Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Επιγραφικό Μουσείο


Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 τα τμήματα Α2 & Α3 του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Επιγραφικό Μουσείο. Παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η εξέλιξη της γραφής».
Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν οι κυρίες Δουλγεράκη Σταματία και Aναστασιάδου Φιλία.

Eπίσκεψη στο Επιγραφικό Μουσείο (20-12-2013) Eπίσκεψη στο Επιγραφικό Μουσείο (20-12-2013) Eπίσκεψη στο Επιγραφικό Μουσείο (20-12-2013)


Eπίσκεψη στο Επιγραφικό Μουσείο (20-12-2013) Το Επιγραφικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο στο είδος του μουσείο στον κόσμο, όπου φυλάσσονται αρχαίες ελληνικές επιγραφές, κατά κανόνα σε λίθο, προερχόμενες κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 13.536 επιγραφές.

Το μουσείο στεγάζεται στη νότια πτέρυγα του ισογείου του κτηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Οι χώροι του περιλαμβάνουν μία εξωτερική και μία εσωτερική αυλή (αίθριο), ένα προθάλαμο, ένδεκα αίθουσες, ένα ευρύ υπόστυλο διάδρομο σε σχήμα Π, ένα υπερώο, γραφεία, εργαστήριο συντήρησης ενεπίγραφων λίθινων μνημείων και χώρους υγιεινής. Από τους εκθεσιακούς χώρους είναι προσιτές στο κοινό οι δύο αυλές, ο προθάλαμος και τέσσερις αίθουσες, ενώ οι υπόλοιπες αίθουσες είναι προσιτές μόνο στους ειδικούς μελετητές.

Σκοπός του μουσείου, που έχει συγκροτηθεί ως Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι η φύλαξη, η προστασία, η συντήρηση, η έκθεση, η ανάδειξη και η προβολή των επιγραφικών συλλογών που περιλαμβάνει. Στις δραστηριότητές του συγκαταλέγονται, ακόμη, η ηλεκτρονική καταγραφή και αποτύπωση των επιγραφών, η κατάρτιση φωτογραφικού αρχείου, εξειδικευμένης βιβλιοθήκης και, γενικά, επιστημονικών αρχείων σχετικών με τις επιγραφές, η διενέργεια εκαπιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές σχολείων και ΑΜΕΑ και η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων με σκοπό την προβολή των επιγραφικών μνημείων.

Στο χώρο του Επιγραφικού Μουσείου λειτουργεί σήμερα παράλληλα με την μόνιμη έκθεση και η περιοδική έκθεση '' Έδοξεν τη βουλή και τω δήμω''. Η Αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της, μέσα από την οποία προβάλλονται έντεκα επιγραφές που συμμετέχουν αλλά δεν μεταφέρθηκαν για τεχνικούς λόγους στον χώρο διεξαγωγής της έκθεσης, τον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Τέλος, το Μουσείο λειτουργεί και ως συμβουλευτικό κέντρο για παροχή βοήθειας σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και λοιπούς φορείς σε θέματα επιγραφικής και γενικά με εκδόσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των επιγραφικών μελετών στην Ελλάδα.

Eπίσκεψη στο Επιγραφικό Μουσείο (20-12-2013) Σε παρακείμενο χώρο του Μουσείου έχει διαμορφωθεί αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και αίθουσα για την πραγματοποίηση επιστημονικών συνεδρίων και διαλέξεων. Στην αρμοδιότητα του Επιγραφικού Μουσείου υπάγονται οι συλλογές επιγραφών που το απαρτίζουν. Από τις 13.536 επιγραφές, το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 98%) είναι σε λίθο, κυρίως μάρμαρο, και οι υπόλοιπες σε πηλό. Πρόκειται κυρίως για αρχαίες ελληνικές επιγραφές διαφόρων κατηγοριών. Υπάρχουν επίσης λίγες σχετικά λατινικές, περίπου 40 εβραϊκές και ελάχιστες οθωμανικές ή σε άλλες γλώσσες. Χρονολογικά κλιμακώνονται από τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 5ο-6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ υπάρχουν λίγα παραδείγματα επιγραφών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Οι εβραϊκές είναι κυρίως επιτύμβιες επιγραφές από τον Μυστρά του 16ου - 17ου μ.Χ. αιώνα. Ως προς την προέλευση, οι επιγραφές κατά ποσοστό 95% προέρχονται από την Αττική. Οι υπόλοιπες προέρχονται από άλλες περιοχές κυρίως της Νότιας και Νησιωτικής Ελλάδος. Ελάχιστες είναι από τη Μικρά Ασία.







Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας



[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [2004-05] [05-06] [06-07] [07-08] [08-09] [09-10] [10-11] [11-12] [12-13] [13-2014]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2014