Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη αγάπης στην Κιβωτό του Κόσμου


Αυτά τα Χριστούγεννα δείχνουμε έμπρακτα τη δύναμη της αγάπης στηρίζοντας την Κιβωτό του Κόσμου. Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 οι μαθητές από το Β1 και Β2 τμήματα μάζεψαν τρόφιμα και ρούχα και τα προσέφεραν για τα παιδιά που υποστηρίζονται στο Κέντρο Μέριμνας και Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού Αθήνας.
Στη συνέχεια ειδική παιδαγωγός από την Κιβωτό ενημέρωσε τους μαθητές για τους στόχους και το έργο του οργανισμού, τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και πρόβαλε σχετικά βίντεο στο αμφιθέατρο.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού.Δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον.



Η Κιβωτός καλύπτει εξ ολοκλήρου και φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά. Σε συνεργασία με Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων στα τέσσερα μέχρι σήμερα, σπίτια φιλοξενίας. Πρόκειται για παιδιά από βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση τους, τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση και πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Τα παιδιά ζουν σε μεγάλα σπίτια με παιδαγωγούς –φροντιστές για την καθημερινότητα τους και είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια, μη θυμίζοντας σε τίποτα την ιδρυματικού τύπου φροντίδα.

Επίσης, κύριο μέλημα της Κιβωτού είναι όταν υπάρχει γονέας που ενδιαφέρεται για το παιδί και έχει την ικανότητα να το φροντίσει, να μη γίνεται απομάκρυνση από την οικογένεια. Ακόμα και στις περιπτώσεις που είναι μονογονεϊκές οικογένειες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εφόσον απευθυνθούν στις υπηρεσίες μας, θα μπορέσουν να έχουν στήριξη σε πολύ βασικές τους ανάγκες, όπως τα τρόφιμα, ο ρουχισμός, η ιατρική περίθαλψη και όλα όσα χρειάζονται για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Παράλληλα, οι οικογένειες λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, συμμετέχουν σε ομάδες γονέων με ειδικούς σε θέματα οικογενειακών σχέσεων, ενημερώνονται για προγράμματα κατάρτισης, ώστε να ενδυναμωθούν και να αναλάβουν την ευθύνη των παιδιών τους.

Η Κιβωτός του Κόσμου ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον εικοσιεξάχρονο ιερέα, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά, την ανιδιοτελή προσφορά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για το παιδί, το νέο και το γονιό που βρίσκονται σε ανάγκη και διαβιούν στις χαραμάδες της κοινωνίας, σε μια «άλλη» Αθήνα, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι μια μεγάλη οικογένεια. Μέλη αυτής της οικογένειας είναι τα παιδιά, οι γονείς, οι συνεργάτες, οι εθελοντές, οι συμπαραστάτες. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης, φροντίδας και στοργής που μεγαλουργεί στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πωγωνιανή της Ηπείρου και στη Χίο.

Τα παιδιά της Κιβωτού, 400 μέχρι στιγμής, στη πλειονότητα τους Ελληνόπουλα, αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της Κιβωτού του Κόσμου μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν καθημερινά την κοινωνία μας. Με μοναδικό σύμμαχο την εν Χριστώ Αγάπη και με όσα μέσα διαθέτει, η Κιβωτός έχει αναλάβει την καθημερινή σίτιση των παιδιών, τις ανάγκες τους για ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική και οδοντιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευσή τους, αλλά και τη συνεχή επιμόρφωση των γονιών τους.



Η Κιβωτός του Κόσμου γεννήθηκε από την μεγάλη ανησυχία του πατρός Αντωνίου, ο οποίος ως νέος τότε κληρικός αγωνιούσε για το ποίμνιο εκείνο που κινδύνευε περιπλανώμενο, χαμένο μέσα στην άγνοιά του, μακριά από την Μάνα-Εκκλησία που είναι η μόνη Κιβωτός της Σωτηρίας. Ο π. Αντώνιος και η πρεσβυτέρα του Σταματία αφιέρωσαν κυριολεκτικά τη ζωή τους στον τιτάνιο αγώνα καλυτέρευσης των συνθηκών ζωής συνανθρώπων τους μέσα από το πρίσμα της χάριτος και του λόγου του Θεού.

«Βλέπαμε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, παιδιά που θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο τους να τριγυρνάνε χωρίς κανένα σκοπό στη ζωή τους μέσα στην άγνοια και τον κίνδυνο που παραμόνευε δίπλα τους. Νοιώσαμε μέσα μας την ανάγκη να ανοιχτούμε προς αυτά τα περιθωριοποιημένα παιδιά να τους μεταδώσουμε το μήνυμα της ελπίδας και της Ζωής»

«Με αυτό τον τρόπο, δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα στο δρόμο, στην πλατεία και από κει στην εκκλησία. Όλο αυτό τα έργο έως και σήμερα είναι ένα μεγάλο και συνεχές θαύμα της Χάριτος του Θεού και μια μεγάλη απόδειξη πως όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της κοινωνίας μας χωρίς να χρειασθούν χρήματα, αλλά αρκεί να βγούμε από το εγώ μας και να έχουμε διάθεση για προσφορά και άνοιγμα στους διπλανούς μας».







Τους μαθητές συνόδευσαν η κα. Ταούζη και ο κ. Αναστόπουλος.




[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [19-20]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2020