FRONTIERS - Μαθήματα σύγχρονης φυσικής στο σχολικό πρόγραμμα

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 επισκέφθηκαν το σχολείο μας στο πλαίσιο του προγράμματος "FRONTIERS/Bringing Nobel Prize Science to Schools" η κα Χριστίνα Κουρκουμέλη, Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών , με τον κ. Στέλιο Βουράκη, Επιστημονικό Συνεργάτη του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.

Το FRONTIERS (www.frontiers-project.eu) αποτελεί μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο να διερευνήσει πως μπορεί η Φυσική επιπέδου βραβείου Νόμπελ μπορεί να εισαχθεί συστηματικά στη σχολική πραγματικότητα. Οι εκπαιδευτικές του δράσεις, που γίνονται σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, με καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό και εργαστήρια επιμόρφωσης στα πιο σύγχρονα αποτελέσματα της Φυσικής αλλά και τα κατάλληλα παιδαγωγικά εργαλεία που μπορούν να ενταχθούν στην σχολική τάξη .

Οι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης ενημερώθηκαν αρχικά για τον κόσμο της φυσικής υψηλής ενέργειας και το έργο που γίνεται στο CERN και στο πείραμα ATLAS. Στη συνέχεια στο εργαστήριο πληροφορικής, μέσα από την στην εργαστηριακή άσκηση ΥΠΑΤΙΑ, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις νέες ανακαλύψεις της φυσικής σε αυτόν τον τομέα και τις μηχανές, που είναι απαραίτητες γι' αυτούς. Πήραν επίσης μια γεύση από το οτι κάνει ένας πραγματικός φυσικός που ψάχνει για νέα σωματίδια όπου «ανακαλύπτουν» τα μποζόνια Ζ και Χιγκς.

Η ΥΠΑΤΙΑ δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές σχολείων μαζί με τους καθηγητές τους να μελετήσουν τα θεμελιώδη σωματίδια της ύλης και τις αλληλεπιδράσεις τους μέσω της γραφικής απεικόνισης των προϊόντων των συγκρούσεων σωματιδίων. Τα προϊόντα αυτά είναι «γεγονότα» που ανιχνεύθηκαν από το πείραμα ATLAS στον πιο ισχυρό επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου, το LHC στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων, CERN στη Γενεύη.


Το πρόγραμμα «FRONTIERS/ERASMUS+»

Το πρόγραμμα «FRONTIERS/ERASMUS+» εισάγει στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων καινοτόμες εκπαιδευτικές διαδικασίες που έχουν σαν στόχο την γνωριμία των μαθητών με σύγχρονα εργαστήρια φυσικών επιστημών που πραγματοποιούν ιδιαίτερα προηγμένες έρευνες. Συγκεντρώνει ομάδες εκλαΐκευσης από ερευνητικές υποδομές μεγάλης κλίμακας που προσφέρουν πρόσβαση σε πλούσιες επιστημονικές βάσεις δεδομένων και πόρους σε ποικίλους τομείς που μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για την εκμάθηση της επιστήμης.

Μέσω του προγράμματος δημιουργούνται εκπαιδευτικά «σενάρια» και «εργαλεία» που χρησιμοποιούν πραγματικά δεδομένα και υποδομές δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια καινοτόμα μαθησιακή εμπειρία που περιλαμβάνει πραγματικές επιστημονικές πρακτικές και καθήκοντα. Μέσω αυτών μπορούν να παρακολουθήσουν από πρώτο χέρι πώς εκτελούνται τα πειράματα και πώς μελετώνται τα δεδομένα που αποκτήθηκαν από αυτά έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμπεράσματα και θεωρίες επιστημονικά ορθές και αι επαληθεύσιμες.

Το FRONTIERS αποτελεί μια κοινοπραξία απο ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς από :
την Ελλάδα (Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών του ΕΚΠΑ-ΕΜΠ και Ελληνογερμανική Αγωγή),
την Ιταλία (Ευρωπαϊκό Βαρυτικό Παρατηρητήριο - EGO και πείραμα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων VIRGO με έδρα την Πίζα),
την Ιρλανδία (το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου - Dublin City University),
τη Γαλλία (Κέντρο Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού - 7 Diderot Paris Centre for Cosmological Physics)
και την Πορτογαλία (Ένωση Αστρονομίας NUCLIO).

Οι εταίροι συνενώνουν τις προσπάθειες τους στις περιοχές της εξειδίκευσης τους, στους τομείς της σωματιδιακής φυσικής, αστροσωματιδιακής φυσικής/βαρυντικών κυμάτων, κοσμολογίας, αστρονομίας και παιδαγωγικής εκπαίδευσης.


Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος για την επίσκεψη στο σχολείο μας : http://www.frontiers-project.eu/frontiers_gerakasschool/

Πειραματιστείτε και σεις στο : https://hypatia-app.iasa.gr/Hypatia_Vaadin-1.0/?lang=el








Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος για την επίσκεψη στο σχολείο μας : http://www.frontiers-project.eu/frontiers_gerakasschool/

Πειραματιστείτε και σεις στο : https://hypatia-app.iasa.gr/Hypatia_Vaadin-1.0/?lang=el





[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [19-20]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2020