Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, η καθηγήτρια του σχολείου μας κυρία Φιλιώ Κρεμμύδη με την θεατρική ομάδα του σχολείου συμμετείχαν στην παράσταση «Μύρτις, η σιωπή μετά το φως» στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256). Ήταν μια παράσταση με λόγο, μουσική και χορό που παρουσίασαν μαθητές Λυκείου διαφόρων τύπων.
Την ομάδα αποτελούσαν ο Μπάμπης Ντζιάνος, η Δανάη Νεγρεπόντη, η Ιωάννα Τσαντήλα και στην τεχνική υποστήριξη (graphics, προβολές, video, ροή κινηματογραφικής αφήγησης) ο Βασίλης Αντωνακάκης.
Είναι ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία με οδηγό το Θουκυδίδη και το Βοκκάκιο, με έμπνευση τη Μύρτιδα, τη νεαρή που έζησε το χρυσό 5ο αιώνα του Περικλέους και πέθανε όπως κι εκείνος από το μεγάλο λοιμό στην αρχαία Αθήνα (μεταξύ του 430 και του 426 π.Χ.). Συμβολίζει τη ζωή, την αθωότητα αλλά και την ελπίδα που δεν σβήνουν και δεν χάνονται, όσες ανατροπές και συμφορές κι αν ενσκήψουν, όπως συνέβη με το τέλος της ακμαίας εποχής της Αθήνας.
Ακολουθώντας τα φανταστικά βήματα της εντεκάχρονης αρχαίας Αθηναίας, οι έφηβοι που συμμετείχαν στη πολυσύνθετη παράσταση, μετέφεραν το κοινό μέσα στο χρόνο, σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού (5ος αιώνας π.Χ./ Αναγέννηση). Προβάλλουν τα δικά τους ερωτήματα για τον άνθρωπο μέσα από την υπαρξιακή του αναζήτηση ανά τους αιώνες.
Παρών ήταν και ο «πατέρας της Μύρτιδος» κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής που συνεχάρη τα παιδιά και τους συντελεστές της παράστασης. Ο κ. Παπαγρηγοράκης με την ομάδα του έχει αναπλάσει το πρόσωπο της μικρής Αθηναίας. Το παιδικό κρανίο της βρέθηκε σε άριστη κατάσταση στο αρχαίο νεκροταφείο Κεραμικού μετά από ανασκαφικές εργασίες ανάμεσα σε οστά δεκάδων άλλων ανδρών, γυναικών και παιδιών, θυμάτων του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα, στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου.
Η εντεκάχρονη Μύρτις όπως την ονόμασαν οι αρχαιολόγοι, υπήρξε ένα από τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα. Το σώμα της πετάχτηκε βιαστικά στον ακανόνιστο ομαδικό λάκκο που άνοιξε η πόλη για να θάψει τους νεκρούς της. Μέσα από την ανάπλασή της, μετά από 2.500 χρόνια, μας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν δίνοντας νόημα στο παρόν και το μέλλον μας, μεταφέροντας μηνύματα για την εξάλειψη της φτώχειας, την πρόληψη και θεραπεία κάθε αρρώστιας, την πορεία του ανθρώπου μέσα από τον σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό του. Η Μύρτις έγινε φίλη του ΟΗΕ, ταξίδεψε σε πολλά μουσεία εντός κι εκτός Ελλάδας και ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες στη δημιουργία ποικίλων έργων.
Παιδιά από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, το 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα μαζί με παιδιά του Ειδικού Λυκείου Ιλίου, όλα μαζί συνεργάστηκαν για την απόδοση μιας ξεχωριστής παράστασης με τίτλο «Μύρτις, η σιωπή μετά το φως» που μας ταξίδεψε στον χρόνο μεταφέροντας διαχρονικά μηνύματα αγάπης για τη ζωή και τη δημιουργία από την εποχή της Αρχαιότητας , τον πέμπτο αιώνα π. Χ., τη χρυσή εποχή της Αθήνας του Περικλέους, την Αναγέννηση έως το σήμερα.
Η εκδήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο του διασχολικού πολιτιστικού προγράμματος του Ειδικού Λυκείου Ιλίου: «Ο αντίκτυπος του ήχου» με υπεύθυνη την καθηγήτρια Κρίνα Αναγνωστοπούλου και είχε την υπογραφή του Τάκη Λουκάτου που έκανε τη σκηνοθεσία, διδασκαλία λόγου, επιμέλεια κίνησης , χορογραφίας και παρουσίασε γλυπτές δημιουργίες. Μαζί με τον Τάκη Λουκάτο η Μαίρη Λευκάρου έκανε τη χορογραφία ιστορικών χορών - μπαλέτο και η ΄Ελλη Αβραάμ τη σύγχρονη χορογραφία. Τον ρόλο της Μύρτιδας στην ευάλωτη εκδοχή του ερμήνευσε η Δήμητρα Τουσεμίτη μαθήτρια του Ειδικού Λυκείου Ιλίου καθώς και η Θάλεια Τσιακάλου, απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα. Την ψυχή της Μύρτιδας εξέφρασε με τον χορό της η Στελίνα Γεωργοπούλου. Στο πιάνο ήταν η Φιλιώ Κρεμμύδη και στα κρουστά ο Γιάννης Μεγαλούδης. Συμμετείχαν επίσης φιλικά ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Παντελής Ψύχας και η υψίφωνος 'Αννα Παπαναστασοπούλου. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλκίνοος Μπουνιάς, δημοσιογράφος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη (χορηγία) του Θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και είχε τη στήριξη της Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «Αιγέας».
Ακολουθεί απόσπασμα κριτικής από το το www.zougla.gr
Συγκίνησαν το κοινό οι γεμάτοι δύναμη για ζωή και δημιουργική έκφραση έφηβοι
που συμμετείχαν στην παράσταση για τη Μύρτιδα, την αρχαία Αθηναία νεαρή - σύμβολο της ελπίδας
για μια καλύτερη ζωή χωρίς ασθένειες και φτώχεια στον κόσμο - που ξαναζωντάνεψε μέσα από την
ερμηνεία και τον χορό των μαθητών ειδικών και μη σχολείων.