυτοκίνητό σου! Η βασική ερώτηση που πρέπει να κάνεις όταν αγοράζεις το αυτοκίνητό σου πρέπει να είναι: 'πόσο καίει;' Υπάρχουν ήδη στην αγορά αυτοκίνητα που καίνε 4 λίτρα βενζίνης σε 100 χιλιόμετρα, ενώ στο μέλλον η κατανάλωση αυτή αναμένεται να μειωθεί σε 2 λίτρα. Ξέχνα τα θηριώδη SUV.
(5) Κάνε ποδήλατο! Είναι μικρό και καθόλου θορυβώδες, δεν χρειάζεται καύσιμα, και θα σε κρατήσει σε φόρμα. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία να οδηγήσεις το ποδήλατό σου, στη δουλειά, τα ψώνια ή τις διακοπές.


ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ

Οδήγησε με σύνεση! Αν πραγματικά πρέπει να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητο, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να εξοικονομήσεις ενέργεια!

(1) Τσέκαρε συχνά την πίεση των ελαστικών σου. Αν τα ελαστικά σου είναι φουσκωμένα στην πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής, εξοικονόμησε έως και 4% του καυσίμου.
(2) Όταν το επιτρέπει ο καιρός, κράτα τα παράθυρα κλειστά όταν οδηγείς.
(3) Η επιθετική οδήγηση εκτός από επικίνδυνη, επιβαρύνει σημαντικά και το περιβάλλον. Οδήγησε με σύνεση, απέφυγε τα άσκοπα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις και εξοικονόμησε έως 5 – 33% του καυσίμου. (Ανάλογα με το αν οδηγείς στην πόλη ή σε αυτοκινητόδρομο).
(4) Η προσεκτική οδήγηση δε σώζει μόνο ζωές, σώζει και τον πλανήτη. Μην οδηγείς πέρα από το όριο ταχύτητας. Πέρα από τη ζωή τη δική σου και τη ζωή των άλλων, εξοικονομείς έως και το 25% του καυσίμου.
(5) Μήπως το αυτοκίνητό σου έχει λαθρεπιβάτες; Αφαίρεσε από το αυτοκίνητό σου κάθε περιττό βάρος (αποσκευές, αντικείμενα, κτλ) που δε χρειάζεται να μεταφέρεις. Για κάθε 45 κιλά που αφαιρείς από το αυτοκίνητό σου, εξοικονομείς 2% του καυσίμου.
(6) Μη ζεσταίνεις το αυτοκίνητό σου πριν ξεκινήσεις. (Εκτός αν οδηγείς παλιό αυτοκίνητο, οπότε ένα ολιγόλεπτο ζέσταμα είναι απαραίτητο)
(7) Το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο αυξάνει έως και 10% την κατανάλωση καυσίμου.
(8) Μην αμελείς να κάνεις συχνά service στο αυτοκίνητο σου. Αντιμετωπίζοντας έγκαιρα κάποιο πρόβλημα που μπορεί να εμφανίσει το αυτοκίνητό σου, μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 50% του καυσίμου. Αλλάζοντας τα φίλτρα αέρα, εξοικονομείς έως και 10% του καυσίμου. Αλλάζοντας τα φίλτρα αέρα, εξοικονομείς έως και 2% του καυσίμου. Συμβουλέψου το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.


LESS IS MORE

Αγόραζε εδώδιμα προϊόντα εντός εποχής Με τις κατάλληλες καταναλωτικές επιλογές μπορούμε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής.

(1) Επέλεξε προϊόντα με κριτήριο την ποιότητα, όταν αγοράζεις ρούχα ή ηλεκτρικές συσκευές για παράδειγμα. Τα προϊόντα αυτά κατά κανόνα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, άρα επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.
(2) Μείωσε την κατανάλωση κρέατος! Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως. Η τεράστια ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή λιπασμάτων, η αποψίλωση των δασών για βοσκοτόπια και για την καλλιέργεια σόγιας για ζωοτροφές, και τέλος οι τεράστιες ποσότητες μεθανίου που εκλύονται από τα βοοειδή, κάνουν το κρέας μία τροφή ελάχιστα φιλική προς το κλίμα. Συν τοις άλλοις, μια δίαιτα με λιγότερη κατανάλωση κρέατος έχει ευεργετικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.
Περισσότερα, γρηγορότερα, φθηνότερα’ είναι η φιλοσοφία του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο υπερκαταναλωτισμός όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την ευτυχία, αλλά επιβαρύνει
και σημαντικά το περιβάλλον, καθώς η υπερπαραγωγή συνδέεται άμεσα με τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
(3) Αγόρασε βιολογικά προϊόντα, τα οποία καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα ή λιπάσματα.
(4) Αγόραζε εδώδιμα προϊόντα εντός εποχής. Οι φράουλες το καταχείμωνο έχουν διανύσει εκατοντάδες ή χιλιάδες μίλια για να φτάσουν στο πιάτο μας. Αγοράζοντας ντόπια προϊόντα μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη μεταφορά τροφίμων, αλλά και περιορίζεται η ανάγκη για θέρμανση των θερμοκηπίων.
(5) Ανακάλυψε τις ομορφιές της Ελλάδας! Τα ταξίδια με αεροπλάνο σε κάποιον τροπικό παράδεισο, επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον και αυξάνουν κατακόρυφα τις προσωπικές σου εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες ανεξερεύνητες φυσικές ομορφιές, τις οποίες μπορείς να ανακαλύψεις, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.


Πηγή: Το εγχειρίδιο του Ενεργειακού Επαναστάστη! Greenpeace


Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας
[Κεντρική Σελίδα]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2010