Συμμετοχή στο διήμερο Συνέδριο «Teachers4Europe: setting a Agora for Democratic Culture»

Στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA3 «Teachers4Europe: setting a Agora for Democratic Culture» το σχολείο μας συμμετείχε στο διήμερο Συνέδριο με τίτλο «Setting an Agora for Democratic Culture» (Ορίζοντας μια Αγορά για τον Δημοκρατικό Πολιτισμό) που διοργάνωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. και διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA3 «Teachers4Europe: setting a Agora for Democratic Culture» (2018-2021) αποβλέπει στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων, χρησιμοποιώντας την εκπαίδευση ως όχημα για την προώθηση αρχών και αξιών, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατικής κουλτούρας της ΕΕ, η οποία συμβάλλει στην αποδοχή της ΕΕ ως μια οντότητα που λειτουργεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα υπέρ όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ταυτότητας. Οι εκπαιδευτικοί Teachers4Europe (T4E) θα λειτουργήσουν ως κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς, διαδίδοντας τις ευρωπαϊκές αξίες στη σχολική κοινότητα, σε συναδέλφους, σε νέους και την κοινωνία. Επιπλέον, θα προωθήσουν έναν διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση συνεργιών και στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσω της γνώσης για την Ευρώπη και τις αξίες της, με έμφαση στον τομέα του Δημοκρατικού Πολιτισμού.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα T4E στοχεύει στη δημιουργία ενός διασυνοριακού, βιώσιμου και μακροχρόνιου δικτύου εκπαιδευτικών, το οποίο θα προάγει τις κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες των μαθητών και θα υποστηρίζει τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την απόκτηση των σχετικών γνώσεων.

Το Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες να ανταλλάξουν ιδέες και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα όπως ο δημοκρατικός πολιτισμός, η παγκόσμια ιθαγένεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η βιωσιμότητα.

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης κατά την οποία
η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα,
η Βοηθός Γενική Διευθύντρια της UNESCO για την Παιδεία κα Στεφανία Γιαννίνη και
η διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Γέρακα κα Ευαγγελία Γεωργάκη, ως εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
απηύθυναν χαιρετισμούς.

Ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα, κατά την οποία ο κ. 'Αρης Περουλάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος είχαν έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τον αντίκτυπο του Προγράμματος «Teachers4Europe» στην Παγκόσμια Εκπαίδευση για την Ιθαγένεια.



Αφίσα από την μαθήτρια Φένια Μ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου το σχολείο μας συμμετείχε με παρουσίαση με τίτλο:
«European Identity of Schools - Partnerships - Networks» (Ευρωπαϊκή Ταυτότητα Σχολείων - Συνεργασίες - Δίκτυα) Ήταν ανάμεσα στις 27 καλές πρακτικές, από 32 εκπαιδευτικούς και εταίρους του έργου που παρουσιάστηκαν. Περίπου 100 άτομα συμμετείχαν φυσικά και περισσότερα από 500 άτομα μέσω ζωντανής ροής







Δείτε περισσότερα στο: https://www.teachers4europe.eu/






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [21-22]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2022