O Συνήγορος του Πολίτη συνομιλεί με τους μαθητές
του 2ου ΓΕΛ - 3ου Γυμνασίου - Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα

Σύμπραξη 2ου ΓΕΛ - 3ου Γυμνασιου - Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα
Την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του 3ου Γυμνασίου/ 2ου ΓΕΛ Γέρακα πραγματοποιήθηκε η κοινή συνάντηση των εκπροσώπων των 3 σχολείων (2ου ΓΕΛ, 3ου Γυμνασίου και Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα) με τον εκπρόσωπο του Συνήγορου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γ. Μόσχο, μετά από πρόσκληση του 2ου ΓΕΛ Γέρακα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Διευθυντές των 3 σχολείων, κ. Ε. Γεωργάκη, Π. Γκέκα, Π. Κοσμίδης, η υποδιευθύντρια του Καλλιτεχνικού κ. Α. Μεταξά, οι πρόεδροι των 5μελών όλων των τμημάτων και τα προεδρεία των 15μελών και των 3 σχολείων.

Η συνάντηση αυτή ήρθε ως συνέχεια της Σύμπραξης των 3 σχολείων που εγκαινιάσθηκε από πέρυσι σε μια προσπάθεια γνωριμίας και καλλιέργειας φιλικού κλίματος μεταξύ των μαθητών, την εδραίωση και διάχυση καλών πρακτικών συνεργασίας γειτονικών σχολείων και διαμόρφωσης μίας κοινής γραμμής αντιμετώπισης και ανάληψης πρωτοβουλιών επίλυσης των προβλημάτων που ταλανίζουν και τις 3 σχολικές κοινότητες, με προεξάρχον το κτηριακό.

Στην προηγούμενη συνάντηση είχαν συζητηθεί θέματα σχέσεων μεταξύ των μαθητών των 3 σχολείων, τρόποι εξομάλυνσης των εντάσεων, συνδιοργάνωση κοινών εκδηλώσεων και δράσεων και τρόποι διεκδίκησης των αιτημάτων τους για την επίλυση πιο σύνθετων και χρονοβόρων προβλημάτων όπως αυτό της καθυστέρησης παράδοσης του σχολικού κτηρίου. Στη φετινή συνάντηση έγινε αποτίμηση της παρούσας κατάστασης και διαπιστώθηκε η πρόοδος που πραγματοποιήθηκε στις σχέσεις των μαθητών των 3 σχολείων από την προηγούμενη χρονιά. Τέθηκαν νέοι στόχοι και προτάθηκαν κοινές εκδηλώσεις για την καλύτερη γνωριμία των μαθητών και τη σύσφιξη των σχέσεών τους.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι το μείζον πρόβλημα που απασχολεί όλους είναι το κτηριακό. Ένα πρόβλημα που χρονίζει και ταλαιπωρεί και τις 3 σχολικές κοινότητες και συνεχίζεται εντονότερο αυτή την χρονιά με την αύξηση του αριθμού των μαθητών των φοιτώντων στα δύο συστεγαζόμενα σχολεία, δηλ. το 2ο Γενικό Λύκειο και το 3ο Γυμνάσιο Γέρακα: σε ένα κτήριο με προδιαγραφές στέγασης 300 μαθητών στεγάζονται 550 μαθητές και 50 καθηγητές, με αποτέλεσμα παραπάνω από τους μισούς μαθητές να κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες ή σε πρόχειρα διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους, να στοιβάζονται σε ένα μικρό προαύλιο, να εξυπηρετούνται από ανεπαρκείς στον αριθμό τουαλέτες κ.ά.

Ο Συνήγορος του Πολίτη άκουσε τους προβληματισμούς των μαθητών, συζήτησε μαζί τους και τόνισε τη σημασία που έχει οι νέοι να διεκδικούν με θετικό τρόπο τα αιτήματά τους και να προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες της σχολικής και κοινωνικής τους ζωής αναλαμβάνοντας το ρόλο του ενεργού πολίτη.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών δεσμεύθηκαν να αναλάβουν μια πιο συστηματική δράση, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και να μεθοδεύσουν τις ενέργειές τους για την άσκηση πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς, ΟΣΚ και Δήμο Παλλήνης, για την άμεση παράδοση του σχολικού κτηρίου στο Καλλιτεχνικό Σχολείο και τη μεταστέγαση του 2ου ΓΕΛ Γέρακα στο δικό του κτήριο.

Πιστεύουμε πως κινήσεις σαν κι αυτή προάγουν το αίσθημα ευθύνης στους νέους και τους διδάσκουν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των όποιων προβλημάτων τους με υπεύθυνο και θετικό τρόπο. Αναμένουμε τις επόμενες ενέργειες της νέας γενιάς ενεργών πολιτών του Γέρακα και προσδοκούμε τα αποτελέσματα.

Συνήγορος του Πολίτη - 2012 Συνήγορος του Πολίτη - 2012 Συνήγορος του Πολίτη - 2012
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [2004-05] [05-06] [06-07] [07-08] [08-09] [09-10] [10-11] [11-12] [12-2013]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2013