Συμμετοχή στο Κ' Μαθητικό Συμπόσιο Λυκείων Αττικής του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet)

Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 το σχολείο μας συμμετείχε στο Κ' Μαθητικό Συμπόσιο Λυκείων Αττικής του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέττα Μακρή,
και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα.



Η φετινή συνάντηση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ,
αρμόδια υπηρεσία για το συντονισμό του Δικτύου ASPnet ,
σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO
και την Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d' Arc.


Το Μαθητικό Συμπόσιο αποτελεί θεσμό είκοσι χρόνων. Έχει στόχο την προώθηση και διάδοση των αρχών της UNESCO και των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει και τη δημιουργία υπεύθυνων, ενεργών πολιτών που θα δραστηριοποιούνται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο γνωρίζοντας τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους.


Το θέμα του Συμποσίου 2022 ήταν «Η Ηθική διάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των συμμετεχόντων σχολείων εντυπωσίασαν με τις γνώσεις, την κριτική σκέψη, τη μεστότητα των επιχειρημάτων και των απόψεων καθώς και τις ενδιαφέρουσες προτάσεις τους.


Συζητήθηκαν τρεις επιμέρους θεματικές, όπως η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ιατρική, στα Μ.Μ.Ε και στον τομέα των προσωπικών δεδομένων. Όλες οι ομάδες αναγνώρισαν τόσο την επαναστατική χρήση των «έξυπνων» μηχανών στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή, όσο και την δυνητικά ολέθρια εφαρμογή τους σε περίπτωση απουσίας συνετού ελέγχου των δυνατοτήτων τους.


Αποκομίστκαν πολλά οφέλη κατά την διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, καθώς ο πλουραλισμός ιδεών, η συνεργασία, ο αλληλοσεβασμός, το δημοκρατικό πνεύμα και οδήγησαν σε χρήσιμα πορίσματα, αλλά και σε μία γόνιμη προσέγγιση της προβληματικής του καιρού μας.
Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν πως καμία μηχανή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο νου και να εξοβελίσει το συναίσθημα.


Η Υφυπουργός κ. Ζέττα Μακρή επεσήμανε ότι «Αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν από τα άλλα δημιουργήματα είναι οι αξίες και οι αρχές. Ο τρόπος που προσεγγίζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να στηρίζεται στους άξονες δημοκρατία και ηθική και να μην θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Ένας ηθικός κώδικας, μια ηθική πυξίδα που θα καταγράφεται σε διεθνή κείμενα και δεσμεύσεις καθώς και το ότι ο άνθρωπος ουσιαστικά θα διδάξει τις μηχανές, αποτελεί ένα αισιόδοξο σενάριο».


Μετά τη λήξη των εργασιών όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και την επιθυμία η επόμενη διοργάνωση του 2023 να πραγματοποιηθεί δια ζώσης.


Τους μαθητές συντόνισε η φιλόλογος κ. Ειρήνη Παναγιωτοπούλου.

Δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [21-22]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2022