Το «Ρότερνταμ 2018» είναι ένα συνέδριο που διεξάγεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη Νεολαία του Κοινοβουλίου (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων-ΕΚΝΕ / European Youth Parliament - EYP), το οποίο δραστηριοποιείται σε 40 χώρες και στοχεύει να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει τους νέους Ευρωπαίους να γίνουν ανοιχτοί, ανεκτικοί και ενεργοί πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η οποία το οποίο διεξήχθη από τις 13 έως τις 21 Οκτωβρίου 2018, 300 νέοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα τρέχοντα και συναφή πολιτικά θέματα με θέμα «Ανακαλύπτοντας την παγκόσμια Ευρώπη».
Οι νέοι μαζεύτηκαν να συζητήσουν, να γνωρίσουν τον πολιτισμό τους, να εργαστούν για καινοτόμες λύσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου και της Ευρώπης. Ανάμεσά τους ήταν και ο μαθητής του σχολείου μας Β τάξης Θάνος Σιώκος, που διακρίθηκε συμμετέχοντας στο 37ο Εθνικό Συνέδριο Επιλογής στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου Νέων, και ήταν ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ελλάδας στην 88η Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.
Η διαδικασία αυξάνει την ευαισθητοποίηση για τα ευρωπαϊκά θέματα, ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη και παροτρύνει τους νέους να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή πολιτική. Προωθεί την διεθνή κατανόηση , τον διαπολιτισμικό διάλογο και την ποικιλομορφία ιδεών και πρακτικών. Συμβάλλει στην ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων της ευρωπαϊκής νεολαίας.
Τέλος, αποτελεί forum στην οποία οι νέοι της Ευρώπης μπορούν να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις, χωρίς εκ νέου παίζουν ρόλο.
Το σύνολο του συνεδρίου διοργανώνεται, διοικείται και καθοδηγείται από νέους εθελοντές που ήταν κάποτε εκπρόσωποι σε συνέδρια της ίδιας της EYP.
Επιπλέον, η EYP συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στο πλαίσιο της οποίας 4 πρόσφυγες πήραν μέρος στη σύνοδο. Σε συνεργασία με οργανώσεις νεολαίας στο Ρότερνταμ, διασφαλίσθηκε ότι και η τοπική νεολαία μπορεί να επωφεληθεί από την εκδήλωση.
Το θέμα της συνόδου είναι «Ανακαλύπτοντας την Παγκόσμια Ευρώπη» και είναι αναγνωρίσιμο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην ενεργό συμμετοχή του πολίτη και στο ρόλο του Ρότερνταμ στη σύνοδο.
Ακαδημαϊκή οπτική
Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, το εμπόριο και η οικονομία, καθώς και η βιωσιμότητα, η κλιματική αλλαγή, η μετάβαση στην ενέργεια και κοινωνικά θέματα όπως η μετανάστευση και η ανισότητα. Στόχος ήταν να ανακαλύψουν και να δώσουν το όραμά τους για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στο δυναμικό, μερικές φορές ταραγμένο πολιτικό παγκόσμιο θέατρο. Έμφαση δόθηκε στο πώς η παγκόσμια δυναμική και οι τάσεις επηρεάζουν τις εσωτερικές ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Ενεργός πολίτης
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μάθουν επίσης για τη δική τους θέση στον κόσμο ως ευρωπαίο πολίτη και τη θέση τους στην Ευρώπη. Εκτός από τη συζήτηση για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί καλύτερα η πολιτική, έπρεπε να ανακαλύψουν επίσης πώς μπορούν να συνεισφέρουν στο μέλλον που θα ήθελαν να δουν. Οι συμμετέχοντες αναζήτησαν την αυξανόμενη σύνδεση μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων και της δημόσιας τάξης και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν.