Επίσκεψη Β τάξης στο αστεροσκοπείο Πεντέλης

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021 η Β τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το αστεροσκοπείο στην Πεντέλη για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μετεωρολογίας «Περί Ανέμων & Υδάτων», που διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με τη υποστήριξη του www.meteo.gr. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη μεταλαμπάδευση των μετεωρολογικών γνώσεων και τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας, το οποίο συνδυάζει βίντεο, προσομοιώσεις, πειράματα και διαδραστικές εφαρμογές.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των ακραίων καιρικών φαινόμενών καθώς και στους βασικούς τρόπους προφύλαξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσής τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές είδαν τρόπους για να κατανοήσουν ένα μετεωρολογικό χάρτη,
το σχηματισμό μιας καταιγίδας κι ενός ανεμοστρόβιλου, τη δημιουργία ενός κεραυνού,
έμαθαν να ξεχωρίζουν τα είδη των νεφών,
ενώ μέσα από της πειραματικές διαδικασίες θα εμπεδώσουν τη δημιουργία της βροχής,
του σχηματισμού ενός νέφους και τη σάρωση ενός ψυχρού μετώπου.

Στόχος του προγράμματος είναι οι πληροφορίες που θα αποκομίσουν τα παιδιά να μείνουν για πάντα στη μνήμη τους και να είναι άμεσα εφαρμόσιμες στην καθημερινότητά τους.



Δημιουργώντας σύννεφο μέσα σε ένα κλειστό μπουκάλι



Δημιουργία ενός "κεραυνού"



Σάρωση ενός ψυχρού μετώπου σε πειραματική δεξαμενή.



Φωτογραφίες: Μαρία Μπαλάση
Υπεύθυνη για την επίσκεψη ήταν η βιολόγος κ. Μαρία Μπαλάση.





Ο καιρός είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας επηρεάζει είτε άμεσα είτε έμμεσα. Σχεδόν καθημερινά πλέον ενημερωνόμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για έντονα καιρικά φαινόμενα, για έντονες βροχές ή καταιγίδες που προκαλούν πλημμύρες, καταστροφές έως και απώλειες ανθρώπων σε κάποια γωνιά του πλανήτη μας.


Περισσότερα για το πρόγραμμα στο https://www.meteo.gr/perianemon.cfm




[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [21-22]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2022