Ενημέρωση από Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct (ΕΛΙΑΜΕΠ)

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 στη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής) προς τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.

Ο δρ Αθανάσιος Μανής, ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) συζήτησε για την εξωτερική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Μέση Ανατολή και Τουρκία.

Μαζί με την κα Γεωργία Αποστολάκη ενημέρωσαν για τη «Γωνιά Μάθησης», την εκπαιδευτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και μοίρασαν ρήσιμο υλικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ενημέρωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κα Μαρία Διακάκη και η διευθύντρια του σχολείου κα Ευαγγελία Γεωργάκη.
Υπεύθυνες καθηγήτριες για την εκδήλωση ήταν οι κα. Μαρία Τσιαπράζη και η κα Βάσω Ταούζη.






Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, ευρύτερα γνωστό ως ΕΛΙΑΜΕΠ, είναι ένα ανεξάρτητο κοινωφελές ίδρυμα που από το 1988 εργάζεται για την παραγωγή και διάδοση επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης γύρω από θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής, με στόχο τη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων πολιτικών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.


Το έργο του ΕΛΙΑΜΕΠ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμμετοχή στα κοινά, τη χρηστή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, την ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις και την επίλυση συγκρούσεων (με έμφαση στις περιοχές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου), καθώς και τις πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή και η εξάντληση των συμβατικών ενεργειακών πόρων.

Παράλληλα με τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από τα θέματα αυτά, το ΕΛΙΑΜΕΠ υλοποιεί διάφορες δράσεις ενημέρωσης με στόχο την προώθηση του δημοσίου διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό παράγει δημοσιεύσεις, παρέχει έγκυρες πληροφορίες και αναλύσεις στα ΜΜΕ και διοργανώνει συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια και δημόσιες συζητήσεις.




Η Γωνιά Μάθησης είναι μια διαδραστική ιστοσελίδα, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκεντρώσει όλο το υλικό που έχουν δημιουργήσει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να προμηθεύσει τόσο τους εκπαιδευτικούς, τόσο και τους/τις μαθητές/τριες με τα κατάλληλα εργαλεία, έτσι ώστε να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μάθουν πως μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αυτή τους προσφέρει.

Για τους μαθητές/τριες η «Γωνιά Μάθησης» δίνει τη δυνατότητα να βρουν εδώ παιχνίδια, διαγωνισμούς και βιβλία δραστηριοτήτων που θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν την ΕΕ με διασκεδαστικό τρόπο, στην τάξη ή στο σπίτι. Μπορούν επίσης να μάθουν περισσότερα για τις σπουδές ή τον εθελοντισμό στο εξωτερικό.

Για τους εκπαιδευτικούς η «Γωνιά της Μάθησης» δίνει εργαλεία να βοηθήουν τους μαθητές τους να μάθουν τι είναι και πώς λειτουργεί η ΕΕ, εδώ να βρουν διδακτικό υλικό για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Εκτός από την αναζήτηση έμπνευσης για τον σχεδιασμό της διδασκαλίας, μπορούν επίσης να ανακαλύψουν ευκαιρίες δικτύωσης με άλλα σχολεία και εκπαιδευτικούς σε όλη την ΕΕ.

https://europa.eu/learning-corner/home_el








[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [19-20]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2020