Συμμετοχή στην ΚΔ' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων


Η έφηβη βουλευτής Ανδρίκου Αθηνά, μαθήτρια της Γ τάξης του 2ου ΓΕΛ Γέρακα συμμετείχε στην ΚΔ' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων από Δευτέρα 2 έως Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019. Ήταν μέλος της 3ης ομάδας εργασίας, που είχε θέμα την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό.

Για ακόμα μία φορά η Βουλή των Εφήβων έθεσε στο επίκεντρο τους/τις εφήβους ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, που συμμετέχουν, δρουν και παρεμβαίνουν με κριτικό πνεύμα αλλά και ωριμότητα σε ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής φέτος άλλαξε όχι μόνο ως προς το όνομα (Βουλή των Εφήβων - Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή), αλλά και ως προς τον χαρακτήρα του. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και Β' Τάξης Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ από όλη την Ελλάδα, που εκπροσώπησαν τα σχολεία τους στις εργασίες της ΚΔ' Συνόδου, αναδείχθηκαν από τις Ομάδες Συμμετοχικής Δράσης, στις οποίες μετείχαν και εργάστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με κεντρική θεματική τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΚΔ' Συνόδου, που διεξήχθησαν από τις 2 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2019, οι μαθητές και οι μαθήτριες, έφηβοι βουλευτές, συζήτησαν για θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνομίλησαν με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες, λαμβάνοντας μέρος σε βιωματικά εργαστήρια προβληματισμού και ευαισθητοποίησης. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες: επισκέφθηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση Οιδίπους Τύραννος στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και διασκέδασαν με χορό και τραγούδι, μετά το κλείσιμο της Συνόδου, στη μουσική εκδήλωση του Μουσικού Γυμνασίου Αλίμου, στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.





Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργασιών ήταν το ακόλουθο:


Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου άρχισαν οι εργασίες και οι έφηβοι βουλευτές ενημερώθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων και συμμετείχαν σε παιχνίδια γνωριμίας.

Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου οι έφηβοι βουλευτές, χωρισμένοι σε ομάδες, συζήτησαν με τα μέλη της Επιτροπής του προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου οι έφηβοι βουλευτές συνεδρίασαν σε αίθουσες του Κοινοβουλίου (Βουλή των Ελλήνων) στις ομάδες τους. Συζήτησαν με βουλευτές και τα μέλη της Επιτροπής του προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου οι ομάδες είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος της ΚΔ' Συνόδου, να επισκεφθούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνα) και να ξεναγηθούν στις συλλογές του.

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι κοινοβουλευτικές εργασίες της ΚΔ' Συνόδου της Βουλής των Εφήβων - Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή με την πανηγυρική συνεδρίαση στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας μίλησαν οι εκπρόσωποι των έξι Ομάδων Εργασίας, στις οποίες συζητήθηκε το θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα». Τα ειδικότερα θέματα που ανέπτυξαν ήταν τα εξής:

«Ένα, δύο, τρία… έχουμε δημοκρατία: δημοκρατία – δικαιώματα».
«Δρόμοι ανοιχτοί - δρόμοι μετ’ εμποδίων: ανισότητες – ευάλωτες ομάδες».
«Κράτα με να σε κρατώ: αλληλεγγύη - εθελοντισμός».
«Περί…τέχνης και ιστορίας: Τέχνη - Περιβάλλον - Τοπική ιστορία».
«Pinokio.net: Ελευθερία Λόγου-Πληροφόρηση-Διαδίκτυο».
«Όταν πηγαίνουμε μαζί σχολείο: διαπροσωπικές σχέσεις - σχολική καθημερινότητα».


Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ως παρατηρητές και έξι μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν στους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς του φετινού προγράμματος.






Τη σημασία της συνειδητοποίησης του νέου πολίτη ως προς την ευθύνη που αναλαμβάνει για το μέλλον της πατρίδας του, σε μια δημοκρατική κοινωνία με δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανέδειξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των μαθητών και μαθητριών, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Είναι εντυπωσιακό πως σήμερα, στη Βουλή των Εφήβων, επικρατεί ένας άλλος λόγος, γόνιμος, ο οποίος, ενώ διαπιστώνει κακώς κείμενα, έχει συγκεκριμένες προτάσεις διορθώσεως, βελτιώσεως, με τεκμηρίωση και θεμελίωση».

