Τετραήμερη Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Φρανκφούρτη- Γερμανία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Στρασβούργο- Γαλλία
27-30 Μαρτίου 2019

στο πλαίσιο συμμετοχής του σχολείου στο
Ευρωπαϊκό Δίκτυο «EPAS: Σχολεία- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»
& μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη



Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης (3 διανυκτερεύσεις), που πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 27 Μαρτίου έως το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη, Γερμανία, να γνωρίσουν τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και μνημεία πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Ευρώπης, όπως επίσης και περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.

1η ημέρα: Τετάρτη 27/3/2019
ΑΘΗΝΑ - ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
07:00 π.μ.: Πρωινή πτήση από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για Φρανκφούρτη με την LUFTHANSA

09:10π.μ.: 'Αφιξη στη Φρανκφούρτη. Πανοραμική ξενάγηση της πόλης. Αν και σήμερα είναι ευρέως γνωστή ως η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Φρανκφούρτη υπήρξε η πόλη του σπουδαίου Γκαίτε, συγγραφέα του θρυλικού Φάουστ και κορυφαία ίσως φυσιογνωμία των γερμανικών γραμμάτων. Ελεύθερος χρόνος για να δούμε τον Καθεδρικό ναό όπου στέφονταν οι αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον 'Αγιο Παύλο που θεωρείται κοιτίδα της γερμανικής δημοκρατίας, την κεντρική πλατεία Ρέμερ (Romer) και την Σιδηρά Γέφυρα (Eiserner Steg) με την αρχαιοελληνική επιγραφή.

13.00 μ.μ.: Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο Κέντρο Επισκεπτών (European Central Bank Visitor Center). Με τον συνδυασμό ενημέρωσης, διαγραμμάτων και διαδραστικών δραστηριοτήτων οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Γέρακα είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το ρόλο της ΕΚΤ στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής και στην εγγύηση της ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

21:00 μ.μ.: 'Αφιξη στο μεσαιωνικό χωριό Ομπερνέ. Διαμονή στο ξενοδοχείο Hotel Les Jardins d'ADALRIC ***.




2η ημέρα: Πέμπτη 28/3/2019
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ- ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η ημέρα ήταν αφιερωμένη στο Στρασβούργο, την πόλη που αποτυπώνει όσο λίγες την έννοια της «ευρωπαϊκής ταυτότητας» καθώς εδώ φιλοξενούνται κάποια από τα σημαντικότερα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε με την παρακολούθηση των εργασιών της Συνόδου της Ολομέλειας από τα θεωρεία της αίθουσας. Στο πρόγραμμα της ημερήσιας διάταξης ήταν δύο φλέγοντα θέματα για τους νέους της Ευρώπης: τα προγράμματα ERASMUS+ και η Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ακολούθως, η ομάδα οδηγήθηκε στην αίθουσα R-1.2 του κτηρίου Louis Weiss (LOW) όπου έγινε ενημέρωση για τη νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ δόθηκαν και πληροφορίες σχετικά με το Κοινοβούλιο και τους άλλους θεσμούς της Ε.Ε. από τον κ.Στυλιανού , Υπεύθυνο Επικοινωνίας. Στο Parliamentarium η ομάδα ασχολήθηκε με διαδραστικές δραστηριότητες γνωριμίας με την Ε.Ε.

Το απόγευμα, μετά το πέρας της επίσκεψης στο Ε.Κ. η ομάδα περιηγήθηκε πεζή στην πρωτεύουσα του Ευρωκοινοβουλίου που είναι κτισμένη στη δυτική όχθη του Ρήνου και διασχίζεται από τον ποταμό Ιλ. Μεταφορά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου δεσπόζει ο επιβλητικός καθεδρικός ναός με ύψος 142μ., ένας από τους 6 υψηλότερους στον κόσμο, με το Αστρονομικό Ρολόι στο εσωτερικό του. Περιπλάνηση στην περιοχή με τα γραφικά στενά που είναι γνωστή ως «Μικρή Γαλλία», με τα ξύλινα σπιτάκια, τα αμέτρητα γεφύρια και τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια. Μια γεμάτη ημέρα, μια εμπειρία αξέχαστη!








3η ημέρα: Παρασκευή 29/3/2019
ΧΩΡΙΑ ΑΛΣΑΤΙΑΣ


Η ημέρα ήταν αφιερωμένη στα πανέμορφα χωριά της Αλσατίας όπως το Ο'Βernai - Ribeauville - Riquewihr - Kaysersberg - Eguisheim και φυσικά το Κολμάρ το στολίδι της Αλσατίας που βρίσκεται στο δρόμο του κρασιού και φημίζεται για τα κρασιά του. Περιήγηση στο ιστορικό του κέντρο που χαρακτηρίζεται από παραδοσιακά σπίτια κτισμένα στις όχθες του ποταμού Λάουχ. Θα δούμε το Δημαρχείο, τον Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Μαρτίνο όπως επίσης και μικρές πανέμορφες πλατείες με ενδιαφέρουσες υπαίθριες αγορές. Ελεύθερος χρόνος στο πιο όμορφο σημείο της παλαιάς πόλης, την Μικρή Βενετία που χαρακτηρίζεται από κανάλια, περίτεχνες γέφυρες, αριστοκρατικά καφέ και εστιατόρια. Φωτογράφηση με φόντο την Οικία Πφίστερ που κατασκευάστηκε γύρω στα 1537 και αποτελεί δείγμα γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.




4η ημέρα: Σάββατο 30/3/2019
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ, ΜΠΑΝΤΕΝ- ΜΠΑΝΤΕΝ, ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο & αναχώρηση για το κοσμοπολίτικο Μπάντεν Μπάντεν (Baden Baden), φημισμένο για τα ιαματικά λουτρά του και το καζίνο του. Εδώ είχαμε χρόνο στη διάθεσή μας για έναν περίπατο, προκειμένου να πάρουμε μια γεύση από την αρχοντική αυτή πολιτεία που σαγήνευσε τσάρους, αυτοκράτορες και κάθε λογής γαλαζοαίματους της Γηραιάς Ηπείρου.

Αναχώρηση για την πανέμορφη Χαϊδελβέργη, μία από τις πιο γοητευτικές μεσαιωνικές πόλεις της Γερμανίας, αγαπημένη καλλιτεχνών και διανοουμένων και με τεράστια πανεπιστημιακή παράδοση. Το Πανεπιστήμιο της πόλης είναι άλλωστε το παλαιότερο της Γερμανίας, καθώς πρωτολειτούργησε το 1382 χωρίς να σταματήσει έκτοτε να πρωταγωνιστεί στα γερμανικά γράμματα.

20:50 Πτήση για Αθήνα με την LUFTHANSA και άφιξη στην Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες

Συνοδοί: Γεωργάκη Ευαγγελία, Tσιαπράζη Μαρία, Ταούζη Βασιλική





Ευχαριστήριο

Ευχαριστούμε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου
ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ για την συμβολή της στην πραγματοποίηση της παραπάνω εκδρομής
με το ποσό των 1200 ευρώ.


Φωτογραφίες: Ευαγγελία Γεωργάκη, Ανδρέας Λιάσκος, Θανάσης Ρούφας






[Κεντρική Σελίδα] [Εκδηλώσεις] [18-19]
© 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα 2019