ERASMUS+ EUCHI Επίσκεψη στην Ισπανία




Από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε
η δεύτερη κινητικότητα στο Jerez de la Frontera της Ισπανία στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ EUCHI (European Culture, Heritage & Identity). Έλληνες, Ιταλοί, Ρουμάνοι και Ισπανοί μαθητές και καθηγητές ανακαλύπτουν τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, την Κληρονομιά & Ταυτότητά τους.

Είχαν περάσει δύο σχεδόν χρόνια από την επίσκεψη στη Ρουμανία και μετά από την αναγκαστική αναστολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων λόγω της πανδημίας, η νέα χρονιά ξεκίνησε δυναμικά για τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus του σχολείου. Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS + EUCHI European Cultural Heritage and Identity, δύο εκπαιδευτικοί, η διευθύντρια κ. Γεωργάκη και η καθηγήτρια κ. Καραπέτη και μια ομάδα 6 μαθητών επισκέφθηκαν την Jerez στην Ανδαλουσία της Νότιας Ισπανίας.

Η ελληνική αντιπροσωπία επισκέφθηκε το Σχολείο IES FERNANDO SAVATER, περιηγήθηκε στους χώρους του, ενημερώθηκε για το ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα και συναντήθηκε με εφήβους μαθητές από την Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας είχαμε την ευκαιρία να πάμε στην Καντίθ, παλαιά αποικία των Φοινίκων, γνωστή και από την ελληνική μυθολογία αφού εκεί τοποθετούνται οι Γαδειρίδαι Πύλαι, το τέλος του κόσμου. Η πόλη απέκτησε μεγάλη σημασία μετά τις μεγάλες εξερευνήσεις και το άνοιγμα της ναυσιπλοΐας στον Ατλαντικό. Επισκεφθήκαμε τα ερείπια της αρχαίας Ρωμαϊκής πόλης Baelo Claudia και την Ταρίφα, στα στενά του Γιβραλτάρ, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, μόλις 14 χιλιόμετρα από τη βόρεια ακτή της Αφρικής. Η Σεβίλλη, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας αποκάλυψε ένα πλούσιο ιστορικό μωσαϊκό με το παλάτι Alcazar, από την εποχή των Αράβων, με έναν από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης, τα Αρχεία των Ινδιών, όπου φυλάσσονται τα αρχεία των υπερπόντιων ταξιδιών και εμπορευμάτων από την εποχή του Κολόμβου, το Πανεπιστήμιο και την πλατεία Plaza de Espana. Γευθήκαμε την ισπανική κουζίνα, χορέψαμε φλαμένκο και μυηθήκαμε στα μυστικά της τέχνης της παραγωγής κρασιού και της ιπποσύνης.

Αυτό το πρόγραμμα, όπως και το ERASMUS+ REACH to Share: "Researching European And Cultural Heritage to Share, έχει βασικό σκοπό την γνωριμία των μαθητών με διαφορετικές απόψεις του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Μέσα από επισκέψεις σημαντικών μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσείων και κυρίως μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της ζωής σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα οι νέοι μας συνειδητοποιούν τις κοινές πολιτισμικές μας ρίζες με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, τις κοινές αξίες και τρόπο ζωής και κτίζουν σταδιακά την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Δείτε χαρακτηριστικές σχτιγμές από την επίσκεψη:

1η μέρα - Αναχώρηση






2η μέρα - Jerez

Επίσκεψη στο συνεργαζόμενο σχολείο IES Fernando Savater. Υποδοχή και καλωσόρισμα από τον δήμαρχο της Jerez κ. Juan Antonio Cabello στο δημαρχείο. Ξενάγηση στο Φρούριο της Χερέζ (Αλκαζάρ) και γύρω από το κέντρο της πόλης με τον καθεδρικό ναό, την εκκλησία του San Miguel και τον πύργο.


Δείτε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Diario de Jerez




3η μέρα Cadiz

Καντίθ ή "Γαδειρίδαι Πύλαι" σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όπου ο Ηρακλής έχτισε δύο πυλώνες με επιγραφή: "τίποτα παρά πέρα" ("Non Plus Ultra") για να σηματοδοτήσει το σημείο όπου ξεκίνησε η 'Αβυσσος. Μια μέρα πλούσια σε πολιτιστικές εισροές, έντονα αισθήματα και ενθουσιασμό. Το λαμπερό φως του ουρανού και ο αέρας από τον Ατλαντικό έδωσαν την αίσθηση του ταξιδιού πίσω στο χρόνο, σε έναν τόπο ιστορίας 3.000 ετών: τις «Γηινες Πύλες», το El Puerto de Santa Maria, τον καθεδρικό ναό και την Κρυπτεία του, Εκκλησία του Σαντιάγο, Casa de la Καδένες, την Κεντρική ψαραγορά, παραλίες. Ένα όμορφο σκηνικό για την οικοδόμηση πολιτιστικών συνεργασιών μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.





4η μέρα Tarifa

Ταρίφα, το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης στα στενά του Γιβραλτάρ. Στο δρόμο μας είδαμε γραφικά χωριά, αλατωρυχεία, εκτεταμένα αιολικά πάρκα, ένα φυσικό πάρκο, τα ερείπια του Baelo Claudia, μιας ρωμαϊκής πόλης που φημίζεται για το ψάρεμα και την παραγωγή garum, του υψηλότερου αμμόλοφου στην Ευρώπη. Η πόλη Ταρίφα, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο θάλασσες, μόλις 14 χλμ από τις αφρικανικές ακτές κατέχει ένα σημαντικό στρατηγικό πόστο στο Γιβραλτάρ. Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν, πουνέντες από τον Ατλαντικό και λεβάντες από τη Μεσόγειο, η παραλία της Μπόλονιας έχει γίνει σημείο συνάντησης των windsurfers και των surfkiters.





5η ημέρα Seville

Σεβίλλη, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας με 3 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το ένα δίπλα στο άλλο: ο μνημειώδης Καθεδρικός Ναός, χτισμένος στα θεμέλια αρχαίου Τζαμιού, η Giralda- ο πρώην μιναρές που τροποποιήθηκε στον Πύργο Καμπαναρών με περισσότερα παρά 24 καμπάνες, το Μέγαρο Αλκαζάρ, ακόμα χρησιμοποιούνται ως κατοικία τους από τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και τους υπέροχους κήπους της σε αραβικό στυλ. Η Σεβίλλη έχει τόσα πολλά να προσφέρει: τα Αρχεία των Ινδιών με τα ιστορικά αρχεία από την εποχή του Κολομβού, η παλιά Φάμπρικα Ρεάλ ντε Ταμπάκος, τώρα μετατράπηκε σε Πανεπιστήμιο, το Ξενοδοχείο Αλφόνσο όπου μένουν όλοι οι VIP και η Πλάζα ντε Εσπάνα, η συγκλονιστική φαμού Πλατεία με κτίρια σχεδιασμένα για την Ιβηροαμερικανική έκθεση το 1929 για να γιορτάσουμε την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ισπανούς Κονκισταδόρες. Για όσους θυμούνται ήταν το σκηνικό για τόσες πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του Star Wars!





6η μέρα - Jerez





7η μέρα - Επιστροφή





Δείτε την ανάρτηση του ισπανικού σχολείου ...
Δείτε την ανάρτηση του ιταλικού σχολείου ...
Δείτε τη δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα "η Φωνή του Γέρακα"







[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [21-22]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2021