Από την Δευτέρα 16 Μαΐου έως την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελευταία κινητικότητα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ EUCHI (European Culture, Heritage & Identity). Έλληνες, Ιταλοί, Ρουμάνοι και Ισπανοί μαθητές και καθηγητές ολοκλήρωσαν τις επισκέψεις, που είχαν στόχο την ανακάλυψη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, της Κληρονομιάς & Ταυτότητάς τους.
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 καλωσορίσαμε στο σχολείο μας τους συνεργάτες μας. Η ημέρα ξεκίνησε με δραστηριότητες για την εδραίωση του ομαδικού πνεύματος, την καλύτερη δυνατή επικοινωνία και τη δόμηση ομαδικού πνεύματος. Συντονιστής στο "σπάσιμο του πάγου" ήταν ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συνεργάτης του Εθνικού θεάτρου κ. Φοίβος Συμεωνίδης.
Η συνέχεια περιλάμβανε παιχνίδι με ερωτήσεις για τις χώρες των συμμετεχόντων και τις απαντήσεις να δίνονται με τα κινητά μέσα από την πλατφόρμα kahoot. Οι τρεις νικητές κέρδισαν "μετάλλια" και όλοι οι συμμετέχοντες πήραν αναμνηστική τσάντα με ενθύμια από την Ελλάδα.
Μετά από ένα σύντομο σνακ, ακολούθησε σύντομη επίσκεψη στο Δημαρχείο Παλλήνης, που υποδέχθηκε και ξενάγησε την ομάδα ο δήμαρχος κ. Ζούτσος με τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Λιακόπουλος. Παραβρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ. Μουρτζιάπης και κ. Διακάκη.
Η μέρα έκλεισε με γεύμα στο Λαύριο και επίσκεψη στον Ναό του Ποσειδώνα στο Ακρωτήριο Σουνίου
Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ακρόπολη της Αθήνας, το σημαντικό μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO . Ξεναγηθήκαμε στον Παρθενώνα, τον ναό που οι Αθηναίοι αφιέρωσαν στην προστάτιδα της πόλης τους, Αθηνά Παρθένο, είναι το λαμπρότερο δημιούργημα της αθηναϊκής δημοκρατίας στην περίοδο της μεγάλης ακμής της και το αρτιότερο ως προς τη σύνθεση και την εκτέλεση από τα οικοδομήματα του Ιερού Βράχου. Είδαμε επίσης το Ερέχθειο, κομψό οικοδόμημα με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αρχιτεκτονική μορφή με τις Καρυάτιδες, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βράχου της Ακρόπολης. Περιηγηθήκαμε επίσης τα Προπύλαια, τον Ναό της Αθηνάς Νίκης, το Ηρώδειο και τα υπόλοιπα μνημεία. Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μεγαλύτερης ακμής της, το "χρυσό αιώνα" του Περικλή.
Μετά το γεύμα έγινε ξενάγηση στην Αρχαία αγορά, τη στοά του Αττάλου και τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 η ομάδα του EUCHI επισκέφθηκε τους στους Δελφούς, τον Ομφαλό (ομφαλός) του σύμπαντος σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, το μέρος που βρίσκονταν το μαντείο του Απόλλωνα και συμβούλευσε τους ισχυρούς άνδρες του παρελθόντος. Ένα θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, σύμβολο ενότητας του αρχαίου ελληνικού κόσμου, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε επίσκεψη στη Ναύπακτο, το Ενετικό λιμάνι Λεπάντων: ένα σταυροδρόμι της ιστορίας των εταίρων του EUCHI. Εκεί το 1571 ο χριστιανικός στόλος (Ισπανία, Βενετία, Ρώμη, Σαβόα, Γένοβα και Έλληνες) πολέμησε εναντίον των Οθωμανών. Ο διάσημος Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες ήταν Διοικητής του «Μαρκήσιου» και έχασε το χέρι του.
Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, σε μια ξενάγηση περιπάτου γύρω από την Αθήνα εξερευνήσαμε τα σημαντικότερα ορόσημα της πόλης: Πλατεία Συντάγματος, Αλλαγή Φρουράς, Ζάππειο Μεγάρων, Πλατεία Μοναστηράκι, επίσκεψη στην Πλάκα και τα Αναφιώτικα, το Παλαιό Πανεπιστήμιο, Βαρβάκειο Αγορά, Πλατεία Θεάτρου.
Η περιήγηση του έκλεισε σε μια παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα την "Κληματαριά" που βρίσκεται από το 1927 στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Αθηνών, στην Πλατεία Θεάτρου. Γευτήκαμε αυθεντική ελληνική κουζίνα και οι καλεσμένοι μας γνώρισαν το "ρεμπέτικο" από το μουσικούς από "Το Γνωστό Τρίο" : Τάσος Γιαννούσης σε Μπουζούκι-Τραγούδι, Παναγιώτης Κατσιμάνης σε Κιθάρα-Τραγούδι και Αντώνης Τζίκας σε Κοντραμπάσο-Τραγούδι. Το Ρεμπέτικο βρίσκεται από το 2017 στον κατάλογο της UNESCO της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ως μουσική και πολιτιστική έκφραση άμεσα συνδεδεμένη με το τραγούδι και το χορό που εξαπλώθηκε μεταξύ των αστικών πληθυσμών της κατώτερης και της εργατικής τάξης στις αρχές του 20ου αιώνα με καταγωγή από τη Μικρά Ασία.
Την τελευταία μέρα της επίσκεψης (20 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του 2ου ΓΕΛ Γέρακα:
στην αίθουσα του συλλόγου καθηγητών, τα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής,
την αίθουσα συμβουλευτικής και στα γήπεδα.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων οι μαθητές κατά ομάδες δημιούργησαν αφίσες με τα πράγματα που τους άρεσαν
αλλά και δεν τους άρεσαν από την επίσκεψη στην Ελλάδα. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν
στο πρόγραμμα από τις τέσσερις χώρες πραγματοποίησαν συνάντηση για την αποτίμηση του έργου.
Στη συνέχεια οι ομάδες των μαθητών παρουσίασαν τις αφίσες με τις εντυπώσεις τους
και προβλήθηκαν σύντομα βίντεο από τις δράσεις του προγράμματος.
Κατόπιν ακολούθησαν χοροί:
- μια ομάδα αποφοίτων του 2ου ΓΕΛ Γέρακα χόρεψε λάτιν χορούς
- μέλη της ομάδας Erasmus χόρεψε την "Φραγκοσυριανή" και
- όλοι μαζί σε ένα μεγάλο κύκλο χόρεψαν το "Συρτάκι".
Μετά ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών διπλωμάτων συμμετοχής και ένα γεύμα με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, όπως παστίτσιο, μουσακά, κεφτεδάκια, χωριάτικες σαλάτες, σιροπιαστά γλυκά και άλλα, προσφορά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου. Δεν έλλειψε όμως και το παιχνίδι, ποδόσφαιρο στο προαύλιο.
Έτσι έφτασε η ώρα του αποχαιρετισμού.
Πέντε μέρες που οι ομάδες από τις τέσσερις χώρες
γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους, συνεργάστηκαν,
δημιούργησαν νέες φιλίες,
και έμαθε ο ένας για τον πολιτισμό του άλλου
και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας τους.