Διεθνής Συνάντηση «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες»


Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016 το σχολείο μας προσκλήθηκε να παρακολουθήσει την ανοιχτή συνάντηση προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και από τον διεθνή χώρο, που πραγματοποιήθηκε στο Mέγαρο Mουσικής, στην Αίθουσα Δημήτρη Mητρόπουλου. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν η διευθύντρια κα Ευαγγελία Γεωργάκη και η καθηγήτρια κα Βάσω Ταούζη, μέλος της ομάδας UNESCO του σχολείου μας.


Διεθνής Συνάντηση Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες Διεθνής Συνάντηση Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες

Η δημιουργία του Διεθνούς Προγράμματος «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» ανήκει σε μία πρωτοβουλία της παγκόσμιας οργάνωσης UNESCO και του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», η οποία ξεκίνησε το Μάιο του 2016 σε συνεργασία με την οργάνωση ECCAR (Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού). Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή στις 22 και 23 Νοεμβρίου του 2016 το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την UNESCO, ξεκίνησαν τις εργασίες για τη Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα».


Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Χρήστος Ζερεφός, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής της έδρας UNESCO για τις φυσικές καταστροφές στη γεώσφαιρα, την υδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρα. Εισαγωγικές ομιλίες έγιναν από την κυρία Irina Bokova, γενική διευθύντρια της UNESCO και την κυρία Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη, Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρο του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από πλήθος προσωπικοτήτων, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραδίδοντας το βραβείο του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 2016», στη γενική διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova, συσχέτισε, στο σύντομο χαιρετισμό του, τον κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών με το προσφυγικό πρόβλημα.

Σκοπός του Προγράμματος αυτού είναι να συμβάλει στο δύσκολο έργο των τοπικών αρχών στις πόλεις άφιξης, διέλευσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε η προσωρινή ή η μόνιμη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό των πόλεων να πραγματοποιηθεί, αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων.

Το Πρόγραμμα «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» φιλοδοξεί να προσφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε όλους τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό ζήτημα φορείς, ενημέρωση πάνω στα νέα δεδομένα, τη νέα τεχνογνωσία, τις σύγχρονες πρακτικές και τη διεθνή εμπειρία, για αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν μέσα στη νέα πραγματικότητα.Διεθνής Συνάντηση Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες Διεθνής Συνάντηση Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες Διεθνής Συνάντηση Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες Διεθνής Συνάντηση Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες
Διεθνής Συνάντηση Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες Διεθνής Συνάντηση Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες Διεθνής Συνάντηση Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες

Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [16-17]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2016