Δενδροφύτευση από την ΕΟΚΕ για τη συμμετοχή του σχολείου στο Your Europe Your Say

Τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή-ΕΟΚΕ (European Economic and Social Committee-EESC) υποστήριξε την φύτευση 14 δέντρων αγριόκεδρου (Juniperus oxycedrus-'Αρκευθος η οξύκεδρος) ως ανάμνηση της συμμετοχής στην εκδήλωση «Your Europe, yout say!» (Η Ευρώπη σου, ο λόγος σου! ) τιμώντας τις προσπάθειες και τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων μαθητών, μαθητριών και των εκπαιδευτικών κ. Ευαγγελία Γεωργάκη, κ. Μαρία Τσιαπράζη, κ. Βάσω Ταούζη και κ. Μαρία Μπαλλάση που εκπροσώπησαν το σχολείο μας.




Η δεντροφύτευση έγινε από τον οργανισμό Tree-Nation στην Αλβελάλ (Alvelal) της Ισπανίας. Το Tree-Nation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιτρέπει σε πολίτες και εταιρείες να φυτεύουν δέντρα σε όλο τον κόσμο και να αντισταθμίζουν τις εκπομπές CO2. Στόχος τους είναι να αναδασώσουν τον κόσμο.


Η φύτευση δέντρων έχει αποδειχθεί ότι είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Χάρη στα έργα αναδάσωσης και διατήρησης εκτός από την αποκατάσταση των δασών, συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων και στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Τα δέντρα είναι βασικοί πυλώνες του κόσμου τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Μας ωφελούν καθαρίζοντας το νερό, τον αέρα και δημιουργώντας καλύτερες κοινωνικές συνθήκες. Ωφελούν το περιβάλλον παρέχοντας σπίτια για διάφορες μορφές ζωής, δροσίζοντας το κλίμα μας και βελτιώνοντας το χώμα μας.

Στην Αλβελάλ της Ισπανίας σκοπός της πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από αγρότες είναι να αποκαταστήσουν το τοπίο, τη βιοποικιλότητα και να προστατεύσουν το έδαφος από τη διάβρωση μέσω της αναγεννητικής γεωργίας και της αναδάσωσης, καλύπτοντας τη φυσική ζώνη στα αγροκτήματά τους. Βρίσκεται στα βαθιά νοτιοανατολικά της Ιβηρικής Χερσονήσου (Βόρεια Γρανάδα, Εσωτερική Αλμερία και Μούρθια.)

Έχουν φυτευτεί περισσότερα από 26.000 άτομα διαφορετικών ειδών. Μερικά από αυτά έχουν φυτευτεί με κουκούλια, ένα πλήρως βιοδιασπώμενο σύστημα που επιτρέπει την εξασφάλιση νερού τους πρώτους μήνες μετά τη φύτευση.

Στην Αλβελάλ επίσης υπάρχει και ένα πιλοτικό έργο για την αποκατάσταση του τοπίου στην Ανδαλουσία . Ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2020 πραγματοποιώντας μια νέα φάση του σχεδίου της για την αποκατάσταση των φυσικών περιοχών που συνίσταται στη σπορά, μέσω drone, με συνολικά 140.000 σπόρους Pinus Nigra. Σε αντίθεση με τη φύτευση, με αυτήν τη δράση δεν θα δούμε το δέντρο, αλλά με τα χρόνια θα μπορούμε να δούμε φυτά με μεγαλύτερη εγγύηση επιβίωσης" . Αυτή η μέθοδος επιτρέπει "στα φυτά να επενδύσουν όλη την ενέργεια που συσσωρεύεται στον σπόρο για την παραγωγή περιστρεφόμενων ριζών με μεγάλη ικανότητα εμβάθυνσης".

Ένα έργο που, με την εμπειρία των εμπλεκόμενων συνεργατών στη σπορά αυτή αναμένεται μια ελάχιστη επιβίωση 10 τοις εκατό, που σημαίνει περίπου 15.000 νέα δέντρα τα επόμενα 20 χρόνια. Για το σκοπό αυτό, έχουν σπαρθεί 20.000 σπόροι ανά εκτάριο, μια πυκνή σπορά τυλιγμένων και σφαιροποιημένων σπόρων για βλάστηση στην επιφάνεια, η οποία έχει γίνει με ένα διανομέα σχεδιασμένο ειδικά για αυτήν τη δράση.


https://tree-nation.com/trees/view/1477404









[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [20-21]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2021