Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι παγκόσμια ημέρα η οποία εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτος. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης οι μαθητές του Β5, με την παρότρυνση του καθηγητή χημείας κ. Δελή, έκαναν μια εικαστική παρέμβαση στην αίθουσά τους με θέμα το περιβάλλον.


Καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς, παρά τα μέτρα λόγω της πανδημίας, ο κήπος του σχολείου μας, που αποτέλεσε και χώρο διαλείμματος φέτος, κέντρισε το ενδιαφέρον όλων με τις όμορφες εικόνες που έδωσε και τις εναλλαγές των εποχών που ήταν εμφανείς.


Στο τέλος του σχολικού έτους οι βερυκοκιές μας, έδωσαν τους καρπούς τους.



Τις δράσεις του σχολείου μας διάλεξε η κα. Τόνια Παπατριανταφύλλου, Εθνική Συντονίστρια του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ KA3 "ACT-ACTive citizenship Projects" & "T4E-Teachers4Europe" για να προβάλει το σύνθημα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021


Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1974. Σήμερα είναι η εκστρατεία-ναυαρχίδα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για θέματα όπως είναι για παράδειγμα τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η θαλάσσια ρύπανση, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η βιώσιμη κατανάλωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης και πολλά άλλα. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες τον χρόνο.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετικό θέμα, το οποίο υιοθετούν μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και γνωστά πρόσωπα για να υποστηρίξουν τον αγώνα για τη περιβαλλοντική προστασία. Για φέτος 2021 το θέμα της ημέρας είναι "Ξανασκέφτομαι, Αναδημιουργώ, Αποκαθιστώ""


Ξανασκέφτομαι, Αναδημιουργώ, Αποκαθιστώ

Για πολύ καιρό, εκμεταλλευόμαστε και καταστρέφουμε τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας. Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ο κόσμος χάνει αρκετό δάσος για να καλύψει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και τον περασμένο αιώνα έχουμε καταστρέψει τους μισούς από τους υγροτόπους μας . Το 50% των κοραλλιογενών υφάλων μας έχει ήδη χαθεί και έως και το 90% των κοραλλιογενών υφάλων θα μπορούσαν να έχουν χαθεί έως το 2050, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιορίζεται σε αύξηση 1,5 ° C.

Η απώλεια οικοσυστημάτων στερεί τον κόσμο από καταβόθρες άνθρακα, όπως τα δάση και οι τύρφη, σε μια στιγμή που η ανθρωπότητα μπορεί να το αντέξει λιγότερο. Οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί για τρία συνεχόμενα χρόνια και ο πλανήτης είναι ένας ρυθμός για δυνητικά καταστροφικές κλιματικές αλλαγές.

Η εμφάνιση του COVID-19 έδειξε επίσης πόσο καταστροφικές είναι οι συνέπειες της απώλειας οικοσυστήματος. Μειώνοντας την περιοχή του φυσικού οικοτόπου για τα ζώα, δημιουργήσαμε ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των παθογόνων - συμπεριλαμβανομένων των κοροναϊών.

Με αυτήν τη μεγάλη και προκλητική εικόνα, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο ΟΗΕ επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος και το θέμα της είναι "Reimagine. Recreate.Restore. "

Η αποκατάσταση του οικοσυστήματος σημαίνει πρόληψη, διακοπή και αναστροφή αυτής της ζημιάς - από την εκμετάλλευση της φύσης στην επούλωση της. Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα ξεκινήσει την Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση του Οικοσυστήματος (2021-2030), μια παγκόσμια αποστολή για την αναβίωση δισεκατομμυρίων εκταρίων, από δάση σε αγροτικές εκτάσεις, από την κορυφή των βουνών στο βάθος της θάλασσας.

Μόνο με υγιή οικοσυστήματα μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων, να αντισταθμίσουμε την κλιματική αλλαγή και να σταματήσουμε την κατάρρευση της βιοποικιλότητας. Η επένδυση σε οικοσυστήματα επενδύει στο μέλλον μας και απαιτεί επείγουσα δράση για την αναβίωση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων μας.

Από τα δάση έως τις ακτές, όλοι εξαρτώνται από υγιή οικοσυστήματα για την επιβίωσή μας. Τα οικοσυστήματα ορίζονται ως η αλληλεπίδραση μεταξύ ζωντανών οργανισμών - φυτών, ζώων, ανθρώπων - με το περιβάλλον τους. Αυτό περιλαμβάνει τη φύση, αλλά και ανθρώπινα συστήματα όπως πόλεις ή αγροκτήματα.

Η αποκατάσταση του οικοσυστήματος είναι μια παγκόσμια επιχείρηση σε μαζική κλίμακα. Αυτό σημαίνει την επισκευή δισεκατομμυρίων εκταρίων γης - μια περιοχή μεγαλύτερη από την Κίνα ή τις ΗΠΑ - έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, καθαρό νερό και θέσεις εργασίας.

Σημαίνει να φέρουμε πίσω φυτά και ζώα από το χείλος της εξαφάνισης, από τις κορυφές των βουνών στα βάθη της θάλασσας. Αλλά περιλαμβάνει επίσης τις πολλές μικρές ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας κάθε μέρα: καλλιέργεια δέντρων, πρασινοποίηση των πόλεων μας, ξαναχτίσιμο των κήπων μας ή καθαρισμός σκουπιδιών δίπλα σε ποτάμια και ακτές.

Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων έχει σημαντικά οφέλη για τους ανθρώπους. Για κάθε δολάριο που επενδύεται στην αποκατάσταση, αναμένεται τουλάχιστον επτά έως τριάντα δολάρια σε απόδοση για την κοινωνία . Η αποκατάσταση δημιουργεί επίσης θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές όπου χρειάζονται περισσότερο.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη επενδύσει στην αποκατάσταση ως μέρος των στρατηγικών τους για να επιστρέψουν από το COVID-19. Άλλοι στρέφονται προς αποκατάσταση για να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν σε ένα κλίμα που ήδη αλλάζει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εγκαινιάζει την Δεκαετία του ΟΗΕ για την Αποκατάσταση του Οικοσυστήματος 2021-2030 . Αυτή η δεκαετία στοχεύει στην πρόληψη, διακοπή και αναστροφή της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων σε κάθε ήπειρο και σε κάθε ωκεανό. Μπορεί να βοηθήσει στον τερματισμό της φτώχειας, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην αποτροπή μαζικής εξαφάνισης. Θα πετύχει μόνο αν ο καθένας παίζει ρόλο. Μάθετε περισσότερα για τα οικοσυστήματα και τη δεκαετία του ΟΗΕ και συμμετάσχετε στο παγκόσμιο κίνημα για την αποκατάσταση του κόσμου μας.








[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [20-21]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2021