Η Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κυρία Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, διαβεβαίωσε ότι θα διαβιβάσει προς την Υπουργό Παιδείας αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα με τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη Σύνοδο.

Τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων παρακολούθησαν:
- ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης,
- ο Υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής ,
- ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος
- ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής
- ο ΣΤ' Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γεώργιος Λαμπρούλης, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
- ο Ζ' Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Αβδελάς, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ελληνικής Λύσης
- ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25.

Τη συνεδρίαση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης:
- Οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, κ. Βύρων Πολύδωρας και κ. Νικόλαος Βούτσης.
- Τα μέλη του σημερινού Προεδρείου της Βουλής, κ. Αθανάσιος Μπούρας, Γ' Αντιπρόεδρος, κ. Δημήτριος Βίτσας, Δ' Αντιπρόεδρος, και κυρία Σοφία Σακοράφα, Η' Αντιπρόεδρος.
- Ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, καθηγητής Κώστας Μαυριάς, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλειος Μπαγιώκος, καθώς και βουλευτές όλων των κομμάτων.
- Η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγήτρια Νίκη Μαρωνίτη, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, καθώς και της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων.

Παρόντες, επίσης, στα θεωρεία ήταν γονείς και καθηγητές των εφήβων βουλευτών.







Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η Αθηνά είπε για την εμπειρία της:

« Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω το σχολείο μου, 2ο ΓΕΛ Γέρακα, στην ΚΔ' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Είμαι πολύ χαρούμενη που μπόρεσα να γνωρίσω και να συζητήσω με τόσο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες από όλην την Ελλάδα! Πραγματικά, φεύγοντας την Παρασκευή στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 από το «σχολείο Βουλή των Εφήβων», γιατί περί σχολείου πρόκειται, νιώθω γεμάτη με ψυχική δύναμη.

Προτρέπω όλους τους εφήβους να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία και να δουλέψουν έτσι ώστε από του χρόνου να μπορέσουν να παραβρεθούν στις επόμενες Συνόδους της Βουλής των Εφήβων. Είναι πραγματικά μια φανταστική ευκαιρία που αν μπορούσα θα έπαιρνα μέρος κάθε χρόνο».


Κατά τη διάρκεια των εργασιών η μαθήτρια ανέλαβε να απευθύνει το λόγο στον κ. Ευάγγελο Λιάκο, Γραμματέα της Βουλής και Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Β' Δυτικής Αττικής

Αξιότιμε κύριε Λιάκο,

Στο πλαίσιο της τρέχουσας πραγματικότητας παρατηρούνται πολλά σοβαρά προβλήματα μεταξύ των οποίων θεωρήσαμε ως ιδιαίτερα κρίσιμα, στη συζήτηση που είχαμε, το προσφυγικό και το οικολογικό. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους παίζει σημαντικό ρόλο και η εθελοντική δράση. Η συμβολή του ανθρώπου κρίνεται καθοριστική στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας προς τον συνάνθρωπο για να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα συγκεκριμένα προβλήματα και να φανούμε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας και να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στο περιβάλλον, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Για να είναι περισσότερο αποτελεσματική η δράση των εθελοντικών ομάδων κρίνεται καθοριστική η ενεργός και συνεχής χρηματοδότηση από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να καλυφθούν κυρίως οι ανάγκες υλικών αγαθών όπως τρόφιμα, ενδύματα, κλινοσκεπάσματα για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων αυτών ανθρώπων με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να εξασφαλιστεί η ενσωμάτωσή τους σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι εθελοντικές ομάδες σε μια τέτοια προοπτική δεν υποκαθιστούν την πολιτεία, αλλά ως ενεργοί πολίτες υποστηρίζουν με την συνδρομή τους την ευόδωση τέτοιων δράσεων.

Σας ευχαριστώ
Ανδρίκου Αθηνά
Έφηβη Βουλευτής -2ο ΓΕΛ Γέρακα Αττικής





Συγχαρητήρια στην Αθηνά που άξια εκπροσώπησε το σχολείο μας
και στις καθηγήτριες κ. Ίσκου Αρχοντούλα και κ. Τσιαπράζη Μαρία, υπεύθυνες του προγράμματος.







[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [19-20]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2019